„Школски дан“, манифестација која као најлепши цвет украшава Сајам образовања и Сајам књига и промовише жељу за знањем, читањем и учењем, љубав и животну поезију, отворила је Габријела Грујић, помоћник министра у Министарству просвете, науке и технолошког развоја.

Учинила је то у атмосфери дирљивих стихова девојчице петог разреда основне школе, посвећених Љубивоју Ршумовићу у знак захвалности што нас деценијама обасипа љубављу, и обраћајући се ученицима средње школе из Коцељеве.

Поручила је школарцима да су им „данас отворена врата у свет знања и маште и да понесу са Сајма књигу коју ће заувек затворити у својим срцима“. „Образовање и васпитање“, рекла је она, „сједињено је кроз најлепши облик – књигу, а дечија поезија је најрадикалнији облик сучељавања хуманистичке са техничком цивилизацијом“.

Подсетила је да у „дечијој машти ружно бива побеђено лепим, зло љубављу, а свет маште постаје свет могуће будућности. Васпитање путем поезије је васпитање за хумани свет“.

Традиционални „Школски дан“ намењен је организованим посетама ученика, наставника, школских библиотекара, студената и професора. Тим поводом, излагачи припремају садржајан програм намењен старијим и млађим школарцима, као и њиховим учитељима и предавачима, а писци за децу и младе разговарају са малим и младим читаоцима и потписују своје књиге.