На Београдском сајму се од 12. до 14. октобра одржавају две сродне и веома значајне манифестације – 12. Међународни сајам енергетике и 13. Међународни сајам заштите животне средине и природних ресурса – EcoFair. Учесници ових пословних манифестација су излагачи који представљају значајан део привреде из енергетског и еколошког сектора.

DIVISION VISUAL SOLUTIONS

Компанија DIVISION VISUAL SOLUTIONS специјализована је у области пројектовања и имплементације савремених, професионалних визуелних решења, а као званични дистрибутер јапанске компаније Mitsubishi Electric за Србију и Балкан, нуди комплетна решења за опремање контролно командних соба и диспечерских центара. Надгледање процеса, доступност свих података и редундантност инсталираног система омогућавају непрекидно функционисање у кризним ситуацијама, које захтевају ефикасно деловање, и од виталног су значаја у бројним областима, енергетици, телекомуникацијама, транспорту, производњи и свуда где је потребан надзор 24/7.

На предстојећем сајму компанија представља Mitsubishi Electric LED DLP кубове са позадинском пројекцијом, као једином безусловном 24/7 технологијом видео зида. Примена најновије ЛЕД технологије гарантује одличне перформансе, поузданост и дуговечност. Уз очекивани радни век од 100.000 сати, Мицубиши монитори намењени су за „видео зид“ инсталације и дизајнирани да изађу у сусрет и најзахтевнијим апликацијама крајњих корисника.

Поред Мицубиши видео зида, посетиоцима њиховог штанда биће представљени и професионални монитори реномираног произвођача NEC Displays, као и видео контролери компаније Datapath. DVS ће на свом штанду угостити и представнике британске компаније Adder, специјализоване за дизајн и производњу опреме за контролно-командне центре, KWM свичева, есктендера и ИП решења за контролу локалних, удаљених или глобалних ИТ система.

ПОСЛОВНО УДРУЖЕЊЕ „ЕЛЕКТРОМАШИНОГРАДЊА“

ЕЛЕКТРОМАШИНОГРАДЊА, основана 2013, окупља најугледније српске компаније и научне институте у пружању услуга консалтинга и инжењеринга у области енергетике и индустрије. Чланице имају дугогодишњу традицију, богато искуство и значајне референце. Удружене компаније имају заједнички интерес – да успешно конкуришу на тржишту, са циљем да буду поуздан и сигуран партнер у најзахтевнијим пројектима

Удружење пружа широк спектар услуга у домену производње енергије и сродним индустријским гранама у следећим областима научно-истраживачког рада и развоја, пројектовања и консалтинга, изградње објеката и постројења, надзора, монтаже и пуштања у погон, производње и монтаже опреме, ремонта и одржавања, техничког и финансијског инжењеринга…

Чланице Електромашиноградње (један научни институт, четири произвођача опреме, шест компанија за пројектовање, консалтинг, инжењеринг и изградњу) српска су предузећа – компаније са различитом власничком структуром (државна, јавна, приватна, мешовита), са око 8.500 запослених, просечним годишњим обртом око 400 милиона евра. Све чланице су високоликвидне и послују профитабилно. Свака од чланица је узор за стручност и пословну изврсност у домену својих активности. Компаније послују подједнако успешно у Србији и у иностранству, а укупна вредност уговорених послова премашује пет милијарди евра.

Чак 30 посто запослених чине високообразовани кадрови са звањем магистра и доктора наука. Чланице располажу са преко 140 инжењерских лиценци различитог профила са великим бројем атестираних радника заваривача и бравара. Компаније поседују све потребне сертификате и атесте у оквиру својих делатности – лиценце за израду техничке документације, сертификате за систем менаџмента квалитетом, акредитације за испитивање и еталонирање, потврде о атестирању заваривача…

Електромашиноградња је у потпуности способна да обезбеди пуну реализацију капиталних пројеката – реконструкције, ревитализације и модернизације по систему „кључ у руке“: технички инжењеринг, изградњу, надзор, монтажу, ремонт и одржавање енергетских и индустријских постројења са финансијским инжењерингом. Удружене чланице, у оквиру Електромашиноградње, равноправан су партнер великим светским фирмама, за разлику од појединачног наступа, када су ангажоване само као њихови подизвођачи.

ЕНЕРГОТЕХНИКА – ЈУЖНА БАЧКА

ЕНЕРГОТЕХНИКА – ЈУЖНА БАЧКА, Нови Сад, регистрована је за обављање послова из области инжењеринга, изградње и одржавања енергетских објеката, и у том сегменту лидер је у овом делу Европе. Претежна делатност организације са 250 запослених је изградња електричних и телекомуникационих водова, те других послова у секторима енергетике, гасовода и нафтовода, Индустрије, рударства, обновљивих извора енергије, расвете.

Организација се бави пројектовањем и извођем следећих радова: далековода и трафостаница свих напонских нивоа од 0,4 кВ до 400 кВ; термоелектрана, термоелектрана-топлана, топлана, топловодних подстаница; гасовода, вреловода, топловода, нафтовода и гасних подстаница; јавног и декоративног осветљења; ветрогенератора, соларних панела, постројења на био-гас, когенеративних постројења; аутоматизацијом и инструментацијом; измештањем мерних места.

Пројектују и изводе радове по принципу „кључ у руке“, односно нуде комплетну услугу која подразумева пројектовање, извођење и реконструкцију свих врста електро, машинских и грађевинских радова.

Баве се и производњом НН и СН разводних блокова за трафостанице од 0,4 кВ до 20 кВ; челичних конструкција, стубова за далеководе и осталих производа; кабловских прикључних кутија; ормана мерног места за широку потрошњу; ормана за разводе, електромоторне погоне и аутоматско управљање; гасних мерних регулационих станица и размењивача топлоте.

Енерготехника – Јужна Бачка д.о.о. Нови Сад у свом саставу поседује и лабораторију за испитивање која је акредитована за 25 метода из области електричних, геомеханичких и електромагнетних испитивања. Ове услуге организација пружа и својим клијентима.

ИНСТИТУТ МОЛ

ИНСТИТУТ МОЛ ДОО је привредно друштво за хемију, биотехнологију и консалтинг, основано 1993. године. Бави се хемијом животне средине и развојним истраживањима на пољу хемије и биотехнологије.

Опремљене лабораторије за хемијску аналитику (класичне и спектрофотометријске анализе, атомска апсорпциона и УВ-ВИС спектрофотометрија, ИЦП-ОЕС, гасна и гасно-масена хроматографија, ИР спектрометрија, течна хроматографија и јонска хроматографија) уз добар тим стручњака, учинили су Институт МОЛ једном од познатих кућа у области екокарактеризације животне средине.

Резултат овог рада су Овлашћење за узорковање и вршење физичко-хемијских испитивања квалитета отпадних, површинских и подземних вода и Овлашћење за карактеризацију отпада.

Институт МОЛ је регистрован у Министарству просвете, науке и технолошког развоја за обављање иновационе делатности у статусу развојно-производног центра.

Рад Института Мол је је усаглашен са захтевима стандарда: SRPS ISO/IEC 17025:2006 (обухвата послове лабораторијских испитивања), ISO 9001:2008 (Систем менаџмента квалитетом), ISO 14001:2004 (Систем управљања заштитом животне средине) и ISO 18001:2007 (Систем управљања заштитом здравља и безбедношћу на раду).

ЈКП ГРАДСКА ЧИСТОЋА

Јавно комунално предузеће ГРАДСКА ЧИСТОЋА основала је Скупштина града Београда. Основна делатност су му послови сакупљања, одвожења и депоновања комуналног отпада, као и послови чишћења и прања јавних површина на територији града Београда.

У делокругу „Градске чистоће“ је 11 београдских општина, које обухватају готово пола милиона домаћинстава, са преко 25 милиона м2 стамбеног и више од 13 милиона квм пословног простора.

„Градска чистоћа“ уклања и снег и лед са пешачких зона, пешачких прелаза и пасарела, јавних степеништа, тротоара ширих од 5 м, тротоара испред пешачких прелаза као и са уличних сливника.

Предузеће је, поред својих редовних активности, последње две године озбиљно усмерена на развој и унапређење области заштите животне средине. Крајњи циљ свих активности које спроводи је смањење комуналног отпада на територији Београда и приближавање европским стандардима, у складу са Локалним планом управљања отпадом града Београда 2011-2020. године.

У циљу унапређења квалитета животне средине Београда, у оквиру Предузећа ради и Служба рециклаже комуналног отпада. Рециклажа је од немерљивог значаја за очување животне средине. С тим циљем „Градска чистоћа“ је поставила укупно 70 рециклажних острва са 160 контејнера на десет београдских општина, а у поступку је реализација постављања нових рециклажних дворишта, острва и контејнера. Рециклажна острва чине по минимум три контејнера који су посебно дизајнирани. У тим контејнерима грађани посебно одлажу стакло, папир, метал и пластику.

„Градска чистоћа“ је у периоду 2015-2016. поставила и 72 нова рециклажна звона намењена за одлагање стаклене амбалаже захваљујући којима се бележи пораст прикупљених количина овог рециклабилног отпада. Такође, Служба рециклаже комуналног отпада је извршила планирани поступак за пренамену постојећих 200 подземних контејнера за комунални отпад у рециклажни. Захваљујући свим овим иновацијама, за само пола године је у 2016. премашена укупна количина прикупљеног рециклабилног отпада у односу на целу 2015. годину.

До 2012. је Предузеће функционисало са званично једним рециклажним двориштем на локацији „Ада Хуја“. У периоду од 2012. до 2015. на овој локацији је постављена савремена сортирна линија за разврставање свих врста рециклабила из мешаног отпада сакупљеног примарном селекцијом са територија централних општина града Београда. Постављене су и линије за балирање разврстаног рециклабилног отпада са аутоматским пресама за балирање. Систем рада унапређен је куповином машине за одвајање пластичних од металних делова каблова, као и постављање траке са магнетном главом за одвајање метала. Током 2016. је отворено рециклажно двориште на Новом Београду, а предвиђено је до краја године још једно на локацији Аутобазе „Градске чистоће“, док је у плану до 2020. да свака општина има по једно рециклажно двориште.

Сектор за едукацију и еколошко информисање ЈКП „Градска чистоћа“ континуирано спроводи акције у циљу информисања и едукације становништва на пољу екологије и рециклаже. Едукативна акција „Еко кеса за чистији град“, у коју могу да се укључе сва домаћинства са десет београдских општина, чији је циљ повећање рециклабилног и смањење комуналног отпада, успешно се одвија већ годинама, а у оквиру пројекта увођења примарне сепарације спроводе се едукативне акције у основним школама и вртићима за најмлађе суграђане, као што су „Рециклажни динар“ и „Еко-квиз“ са циљем да кроз игру и интерактиван рад деца науче како се отпад селектује и правилно одлаже, као и да стекну свест о значају заштите животне средине и њиховој улози у њеном очувању.

„Зелена индустрија“ је будућност и зато ЈКП „Градска чистоћа“, поред своје редовне делатности, а у складу са стратешким опредељењем града, акценат у свом развоју и деловању ставља на развој и популаризацију рециклаже и модернизацију механизације.

РАСЦО

Са више од четврт века искуства, РАСЦО је један од водећих европских произвођача опреме за зимско и летње одржавање саобраћајница. Расцов производни програм обухвата снежне плугове и четке, посипаче за суво, мокро и текуће посипање, кранске косилице, пераче те уређаје за пометање и чишћење. Расцо производи прилагођени су специфичностима одржавања свих врста саобраћајне инфраструктуре: од аутопутева, преко брзих цеста и урбаних средина па све до шумских путева и водотокова. Уз опрему за летње и зимско одржавање, у Расцо продајном програму се налазе вишенаменска возила МУВО и Холдер.

На EcoFairu 2016. Расцо ће представити део летњег и зимског асортимана, мало универзално возило МУВО, те возило Холдер. Косилица „нева 5000“ ће у комбинацији с плугом СПГ бити изложена на трактору Same Explorer. Функционалности зимске службе за урбане средине биће представљене на возилу МУВО с прикључцима – снежним плугом „bilo M“ и посипачем „solid XM“, док ће мултифункционално возило „holder X30“ бити опремљено системом са две четке те спремником X³.

У 2016. години је представљен нови модел возила малог универзалног возила МУВО, с јачим мотором (109 коњских снага у односу на претходних 98 КС) и већим обртним моментом (420 Нм у односу на 340 Нм). Оваква унапређења дају боље убрзање и стабилнији рад са уређајима при ниским окретајима. Уз већу снагу, мотор је у складу са „stage 3B“ нормом емисије честица, која се примењује у ЕУ. Уз наведена побољшања, на возилу је направљен низ конструкцијских измена и побољшања на темељу повратних информација од корисника.

РУМЕКОН

РУМЕКОН је основан 1998. као породична компанија, која данас има око 70 запослених и од укупне производње извози 60-70 посто готових производа на тржиште ЕУ. Компанија се бави производњом опреме за складиштење, сакупљање и транспорт комуналног и индустријског отпада, као и производњом опреме и машина за рециклажу и прераду различитих врста отпада. Компанија је TÜV сертификована према стандардима EN ISO 9001, EN ISO 14001, OHSAS 18001 и DIN EN ISO 3834-2.

Производни програм Румекона чине: 1) Постројења (линије) за сепарацију и сортирање отпада, 2) Трансфер станице, 3) Аброл контејнери, 4) Контејнери за аутоподизаче, 5) Прес контејнери, 6) Пресе за балирање, 7) Еко контејнери и складишта.

Компанија Румекон тренутно гради нови производни погон од 6000 м2 на локацији „Румска петља“ која се налази на самом раскршћу аутопута Е70 и магисталног пута М21. Инвестиција је процењена на око 1.6 милиона евра. Запошљавањем нових радника и изградњом нове модерне фабрике са две производне линије компанија ће утростручити производне капацитете.

Из компаније указују на иновативност пројекта Трансфер (претоварних) станица отпада. Превоз отпада на даљим релацијама, као што су регионалне депоније или места даљег третмана (спаљивања), путем класичних возила аутосмећара није оправдан због великих транспортних трошкова. Због тога се ствара потреба за инсталацијом трансфер станица. Трансфер станице су технолошка постројења која служе за прихват, пресовање и привремено складиштење отпада до тренутка даљег превоза. Сврха трансфер станица је да се помоћу пресе, претоваром и сабијањем отпада унутар аброл контејнера, што више смањи волумен отпада у циљу што економичнијег транспорта. Сабијени отпад се превози помоћу аброл кипер камиона који преносе два аброл контејнера. Оваквим видом транспорта остварују се значајне уштеде у виду смањеног броја превоза, а самим тим и потрошње горива, амортизације возила, радних сати, као и директног смањења емисије ЦО2. Трансфер станице представљају модерно и веома ефикасно решење у виду уштеда и смањења еколошког загађења. Компанија Румекон је домаћи произвођач, TÜV сертификован, за производњу трансфер станица по систему кључ у руке према серијском дизајну или према посебним потребама купаца.

UNIWAB

Од свог оснивања 1989. фирма UNIWAB DOO има за циљ да помера границе и поставља стандарде у областима као што су машине и материјали у изградњи путева, мостова, грађевинарству, комуналним делатностима и очувању животне средине. Сходно томе и делатност фирме базирана је на трима основним делатностима.

Грађевински сектор обухвата водеће светске машине за заливање фуга, крпљење ударних рупа и репарацију путева, машине за шприцање емулзије, кохерице и финишере за асфалт, асфалтне термо контејнере, машине за постављање стубића за заштитне ограде, асфалтне и бетонске базе, машине за побијање шипова, прикључке за опсецање шахтова, компакторе, опрему за цепање бетона као и постројења за израду бетонских елемената.

Комунална делатност фокусирана је на зглобно комбиноване машине са могућношћу прикључења више од 40 алата за различите радове како у зимској сезони (раоници, посипачи соли, фрезе за снег и гребачи леда) тако и током целе године (косилице са усисивачем, бочне косачице, чистилице и четке, прање под високим притиском, корпе за подизање терета, фрезе за асфалт, четке за прање знакова). Заступају и фирму специјализовану за израду вучних и самоходних чистилица са искуством од 120 година, машину за инспекцију мостова као и специјализоване машине за водопривреду – амфибију, специјализовани багер паук као и машине за пуњење џакова и пумпе за одбрану од поплаве.

UNIWAB recycling се бави пласманом најсавременије опреме из области рециклажне технологије, па су тако у могућности да понуде појединачне машине, као и комплетна постројења за рециклажу чврстог отпада: универзални шредере, млинове за пластику, пресе, маказе, спаљаонице за отпад, опрему за третман медицинског отпада, пресе за брикетирање шпона, опрему за компостирање, пелетирање, биогасна постројења, дробилице за грађевински отпад.