44. GRAFIMA, međunarodni sajam grafičke, papirne i kreativne industrije, biće održana od 18. do 20. septembra 2024. godine u Hali 4 Beogradskog sajma.

Pod sloganom „Više boje“, ova višedecenijska regionalna sajamska manifestacija, najstarija i najveća namenjena promociji tehnoloških dostignuća u grafičkoj industriji, izdavaštvu, štampanim medijima, dizajnu i reklamnoj industriji, u proizvodnji, doradi i preradi papira i brojnim drugim segmentima ovih privrednih grana, predstavlja centralno mesto okupljanja profesionalaca, entuzijasta i kompanija koje se bave grafikom, dizajnom, štampom i srodnim oblastima.

Oko 70 učesnika različitih profila iz desetak zemalja imaće priliku da se direktno povežu sa svojim ciljnim tržištima, da dobiju povratne informacije iz prve ruke, kao i da povećaju prepoznatljivost svog brenda.

Grafima promoviše širok spektar oblasti, od hardverskih rešenja do kreativnog dizajna, softverskih inovacija i ponude repromaterijala. Hardverski sektor uključuje bogat izbor grafičkih mašina i uređaja, koji podržavaju širok spektar štampe, dizajna i kreativnih potreba – digitalne štampače, među kojima i velikoformatne, ofset štampače, mašine za sito štampu, mašine za doradu, digitalne rezne sisteme i perforatore, štampače za etikete, digitalne štampače za tekstil, 3D štampače, mašine za plastifikaciju, mašine za savijanje i heftanje i dr. Izložbeni program obuhvata i repromaterijale – papire, boje, tonere, folije i druge materijale potrebne za štampu i dizajn. Softverski programi za grafički dizajn, obradu slika, 3D modeliranje, animacije, prezentacije dizajnerskih usluga, od grafičkog dizajna, preko brendiranja i marketinga, do veb dizajna i multimedijalnih sadržaja, takođe su sastavni deo ove manifestacije.

Akcenat stručnog i pratećeg programa, koji podrazumeva radionice, predavanja i panel-diskusije, i dalje je na tehnologiji štampe, grafičkom dizajnu i reklamnom materijalu, a najkvalitetnije grafičke proizvode u različitim kategorijama, odnosno robnim grupama, čekaju simbolične nagrade – Zlatni, Srebrni i Bronzani pečat.

Grafima je i ovog puta obogaćena svojim tradicionalnim pratiocem – Međunarodnim sajmom informatičko-birotehničke opreme BIRO-EXPO, i tek trećim izdanjem Sajma pakovanja i ambalaže – PAK AM.

Radno vreme sajmova Grafima, Biro-Expo i PAK AM je 18. i 19. septembra od 10 do 18 časova, a 20. septembra od 10 do 17 časova.

Pojedinačna ulaznica koštaće 500 dinara, grupna 350, grupne ulaznice za učenike i studente stručnih škola 250, za registrovane posetioce preko B2B portala ulaz je slobodan, a parking za automobile u sajamskom krugu 200 dinara po satu.