Nenad Popović, ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj, otvorio 62. Međunarodnog sajma tehnike i tehničkih dostignuća

Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća, najznačajniji regionalni razvojno-tehnološki događaj, elitna i najstarija specijalizovana sajamska manifestacija tog tipa u regionu, otvoren je na Beogradskom sajmu. Više od 600 izlagača iz zemlje i sveta svoje inovacije i naučna dostignuća predstavljaju u halama 1, 1A, 2A, 2B, 2C, 3, 3A i na kompletnom raspoloživom otvorenom prostoru, a 62. Sajam tehnike traje do petka, 25. maja. Uz najsavremenije eksponate, učesnici su i ove godine pripremili niz izložbenih projekata i bogat stručni prateći program. Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a podršku Sajmu tehnike pružile su i brojne nadležne državne institucije, obrazovne, profesionalne i komorske organizacije.

Govoreći na svečanom otvaranju 62. Međunarodnog sajma tehnike i tehničkih dostignuća, Nenad Popović, ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj, rekao je da neće pogrešiti ako ovu manifestaciju nazove „balkanski Hanover“, jer je reč o izuzetnom događaju koji okuplja veliki broj izlagača iz tridesetak zemalja, sa pet kontinenata.

Sajam se i ove godine održava pod sloganom „Korak u budućnost“, a ministar je naglasio da je programski akcenat na promociji inovacija i novih tehnologija, pre svega u domenu Industrije 4.0 i pametnih fabrika, ali i na digitalizaciji, koja doprinosi značajnom povećanju produktivnosti i konkurentnosti kompanija.

Ministar Nenad Popović na 62. Međunarodnog sajma tehnike i tehničkih dostignuća

Na ceremoniji svečanog otvaranja najavljeno je i republičko takmičenje „Mladi zavarivač“, koje se prvi put održava na Sajmu tehnike i tehničkih dostignuća. ”. Organizatori takmičenja su Beogradski sajam, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Zajednica mašinskih škola i Društvo za unapređenje zavarivanja u Srbiji, a generalni sponzor je firma Profikat koja je obezbedila „soldamatik simulator zavarivanja“. Posle Jelene Aćimović, maturantkinje Tehničke škole i najbolje zavarivačice na svetu, koja je ovu titulu zaslužila na takmičenju u Pekingu, u zavarivanju se oprobao i Nenad Popović, ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj.

IZLAGAČI

Izlagački i stručni sajamski programi ove godine okuplja više od 600 domaćih i stranih, direktnih i indirektnih izlagača i drugih učesnika iz više od trideset zemalja sa pet kontinenata – Srbije, Australije, Belgije, Austrije, BJR Makedonije, Danske, Egipta, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Češke Republike, Francuske, Holandije, Italije, Hrvatske, Japana, Kine, Mađarske, Južne Koreje, Nemačke, Poljske, Rusije, Sjedinjenih Američkih Država, Slovačke, Slovenije, Tajvana (NR Kina), Republike Srpske, Švajcarske, Turske, Švedske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Velike Britanije…

Ministar Nenad Popović na 62. Međunarodnog sajma tehnike i tehničkih dostignuća

NACIONALNE I GRUPNE IZLOŽBE

Pored pojedinačnih izlagača, u hali 3 Beogradskog sajma, posetiocima će biti predstavljene i nacionalne i grupne izložbe Austrijе, Češkе Republike, Slovenije, Slovačke, Turske, Republike Srpske i, prvi put na nekoj sajamskoj manifestaciji u Srbiji – Ujedinjenih Arapskih Emirata, a u svim slučajevima organizatori su resorna ministarstva i druge državne institucije.

Već tradicionalno, na Sajmu tehnike se grupno predstavljaju i brojne komorske i cehovske organizacije, a i ove godine pod pokroviteljstvom Privredne komore Srbije nastupaju regionalne privredne komore i drugačije organizovani srpski privrednici.

TEHNOLOŠKE NOVOSTI I INOVACIJE

Izlagači i drugi učesnici na Sajmu tehnike najavili su više od 100 tehničko-tehnoloških inovacija, novosti, premijera i ekskluziviteta, najviše u oblastima 3D tehnologija, primene robota, CNC mašina, primene laserskih tehnologija, tehnologija recikliranja, elektrostatičkog farbanja prahom (plastificiranja), enegetski efikasnijih motora. Inovatori su bili aktivni i u sektorima alata, mernih tehnologija, automatike, industrijskog i ERP softvera… U inovativnom segmentu većine prezentovanih industrija približno polovina prijavljenih inovacija odnosi se na domaće kompanije. U odnosu na prošlu godinu, očigledno je pojačano interesovanje za aditivne i 3D tehnologije, odnosno postupke i uređaje koji se koriste za izradu prototipova i funkcionalnih proizvoda od različitih materijala.

Biće predstavljeno i svih šest timova-finalista u nadmetanju za „Najbolju tehnološku inovaciju” za 2017. godinu u Srbiji. Podsećanja radi, to su Carp System – Dot Spod, Zrenjanin (pobednik sa „Raketom za hranjenje ribe”; oblast „sport”), Ingel, Rakovac (Mogućnosti primene niskog napona povišenih vrednosti za napajanje električnom energijom zalivnih sistema; oblast „energetika”; Hibridni klavir, Beograd (Klavirski MIDI konverter; oblast ICT); Swiftbuild, Beograd (Swiftty konvertor; oblast ICT); Fluid Plus, Beograd (Visokoefikasni disperzni sušionik; oblast „procesna tehnologija”); Zeobion, Beograd (zeobion; oblast „primenjene prirodne nauke”).

SERVISNE INFORMACIJE

Radno vreme Sajma tehnike je od 10 do 18 časova.

Pojedinačne ulaznice koštaju 300 dinara, grupne staju 200, a đaci i studenti stručnih tehničkih škola Sajam mogu obići uz ulaznicu od 100 dinara. Za parkiranje putničkih automobila plaća se 100 dinara po satu.