Povodom 62. Međunarodnog sajma tehnike i tehničkih dostignuća, Centar za promociju nauke i Beogradski sajam zajednički organizuju posetu učenika iz nekoliko škola širom Srbije.

Kao deo aktivnosti Centra unutar evropskih projekata Creations i Hypatia, finansiranih kroz program Horizont 2020, učenici iz Beograda, Ruskog Krstura, Pejkovca i Žitorađe biće u prilici da se upoznaju sa radom i rezultatima naučnih istraživača i stručnjaka čiji se proizvodi i tehnološka rešenja predstavljaju na ovom sajmu. Svojevrsni doprinos dualnom obrazovanju u Srbiji zasnovan je na praksama koje se razvijaju širom Evrope, a u koje je Centar za promociju nauke uključen kao inicijalni partner.

Evropski projekti Creations i Hypatia posvećeni su unapređenju nastave prirodnih nauka i matematike (STEM obrazovanje) i uvođenju savremenih pedagoških okvira. Creations projekat podržava interdisciplinarnu saradnju nastavnika uključivanjem kreativnih i umetničkih postupaka u formalnoj nastavi prirodnih nauka, dok projekat Hypatia uklanja rodne i bilo kakve druge barijere i stereotipe kada su nauka i odabir naučne karijere u pitanju, pod motom „Nauka – ulaz slobodan!“

Tokom obilaska štandova i upoznavanja sa sajamskim eksponatima, procesima proizvodnje i zanimanjima, školarce će ugostiti kompanije Solfins 3D – Beograd, TEXIMP – Beograd sa kompanijom HAAS Automation, SAD, i S.V. Line – Beograd sa nemačkom kompanijom Trumpf.