Ovogodišnji Međunarodni beogradski sajam knjiga biće održan na uobičajenom izložbenom prostoru Beogradskog sajma, u halama 1, 1A, 2A i 4. Brojnim posetiocima predstaviće se oko 400 izlagača iz zemlje i inostranstva.

Na prvoj pres konferenciji povodom manifestacije predstavnicima medija obratili su se organizatori i počasni gosti.

Akademik Dušan Кovačević, predsednik Odbora Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, istakao je da je Sajam knjiga jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u Srbiji. Veliko interesovanje publike i izlagača prisutno je i ove godine, uprkos katastrofičnim pričama o sudbini književnosti pod sajamskim kupolama. Očekuje se velika poseta ljubitelja književnosti jer elektronika ipak neće moći da zameni knjigu, uprkos svemu.

Priča o budućnosti Sajma, o nekom novom prostoru ostaje tema o kojoj će se svakako govoriti, ali se ove godine manifestacija odvija na istom mestu, pod dobro poznatim kupolama.

Kovačević je poručio novinarima i publici: „Doviđenja u oktobru“.

Ljiljana Šoškić, koordinator projekta Međunarodnog sajma knjiga naglasila je da se radi o manifestaciji od velikog značaja za kulturu, najreprezentativnijem događaju u ovoj sferi kulture. Beogradski sajam ima dugu tradiciju i u tehničkoj organizaciji ove važne priredbe. Ove godine Sajam knjiga produžen je za jedan dan a odvijaće se i bogat prateći program u salama za programe. U istom terminu biće i Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava.

 

Stanislas Pjere, savetnik za kulturu u ambasadi Francuske i direktor Francuskog instituta u Srbiji izrazio je zahvalnost za priliku da Francuska bude počasni gost, uz zahvalnost organizatorima. Francuska je već bila počasni gost 2004. godine, a sada će ponovo predstaviti savremenu misao i svoju književnost, na štandu u hali 2.

Biće zastupljeni svi književni žanrovi, baš kao na sajmu knjiga u Parizu, gde su i forme poput stripova bile izuzetno zapažene. Pripremaju programe na štandu, potpisivanja knjiga, prodaju knjiga na francuskom jeziku i druženja sa medijima.

Organizovaće se profesionalni susreti i konferencija o autorskim pravima, na zahtev srpskih izdavača.

Sanja Milić, umetnički direktor Međunarodnog beogradskog sajma knjiga najavila je izuzetno bogat program, a domaći izdavači kao i svake godine predstaviće nova izdanja na štandovima i u programskim salama.
Sajam knjiga je tradicionalno mesto za razmenu mišljenja svih profesija okupljenih oko knjiga i izdavaštva. Ove godine na Sajmu će gosti biti velike zvezde pisci kao što su Etgar Keret, Žoao Tordo, Sajmon Sibag Montefjore, Kejt Mos i još mnogo sjajnih autora iz Evrope i sveta.

Programi neće zaobići razgovore povodom jubileja i prisećanja na važna dela i danas aktuelnih velikih pisaca poput Domanovića ili Kafke.

Na 66. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, Školski dan biće u četvrtak, 26. oktobra.