Коначно и тај 21. мај, дан када 63. Међународни сајам технике и техничких достигнућа дочекује техничку, технолошку и научну елиту са свих светских меридијана.

У целокупној светској сајамској индустрији познато је да је управо Сајмом технике нови Београдски сајам 1957. године почео свој ход кроз савремену историју, постајући тако темељ и ослонац сајамске индустрије у Србији, али и матица из чијег су окриља временом настајале неке друге велике, специјализоване приредбе Београдског сајма. На ширем међународном плану, Сајам технике се данас описује као водећа регионална развојно-технолошка сајамска манифестација, највећи, најстарији, најпознатији и најугледнији специјализовани сајамски догађај таквог профила и интегратор и ослонац привредне сарадње на пољу технике, техничко-технолошких достигнућа и иновација.

На више начина баш је Сајам технике својеврсно и трајно мерило суштинског свеукупног развоја и цивилизацијског напретка ширег географског и привредног простора. Сами научници су установили да је, на пример, обим научних знања до којих је човечанство дошло од почетка „цивилизованог човека“ удвостручен тек 1750. године. Целокупно дотадашње знање удвостручено је поново кроз 150 година, следеће (1950) кроз 50 година, а следеће (1960) за невероватних 10 година. Између та два последња непојмљива научна и техничко-технолошка скока настао је – Сајам технике. До чега је од тада до данас довела аритметичка прогресија научне и техничко-технолошке „фантастике“ треба да покаже, и то под слоганом Време је за нове технологије, опет – Сајам технике.

После суштине остаје статистика: током четири сајамска дана, у пет хала Београдског сајма, своја техничко-технолошка постигнућа представити више од 600 директних и индиректних излагача, производних или пројектантских компанија, научно-истраживачких и образовних институција, старт-уп пројеката и иновативних појединаца из више од тридесет земаља са четири континента. Око половине укупног броја излагача долази из иностранства. Приметна је већа заинтересованост фирми из Кине за промоцију опреме и машина и Руске Федерације да на највишем нивоу представи домете и истраживања својих најугледнијих института у области будућих ефикасних технологија. Своје националне или групне изложбе обезбедили су излагачи из Чешке, Аустрије, Словачке, Словеније, Турске, Србије…

Сами излагачи представиће у својим излагачким програмима више од 100 иновација и новитета, највише секторима 3Д технологија, роботике, ЦНЦ машина, примене ласерских технологија, обраде пластике, аутоматизације производних процеса, мерних инструмената, алата… При томе, око половине пријављених иновација односи се на домаће фирме.

Готово сви најважнији државни и образовни чиниоци у промоцији иновација и научних, техничко-технолошких истраживања – од Министарства, науке, технологије и технолошког развоја, преко Фонда за иновациону делатност, Центра за промоцију науке или Научно-технолошког парка, до свих најзначајнијих образовних и научно-истраживачких института и институција – даће свој печат и у излагачком и у оквиру стручног пратећег програма Сајма технике.

Коначно, Сајам технике се, поред промотивног, информативног, научно-истраживачког и техничко-технолошког, винуо у небо и својим пословним потенцијалом. О томе говори и прошлогодишњи податак да су током прва два дана сајма домаћим купцима продате две машине за по пола милиона евра, а да је у наставку рада сајма додатно склопљено више уговора укупне вредности веће од 1,5 милиона евра.

Радно време 63. Међународног сајма технике и техничких достигнућа биће од 10 до 18 часова. Цена појединачне улазнице је 400 динара, а паркирање у сајамском кругу плаћа се 150 динара по сату.