U četvrtak 27. januara 2022, na Beogradskom sajmu počinje 3. Međunarodni sajam voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva „Agro Belgrade“, koji se za samo tri godine postojanja priključio najeminentnijim i najprosperitetnijim sajamskim manifestacijama ove vrste u regionu. „Agro Belgrade“ će trajati do subote 29. januara.

Organizatori sajma najavili su čak 500 izlagača iz Srbije i sveta, pet delegacija na visokom nivou i brojne stručni skupove, sve to na izložbenom prostoru većem od 30.000 kvm.

Na ovogodišnjem sajmu, u hali 2, novost je učešće Albanije, Severne Makedonije i Republike Srpske sa nacionalnim štandovima, na kojima će se predstaviti oko 50 kompanija. Rusku Federaciju predstavljaju izlagači iz Moskovskog regiona, a pridružiće im se izlagači i kompanije iz Italije, Španije, Holandije, Švajcarske, Nemačke i drugih zemalja. Među domaćima, ističu se oni sa teritorije Beograda, Vranja, Valjeva, Sremske Mitrovice, Zrenjanina, Kikinde, Požarevca, Kučeva, Vladimiraca i drugih lokalnih samouprava. Svoj štand imaće i Uprava za agrarna plaćanja, gde će posetioci moći da se informišu o aktuelnim podsticajima. Hala 2A je rezervisana za kompanije iz oblasti zaštite i prihrane bilja, rasadničarske proizvodnje i proizvođače semena.

U hali 3 Beogradskog sajma biće prikazana najmodernija tehnička dostignuća, gde se mogu videti vodeći svetski brendovi traktora i priključne mehanizacije (IMT, Ferrari, Landini, Mahindra, Massey Ferguson…), sistemi navodnjavanja, sistemi protivgradne zaštite, dostavna vozila, dronovi i druga savremena oprema.

Tokom tri dana manifestacije biće organizovane i stručne konferencije i sastanci na kojima će biti govora o standardima u proizvodnji voća i povrća, budućnosti proizvodnje bobičastog voća, transportu voća i povrća u rashladnim kontejnerima, revolving fondovima za finansiranje, preciznom navodnjavanju, modernizaciji srpskog vinarstva, proizvodnji i preradi lekovitog i aromatičnog bilja u Srbiji. Tokom sajma organizuju se sastanci stranih i domaćih kupaca sa proizvođačima voća i povrća u svežem, zamrznutom i obrađenom stanju.

Agro Belgrade 2022. se organizuje uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Grada Beograda – Sekretarijata za poljoprivredu i USAID-ovog Projekta za konkurentnu privredu.

Sajam se organizuje u skladu sa trenutnim epidemiološkim merama, a od posetilaca i učesnika očekuje se strogo pridržavanje propisanih protivepidemijskih mera u zatvorenom.

Sajam će u hali 3, u 11 časova, otvoriti resorni ministar Branislav Nedimović.

Cena karte je 300 dinara, a radno vreme do 10 do 17 časova.

Konferencijska agenda sajma „Agro Belgrade“ 2022.

Agro Belgrade agenda 2022.