Жири 66. Међународног београдског сајма књига разматрао је и оценио издавачку продукцију у категоријама за које се додељују признања.

Жири је одлучио да у ужи избор за Издавача године у 2023. уђу издавачке куће:

  1. ЗАВОД ЗА ЗАШТИТУ СПОМЕНИКА КУЛТУРЕ ГРАДА БЕОГРАДА, БЕОГРАД,
  2. ПРАВОСЛАВНА РЕЧ, НОВИ САД
  3. АКАДЕМСКА КЊИГА, НОВИ САД
  4. СРПСКА АКАДЕМИЈА НАУКА И УМЕТНОСТИ, БЕОГРАД
  5. КЛИО, БЕОГРАД

Награда за ИЗДАВАЧА ГОДИНЕ у 2023. додељена је издавачкој кући

ЗАВОД ЗА ЗАШТИТУ СПОМЕНИКА КУЛТУРЕ ГРАДА БЕОГРАДА, БEОГРАД

Завод за заштиту споменика културе града Београда стручним монографијама унапређује знање о непокретном културном наслеђу, представљајући га као живо поље преплитања утицаја и подстицаја културних, друштвених и политичких процеса. Посебност и вредност књига које је Завод самостално или у сарадњи са научним институцијама објавио од прошлогодишњег Сајма књига лежи у споју искуства теренског рада и знања конзервације и рестаурације са свим захтевима научних издања. Тематски усмерена, методолошки строга и графички умешно обликована издања испитују уплив градитељских идеја средње Европе на теорију и праксу архитектонског и урбанистичког деловања у Београду, оличен кроз опште утицаје и посебне погледе истакнутих архитеката и универзитетских професора. Објављене капиталне монографије доприносе дубљем разумевању проблематике обликовања идентитета у оквиру ширег друштвеног, културног и приватног окружења престонице која је актуелнија него икад.

Чланови жирија су у ужи избор за ИЗДАВАЧКИ ПОДУХВАТ ГОДИНЕ изабрали следећа дела:

  1. ПРЕДСЕДНИЦИ ДРУШТВА СРПСКЕ СЛОВЕСНОСТИ, СРПСКОГ УЧЕНОГ ДРУШТВА, СРПСКЕ КРАЉЕВСКЕ АКАДЕМИЈЕ, СРПСКЕ АКАДЕМИЈЕ НАУКА И СРПСКЕ АКАДЕМИЈЕ НАУКА И УМЕТНОСТИ
  2. МИРОСЛАВ А. ЛАЗИЋ, БОЖИДАР ВУКОВИЋ: ИЗМЕЂУ ИСТОРИЈЕ И ИМАГИНАЦИЈЕ, НАРОДНА БИБЛИОТЕКА СРБИЈЕ, БЕОГРАД
  3. ДАНКО ЛЕОВАЦ: КНЕЗ МИХАИЛО ОБРЕНОВИЋ (1823–1868), ХУК ИЗДАВАШТВО, БЕОГРАД
  4. РАСТКО ПЕТРОВИЋ: АФРИКА, СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК , БЕОГРАД
  5. ПАБЛО НЕРУДА: СВЕОПШТИ СПЕВ, КОСМОС ИЗДАВАШТВО, БЕОГРАД

Награда за ИЗДАВАЧКИ ПОДУХВАТ године 2023. додељује се књизи

ПРЕДСЕДНИЦИ ДРУШТВА СРПСКЕ СЛОВЕСНОСТИ, СРПСКОГ УЧЕНОГ ДРУШТВА, СРПСКЕ КРАЉЕВСКЕ АКАДЕМИЈЕ, СРПСКЕ АКАДЕМИЈЕ НАУКА И СРПСКЕ АКАДЕМИЈЕ НАУКА И УМЕТНОСТИ I-III, СРПСКА АКАДЕМИЈА НАУКА И УМЕТНОСТИ, Београд

У богатом избору за Награду за издавачки подухват године издвојила се Српска академија науке и уметности (низом научних зборника, посебних издања, монографија) у којој се важношћу и вредношћу посебно истиче тротомна едиција посвећена председницима САНУ.

Едиција остварује замисао да се на оригиналан начин преко биобиблиографија свих председника у протеклих око 180 година покаже допринос сваке од ових личности у развоју Академије, њеним успесима и дометима на пољу науке, уметности и културе у целости.

Публикација о председницима Академије и друштвима која су јој претходила (Друштва српске словесности и Српског ученог друштва) садржи 42 биографије, чији су аутори, њих тридесет двоје, академици, професори универзитета и научни сарадници. Редослед биографија је хронолошки, према првом мандату, а обухваћен је историјски период од 1841. до избора 2023. године. Целокупан текст, од преко 1200 страна, распоређен је у три целине: први том-председници Друштва српске словесности и Српског ученог друштва; други том – председници Српске краљевске академије; трећи том – председници Српске академије наука и Српске академије наука и уметности.

Ова едиција богатством свога садржаја не представља само живот и рад најзначајније институције у Србији већ и свеукупан живот свеукупне српске науке и културе током протеклих 180 година.

Публикација је богато опремљена изворним и других материјалом.

Сматрамо да својим свеукупним садржајем и значајем заслужује ово велико признање.

У ужи избор за НАГРАДУ НАЈБОЉИ ИЗДАВАЧ ИЗ ДИЈАСПОРЕ у 2023. ушла са дела:

  • АНДРИЋЕВ ИНСТИТУТ – Едиције ЗНАМЕН СРБИСТИКЕ, НАУЧНЕ МОНОГРАФИЈЕ, ФИЛОЗОФИЈА И КЊИЖЕВНОСТ, О СРПСКИМ КЛАСИЦИМА, АНДРИЋГРАД – ВИШЕГРАД
  • ДУШАН САЛАТИЋ, ОЛГИЦА СТЕФАНОВИЋ: ЕКСЛИБРИСИ МИЛЕНКА Д. ЂУРИЋА, ЕКСЛИБРИС ДРУШТВО ВОЈВОДИНЕ, СРПСКО КУЛТУРНО ДРУШТВО ПРОСВЈЕТА, ЗАГРЕБ

Награда НАЈБОЉИ ИЗДАВАЧ ИЗ ДИЈАСПОРЕ у 2023. припала је издавачу

АНДРИЋЕВ ИНСТИТУТ, АНДРИЋ ГРАД – ВИШЕГРАД: Едиције ЗНАМЕН СРБИСТИКЕ, НАУЧНЕ МОНОГРАФИЈЕ, ФИЛОЗОФИЈА И КЊИЖЕВНОСТ, О СРПСКИМ КЛАСИЦИМА

Чланови жирија су у ужи избор за ПОСЕБНО ПРИЗНАЊЕ ЗА ДОПРИНОС У ОБЛАСТИ НАУКЕ предложили:

  1. ДАНКО ЛЕОВАЦ: КНЕЗ МИХАИЛО ОБРЕНОВИЋ (1823–1868), ХУК ИЗДАВАШТВО, БЕОГРАД
  2. МИРОСЛАВ А ЛАЗИЋ, БОЖИДАР ВУКОВИЋ: ИЗМЕЂУ ИСТОРИЈЕ И ИМАГИНАЦИЈЕ, НАРОДНА БИБЛИОТЕКА СРБИЈЕ, БЕОГРАД
  3. САША МИХАИЛОВ: АРХИТЕКТОНСКО СТВАРАЛАШТВО ЈОСИФА НАИМАНА, ЗАВОД ЗА ЗАШТИТУ СПОМЕНИКА КУЛТУРЕ ГРАДА БЕОГРАДА, БЕОГРАДА
  4. ЕВЕЛ ГАСПАРИНИ: СЛОВЕНСКИ МАТРИЈАРХАТ, КУЛТУРНА АНТРОПОЛОГИЈА ПРАСЛОВЕНА, ПРОМЕТЕЈ, НОВИ САД
  5. БРАНКО ТОШОВИЋ: АНДРИЋЕВА КРИОПОЕТИКА, ЧИГОЈА, БЕОГРАД

ПОСЕБНО ПРИЗНАЊЕ ЗА ДОПРИНОС У ОБЛАСТИ НАУКЕ додељује се књизи

ДАНКО ЛЕОВАЦ: КНЕЗ МИХАИЛО ОБРЕНОВИЋ (1823–1868), ХУК ИЗДАВАШТВО, БЕОГРАД

Посебно признање за допринос у области науке додељује се књизи Кнез Михаило Обреновић (1823-1868), аутора Данка Леовца, у издању издавачке куће Хук издаваштво из Београда. Реч је о исцрпној и целовитој студији која на академски узоран начин осветљава живот и дело Михаила Обреновића. На темељу свеобухватног истраживања историјских извора и секундарне литературе о Кнезу Михаилу, аутор је сачинио капитално дело које по свим својим одликама спада у врхунска остварења савремене историографије, те значајно доприноси сагледавању места и улоге Михаила Обреновића у историји Србије.

Чланови жирија су у ужи избор за ДЕЧЈУ КЊИГУ ГОДИНЕ изабрали следећа дела:

  1. 1. ДР ДРАГАНА МАЛЕШЕВИЋ: КЊИГЕ СА КОЈИМА СЕ РАСТЕ, УДРУЖЕЊЕ ЗА РАЗВОЈ ПРОФЕСИОНАЛНИХ ВЕШТИНА ПРОВЕНС, НОВИ САД
  2. ГЕРТРУДА КЈЕЛ: ШТА НАМ ГОВОРИ НЕБО, ТАЧКА, ПРИЧЕ О НАУЦИ, ОДИСЕЈА, БЕОГРАД
  3. СИМЕОН МАРИНКОВИЋ: МОЈА СРБИЈА, КРЕАТИВНИ ЦЕНТАР, БЕОГРАД
  4. МЛАДЕН МИЛОСАВЉЕВИЋ: АБРАКАДАБРА, АБРАК ЗА ДАБРА, БЕДЕМ КЊИГЕ, БЕОГРАД
  5. БРАНКО СТЕВАНОВИЋ: БЛАГО НАМА СА ЖИВОТИЊАМА, ЛАГУНА, БЕОГРАД

Награда за ДЕЧЈУ КЊИГУ ГОДИНЕ додељује се едицији

КЊИГЕ СА КОЈИМА СЕ РАСТЕ, ДР ДРАГАНА МАЛЕШЕВИЋ, УДРУЖЕЊЕ ЗА РАЗВОЈ ПРОФЕСИОНАЛНИХ ВЕШТИНА ПРОВЕНС, НОВИ САД

У великом броју изузетних књига за децу објављених између два Сајма, новином и технолошким продором издвојило се шест наслова у едицији „Књиге са којима се расте“ ауторке др Драгане Малешевић, у издању Удружења за развој професионалних вештина ПРОВЕНС. Опремљене QR кодовима и матрицама, књиге посвећене животињама и биљкама, облицима и бројевима, телу и свету око нас, подстичу активно учешће детета кроз медије текста, илустрације, звучних записа, видео записа и матрице за проверу стечених знања, подстичући га да самостално истражује и открива нове садржаје и исказује своја запажања и размишљања. Класични облик садржаја намењених деци, штампана односно илустрована књига, овде користи неодољиву привлачност нових средстава и начина комуникације – мобилних телефона, таблета и интернета, стављајући их у функцију учења и развоја детета. Предност оваквог приступа огледа се у чињеници да се књиге могу користити и без дигиталних помагала, као сликовнице, за учење читања, и мултимедијално упознавање са стварношћу.

Чланови жирија су одлучили да СПЕЦИЈАЛНО ПРИЗНАЊЕ ЗА ИЗДАВАЧА, КЊИГУ ИЛИ СТРИП у 2023. години добију:

  • ГЕОПОЕТИКА, БЕОГРАД, ЗА 30 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА
  • ЗАВОД ЗА УЏБЕНИКЕ, БЕОГРАД, ЗА КЊИГУ „ХИРУРГИЈА АОРТЕ“, ЛАЗАР Б. ДАВИДОВИЋ И САРАДНИЦИ
  • СРПСКА КЊИЖЕВНА ЗАДРУГА, БЕОГРАД, ЗА ЕДИЦИЈУ „СРПСКА КЊИЖЕВНОСТ ЗА ДЕЦУ“
  • БАНАТСКИ КУЛТУРНИ ЦЕНТАР, НОВО МИЛОШЕВО, КУЛТУРНИ ЦЕНТАР ВОЈВОДИНЕ „МИЛОШ ЦРЊАНСКИ“, НОВИ САД, ЗА ИЗАБРАНА ЗЕНИТИСТИЧКА ДЕЛА, КОЛО 1.

Овогодишњи жири за доделу награда и признања Међународног београдског сајма књига радио је у саставу: Злата Бојовић, председник, Анђелка Цвијић, Бојан Јовић, Зоран Пауновић, Марко Крстић

НАГРАДА ЗА НАЈЛЕПШУ КЊИГУ НА 66. БЕОГРАДСКОМ МЕЂУНАРОДНОМ САЈМУ КЊИГА

НАГРАДА БОГДАН КРШИЋ“ за најлепшу књигу на Београдском међународном сајму књига 2023. године додељена је књизи „Код куће“, групе стрип-ауторки под именом Стрипотетке, у издању „Бесне кобиле“.

Збирка ауторских стрипова Код куће осликава тренутак у коме живимо из угла стрип-ауторки које се потписују заједничким именом Стрипотетке. Јасним и ненаметљивим дизајнерским стилом лишеним тренда и помпе, са веома прецизном поруком у корелацији насловне стране и полеђине књиге, ово издање вас заводљиво увлачи у свој наратив и не пушта од корице до корице.

Поред награђене књиге, жири има потребу да посебно истакне дизајнерски квалитет едиције Нор у издању Трећег трга, као и капиталну монографију Африка Растка Петровића у издању Службеног гласника.

НАГРАДА ЗА НАЈЛЕПШУ ДЕЧЈУ КЊИГУ додељује се књизи „Три, четири, сад!“ Драгане Младеновић, у издању Креативног центра.

Ова изузетно богата и садржајна књига, која обилује веома атрактивним и ликовно уједначеним илустрацијама искусног велемајстора Бориса Кузмановића, биће незаобилазно штиво читавих генерација које одрастају. Креативни центар по ко зна који пут демонстрира супериорност од идеје, преко изведбе до саме реализације, тихо одгајајући у смеру креативности наше нове и нове нараштаје.

СПЕЦИЈАЛНО ПРИЗНАЊЕ ЗА МЛАДОГ ДИЗАЈНЕРА додељује се књизи „Удовица и папагај“ Вирџиније Вулф, у издању Bulevar Books.

Ова књига има свој непогрешив идентитет од корица до корица. Избор папира, повеза и минуциозан цртеж, остављају вансеријски, светски утисак. Илустратор и дизајнер Марина Милановић вешто нас држи у свом визуелном свету, специфичним илустраторским стилом и ненаметљивом типографијом која на тај начин оставља простор естетској нарацији јаког линијског цртежа и загасите пастелне гаме.

Жири у саставу Славимир Стојановић Футро, председник, Јован Чекић и Југослав Влаховић све одлуке је донео једногласно.