Jedanaestog septembra 1937. godine Beogradski sajam je otvorio kapije svoje prve manifestacije i tako otpočeo svoje putovanje kroz istoriju. Već prva sajamska manifestacija, održana na današnjem Starom sajmištu, predstavljala je fenomen u evropskim okvirima i bila je izvanredno prihvaćena i posećena.

Od tada do danas, Beogradski sajam je promenio lokaciju, proširio infrastrukturu, kontinuirano radio na unapređivanju usluga, pomerao standarde obeležavajući ceo jedan vek spajanjem srpske privrede sa svetom i promocijom raznovrsnih civilizacijskih dostignuća na srpskom tržištu, u privredi i društvu u celini.

Sa više od 60 miliona posetilaca i više od 3.300 sajamskih manifestacija sa oko 500.000 izlagača iz 180 država, Beogradski sajam se tokom proteklih decenija pozicionirao kao jedan od lidera u kreiranju i realizaciji privrednog života i tržišnog ambijenta zemlje, a opšta i zajednička korist i ukupni nacionalni prosperitet (p)ostali su trajni moto postojanja i funkcionisanja kompanije.

Sajam knjiga 2016.

Aktuelna globalna pandemija virusa “covid-19” je, nažalost Beogradski sajam i sajamsku delatnost u celini, u jednom trenutku dovela do ruba egzistencije, ali je istovremeno i kompaniju i zaposlene, kampanjama masovnog vakcinisanja građana, isturila u prve redove borbe protiv virusa. Punktove za vakcinaciju u hali 3 posetio je i češki premijer, koji je bio impresioniran organizacijom, entuzijazmom, stručnošću i posvećenošću kojom se masovna vakcinacija na Beogradskom sajmu, ali i u čitavoj Srbiji odvija.

Ipak, sajamski život nije stao.

Beogradski sajam je posle prošlogodišnjeg rođendana, a kao svojevrsni omaž otkazanom 65. Međunarodnom sajmu knjiga, organizovao dvodnevni digitalni tribinski program pod naslovom “Otklon od distance”, tokom kojeg je održano osam on-line razgovora, u kojima su učestvovali istaknuti predstavnici domaće književne i šire kulturne scene.

Tokom avgusta iste godine, Beogradski sajam je bio i domaćin specijalnog audio-vizuelog spektakla u kojem je glavnu ulogu odigrala svetska zvezda i gospodar hajtek minimal zvuka Boris Brejša, a u hali 4 je “aktiviran” umetnički projekat, interaktivna instalacija “A Galaksija okolo sija” autora Vladana Radovanovića. Izložba pod nazivom “Pozitivni na život”, postavljena krajem juna na otvorenom prostoru Beogradskog sajma, predstavlja emotivno i dokumentarističko podsećanje na istoriju kompanije. Povod je i predstojeća 85. godišnjica od otvaranja kapija prve sajamske manifestacije Beogradskog sajma uopšte, 1937. godine, na prvobitnoj lokaciji, ali i 65. godišnjica postojanja na sadašnjoj.

Polovinom decembra prošle godine, na Beogradskom sajmu je održan i individualni Svetski kup u rvanju, jedno od najvećih ne samo rvačkih nego i uopšte sportskih takmičenja te godine u svetu. U ograničenim mogućnostima putovanja i fizičkih komunikacija, na Beogradski sajam je sa svih svetskih meridijana doputovalo 505 takmičara iz čak 51 zemlje, a sa njima i više od 200 članova tehničke, stručne i sportske podrške. Organizacija takmičenja u teškim uslovima ocenjena je najvišim ocenama, a domaćin Beogradski sajam je svoj deo posla obavio bez greške. Pod zastavom Srbije, medalje su osvojila trojica rvača.

DDOR BG CAR SHOW 2018.

Početkom marta ove godine, u izmenjenom, “pandemijskom” konferencijskom formatu održan je Agro Belgrade 2021, zamišljen kao vodeći specijalizovani sajamsko-konferencijski događaj na zapadnom Balkanu i u jugoistočnoj Evropi, posvećen voćarstvu, vinogradarstvu i povrtarstvu. Krajem maja, posle godinu dana pauze, u nešto povoljnijim epidemijskim uslovima, na Beogradskom sajmu je otvoren 26. Međunarodni sajam hortikulture “BeoPlantFair”, sa već tradicionalnim pratiocima – 24. Izložbom lekovitog bilja i preparata od meda “Darovi prirode”, 9. Izložbom baštenskih i parkovskih mašina “MotoplantExpo” i 5. Izložbom organske proizvodnje “Organic Fest”. Bilo je puno simbolike u činjenici da je novi početak označila najšarenija i najmirisnija manifestacija u sajamskom kalendaru.

Krajem juna, hale 1 i 4 Beogradskog sajma bile su mesto održavanja već tradicionalnih masovnih prijemnih ispita za upis brucoša na visokoškolske ustanove Beogradskog univerziteta. Ispite su, uz poštovanje propisanih mera Kriznog štaba, organizovali Elektrotehnički, Matematički i Fakultet organizacionih nauka.

Polovinom jula, Beogradski sajam je bio domaćin konferencije “Srbija i EU: podrška razvoju i pregovorima o članstvu”, o rezultatima i mogućnostima IPA fondova u Srbiji u oblastima energetike, životne sredine, konkurentnosti, poljoprivrede i ruralnog razvoja, lokalnog razvoja, reforme javne uprave, pravosuđa i obrazovanja, a u organizaciji Ministarstva za evropske integracije Vlade Republike Srbije. Konferenciji su se on-line obratili i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Oliver Varheji.

Sajam nameštaja 2015.

Kraj avgusta obeležio je veliki promotivni skup povodom jubilarnog 10. Međunarodnog sajma naoružanja i vojne opreme “Partner 2021”, najvećeg i najznačajnijeg sajma naoružanja i vojne opreme u jugoistočnoj Evropi, koji će na Beogradskom sajmu biti održan od 11. do 14. oktobra ove godine.

Živo(s)t i optimizam u sajamski prostor unelo je i tromesečno snimanje poznatog kulinarskog TV-šoua u jednoj od hala Beogradskog sajma.

Konačno, najmanje četiri sajamske manifestacije biće održane u bliskoj budućnosti: Prva je Međunarodni sajam grafičke, papirne i kreativne industrije, planiran od 30. septembra do 2. oktobra. U istom terminu je i Sajam birotehničke opreme BIROEXPO. Sledi Međunarodni sajam medicine i stomatologije od 7. do 9. oktobra, a od 11. do 14. oktobra 10. Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme “Partner 2021”.

Beogradski sajam

Uz godine između dva rođendana, uz ovo podsećanje na prošlu godinu i planove za predstojeće događaje, Beogradski sajam bogat znanjem, sa resursima za respekt i timom sa zavidnim profesionalnim iskustvom, spreman je da i svaki sledeći rođendan dočeka kao uspešna kompanija, ukazujući dobrodošlicu svima, i starim i novim izlagačima i posetiocima. Samo uz njihovu podršku, uz poslovne partnere i posvećene goste i posetioce, i bilo je moguće graditi kompaniju i domaću sajamsku industriju, koju ni najjači virus ne može skrenuti sa puta prosperiteta.

Zahvaljujemo se, ovim putem svima, na svim lepim željama i čestitkama koje su poslednjih dana stigle iz svih delova zemlje i sveta povodom 84 godine rada i postojanja.

Beogradski sajam će tu ljubav znati da vrati i poverenje da opravda.