Beogradski sajam se ove jeseni pretvara u centralno mesto okupljanja svih ljubitelja kulture, nauke, tehnologije i vrhunskih vina. Uz bogat program manifestacija jesen 2024. obećava nezaboravne trenutke za posetioce svih generacija, ispunjene edukacijom, inspiracijom i poslovnim susretima.

Beogradski sajam ima dugu i bogatu istoriju u organizaciji sajmova, koja traje više od osam decenija. Ovaj uspeh nije došao slučajno, već je rezultat stalnog ulaganja u infrastrukturu, modernizaciju, i negovanje partnerstava sa izlagačima i posetiocima. Tradicija uspešnog poslovanja nastaviće se i u predstojećoj jesenjoj sezoni sajmova, garantujući da će događaji biti uspešni i prepoznatljivi na međunarodnom nivou.

Sajamska jesen donosi već etablirane sajmove poput sajma knjiga, nameštaja i mašina i alata za drvnu industriju, grafičke, papirne i kreativne industrije, Wine Vision by Open Balkan, energetike i ekologije, medicine i stomatologije, etno hrane i pića, obrazovanja i nastavnih sredstava, novogodišnji vašar, kao i još drugih sportskih i stručnih događanja.

44. Međunarodni sajam grafičke, papirne i kreativne industrije – GRAFIMA održaće se od 18. do 20. septembra. Popularna Grafima, već decenijama predstavlja dostignuća u ovim ekspanzivnim privrednim granama. Istovremeno prezentuje i dostignuća mašinske industrije, sofisticirane napredne tehnologije, namenske IT, dizajnerski hardver i softver, kreativno-umetničke grafičke žanrove.

Na 60. Međunarodnom sajmu nameštaja, opreme i unutrašnje dekoracije koji će otvoriti kapije od 01. do 06. oktobra, predstavlja se cela drvna industrija – od faze primarne prerade drveta do izrade finalnih proizvoda. U „delokrug“ ove manifestacije spada i uređenje enterijera, kao i promocija proizvoda svih pratećih industrija – proizvođača najrazličitijih repromaterijala i mašina koje se koriste u proizvodnji nameštaja. U istom terminu, jedan dan kraće, održava se i 60. Međunarodni sajam masina, alata i repromaterijala za drvnu industriju.

U periodu od 14. do 16. oktobra očekuju nas dva sajma, 19. Međunarodni sajam energetike, odnosno najveći regionalni skup kompanija, korporacija i institucija u sektorima koji se bave električnom energijom, ugljem, naftom i gasom, te obnovljivim izvorima energije i rudarstvom, kao i 20. Međunarodni sajam zaštite životne sredine i prirodnih resursa – ECOFAIR.

U kalendaru kulturnih dešavanja jugoistočne Evrope centralno mesto krajem oktobra već decenijama pripada Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga.

Najznačajnija i najprestižnija književna manifestacija, jedan od najvećih sajmova u Evropi, 67. Međunarodni beogradski sajam knjiga, održaće se od 19. do 27. oktobra na Beogradskom sajmu. Doprinos Beogradskog sajma knjiga književnom stvaralaštvu, obrazovanju, ugledu Srbije u svetu, promociji domaće književnosti, kulturnoj razmeni sa inostranstvom, pokretanju aktuelnih književnih i društvenih pitanja -ogroman je i neosporan. 53. Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava, koji se održava u istom terminu, pored promovisanja učenja kao doživotnog procesa i ukazivanja na značaj školovanja i usavršavanja, podrazumeva bogat izlagački program i sve što je potrebno za opremanje i rad vaspitno-obrazovanih ustanova.

Više od četiri decenije Međunarodni sajam medicine i stomatologije najveća je manifestacija u svojoj oblasti u regionu. Mesto je intenzivnih poslovnih susreta proizvođača, prodavaca i korisnika medicinske opreme, kao i mesto na kome stručnjaci iz raznih oblasti medicine razmenjuju znanja i iskustva. Održaće se od 24. do 26. oktobra.

Od 22. do 24. novembra posetioce očekuje 3. Wine Vision By Open Balkan. Najveći i najupečatljiviji sajam vina jugoistočne Evrope – Vinska vizija otvorenog Balkana ponudiće nezaboravno hedonističko i vizuelno iskustvo.

18. Sajam etno hrane i pića ulepšaće poslednji mesec u godini, trajaće od 05. do 08. decembra, kao već dobro poznata smotra prehrambenih proizvoda namenjenih tržištu, pripremljenih po tradicionalnim receptima, na tradicionalni način.

Poslednja manifestacija u kalendarskoj godini je u službi zabave i opuštanja, odnosno 62. Novogodišnji vašar ugostiće i najmlađu publiku.

S obzirom na raznovrsnost i kvalitet događaja koje Beogradski sajam ove jeseni nudi, nema sumnje da sledi uspešna sezona. Brojni posetioci iz zemlje i inostranstva i pažljivo osmišljene manifestacije iz različitih oblasti, garantuju da će Sajam ponovo dokazati svoj status jednog od vodećih regionalnih centara okupljanja, učvršćujući svoju ulogu u promovisanju kulture, obrazovanja i inovacija kroz svoju dugu i bogatu istoriju.