U petak, 18. decembra 2020, na Beogradskom sajmu je završen individualni Svetski kup u rvanju, jedno od najvećih ne samo rvačkih nego i uopšte sportskih takmičenja ove godine u svetu. U atmosferi izuzetnih mera predostrožnosti i epidemiološke zaštite od koronavirusa po najvišim svetskim stadardima, ovaj veliki međunarodni sportski događaj protekao je bez i najmanjeg bezbednosnog ili zdravstvenog incidenta.

U ograničenim mogućnostima putovanja i fizičkih komunikacija, na Beogradski sajam je sa svih svetskih meridijana bilo doputovalo 505 takmičara iz čak 51 zemlje, a s njima i više od 200 članova tehničke, stručne i sportske podrške.

Takmičenje je održano u muškoj i ženskoj konkurenciji, u slobodnom i grčko-rimskom stilu, u trideset kategorija, a Srbiju je predstavilo 10 rvača i jedna rvačica. Ukupni nagradni fond takmičenja bio je 278.000 evra.

Svetski kup u rvanju na Beogradskom sajmu

U konkurenciji takmičara među kojima je bilo čak 70 posto osvajača medalja na svetskim prvenstvima i olimpijskim igrama, najuspešniji su bili oni iz Rusije sa osvojene 24 medalje, od kojih je 17 zlatnih. U muškoj konkurenciji, u slobodnom stilu, redosled pet najuspešnijih ekipa bio je: Rusija, Turska, Azerbejdžan, Belorusija, Jermenija. U grčko-rimskom stilu redosled je: Rusija, Mađarska, Turska, Kirgizija, Belorusija. I u ženskoj konkurenciji najbolja je bila Rusija, a slede Ukrajina, Turska, Nemačka i Moldavija.

Pod zastavom Srbije medalje su osvojila trojica rvača, svi u grčko-rimskom stilu. Viktor Nemeš je osvojio bronzu u kategoriji do 77 kilograma pobedivši Karapeta Čaljana iz Jermenije. Zurab Datunašvili je u borbi za bronzu, u kategoriji do 87 kilograma, bio bolji od Italijana Fabija Parisija. Na pobedničko postolje se popeo i Kristijan Fris osvojivši bronzanu medalju u kategoriji do 60 kilograma posle pobede nad Mađarom Kristijanom Kečkemetijem.

U okolnostima određenim pandemijom koronavirusa, individualni Svetski kup održan je bez publike, a događaj su propratili gotovo svi značajni svetski mediji. Organizacija takmičenja u teškim uslovima ocenjena je najvišim ocenama, a domaćin Beogradski sajam je svoj deo posla obavio bez greške.