„Smart Mobility“, као „велика прилика за развој одрживе мобилности“, назив је форума који се у оквиру сајма иСЕЦ – Паметни телефони одржава у петак, 6. октобра, од 10:30 до 16 часова, у „црвеној сали“ хале 1А Београдског сајма.

Широки дијапазон тема обухвата и технолошку и феноменолошку проблематику од сензора до паметних телефона, почевши од разумевања будућих изазова до централног планирања, паметна возила без возача, паметне карте и бесконтактне технологије, управљање у реалном времену, беспрекорну, зелену и интелигентну мобилност итд.

Планирано је да се после уводног излагања о „симбиози паметне мобилности и паметног града“ проф. др Славена М. Тице, са Саобраћајног факултета Универзитета у Београду, почасног потпредседника Међународне асоцијације за јавни транспорт (UITP), форум одржи у форми седам презентација.

Тако је од 11:00 до 11:20 х на програму тема „Систем јавног транспорта – услуга или кључ за развој одрживе мобилности“ (презентери: Предраг Живановић, Станко Бајчетић, др Бранко Миловановић и Андреа Нађ, Саобраћајни факултет БУ); од 11:20 до 11:40 тема „Паметно паркирање као елемент паметних и сигурних градова“ (презентери доц. др Јелена Симићевић, Саобраћајни факултет БУ); од 11:40 до 12:00 тема „Управљање саобраћајем у паметним градовима“ (презентери доц. др Никола Челар, Саобраћајни факултет БУ); од 12:00 до 12:20 х тема „Контраверзе паметног града“ (презентери проф. др Бранко Станић и доц. др Ана Трпковић са Саобраћајног факултета БУ).

Агенда се наставља студијама случајева паметне мобилности – искуствима из реалних система. Од 12:20 до 12:40 х на програму је тема презентација „БусПлус – више од система наплате“ (Вељко Влаховић – Apex Solution Technology, Београд); од 12:40 до 13:00 „Ecommerce у паметним градовима“ (Војислав Галић – Quiddita, Београд); од 13:00 до 13:20 „Развој е-буса у Београду – искуства из експлатације“ (Жељко Милковић и Слободан Мишановић – ГСП „Београд“) и од 13:20 до 13:40 „TraPer – Transport Performance Tool“ (Александра Димитријевић – PTC – Public Transport Consult).

У наставку презентерског дела програма, од 13:55 до 14:30 следи округли сто са темом „Smart mobility – велика прилика за развој одрживе мобилности“.

„Црвена сала“ је потом „поприште“ још две теме. Од 14:50 до 15:10 ИСАЦА Београд се бави „Транзицијом ка паметним и сигурним градовима и ЦОБИТ-ом 5“, односно начином на који се могу постићи циљеви који су дефинисани на „7th Green Standards Week“ користећи COBIT 5 Framework. Коначно, од 15:35 до 16:00 Belit – Belgrade Information Technologies закључује темом „Smart citizen – Smart society – Smart living“.