U petak, 22. novembra 2024, nizom poslovnih sastanaka rezervisanih samo za profesionalne kupce, na Beogradskom sajmu počinje treći po redu sajam vina, hrane i turizma Wine Vision by Open Balkan. Pod pokroviteljstvom vlada Republike Srbije, Severne Makedonije i Albanije, a u okviru inicijative Otvoreni Balkan, sajam će trajati do nedelje 24. novembra 2024. godine. Za širu javnost sajam će biti otvoren u subotu i nedelju 23. i 24. novembra.
Ove godine Wine Vision okuplja više od 650 vinarija, destilerija i gastronomskih kompanija iz 38 zemalja.
Prvi dan Sajma posvećen je isključivo profesionalnim posetiocima i B2B susretima, a do sada su preko portala Sajma susrete zakazali profesionalni posetioci, kupci i somelijeri iz 48 zemalja.
Vrhunac ovog regionalnog spektakla je takmičenje Open Balkan Wine Trophy, u okviru kojeg će tridesetak eminentnih sudija iz celog sveta ocenjivati više od 900 uzoraka vina iz regionalnih vinarija.
Za sajamske izložbe i programe rezervisano je preko 44.000 kvadratnih metara ukupnog izložbenog prostora.
U Hali 1 biće izložba vinarija iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije i izložba destilerija i najboljih rakija. U segmentu rakije, na galeriji Hale 1 štandove će imati preko 50 destilerija jer je rakija neizostavan segment balkanske autentičnosti, dok je srpska rakija od šljive uvrštena na Uneskovu listu nematerijalne baštine.
Hala 1A rezervisana je za izložbu profesionalne opreme za industriju vina i specijalizovanu prodavnicu vina.
U halama 2A, 2B, 2C i 3A biće izložbe vinarija i program masterklasa vina.
Hala 3 je namenjena za izložbu vinarija, B2B sesije, Medija centar i OB Nacionalne turističke organizacije.
U Hali 4 biće predstavljene vinarije iz celog sveta i štand Expo 2027.
Hala 5 biće domaćin gastronomskog spektakla sa kuvarima iz celog sveta, majstorskih kurseva i takmičenja u kuvanju, kulinarskih izazova mladih kuvara i Gastro-teatra.
U hali 11 biće izložba hrane sa raznim vrstama jela i začina, posebno sa Balkana. Tu će biti održan i kulinarski program Food Vision by Open Balkan, gde će se najbolji regionalni kuvari takmičiti u pripremanju tradicionalnih balkanskih jela. Posetioci će moći da prisustvuju prezentacijama, majstorskim kursevima iz gastronomije, kuvanju na licu mesta i takmičenju kuvara.
Klub mladih kuvara Srbije organizovaće takmičenje profesionalnih kuvara, koje pored takmičenja ima i humanitarni karakter.
Za sve prave poznavaoce vina biće upriličeni brojni majstorski kursevi i predavanja o teroarima Srbije i Balkana, marketinškim strategijama u vinskom biznisu, kreiranju savršene vinske karte, ali i o velikim vinima i poznatim regionima sveta.
Detalje sadržaja i programe sajma posetioci mogu naći na zvaničnom sajtu manifestacije.
SERVISNE INFORMACIJE
Radno vreme sajma je od 10 do 20 časova.
Prvi dan sajma, 22. novembra, rezervisan je samo za zvanične i poslovne posete i predstavnike medija sa akreditacijom.
Pojedinačna ulaznica košta 1.000 dinara, grupna 700, porodična 1.600 RSD.
Parking za automobile u sajamskom krugu plaća se 200 dinara po satu.