Традиционалном здравицом домаћина Драгише Симића, почела је церемонија свечаног отварања 17. Сајма етно хране и пића.

Ова најстарија и најкомплетнија смотра традиционалних производа представиће више од 300 произвођача, а мали произвођачи ће углавном наступити на збирним штандовима, у организацији Привредне коморе Србије и њених регионалних огранака, Задружног савеза Србије и Војводине, градских управа и удружења.

Саво Павичић, секретар за пољопривреду града Београда, истакао је да је град од почетка ту, да препознаје важност манифестације и апсолутно стимулише и представља локалне произвођаче.

Прилика да се представе на посећеној манифестацији поново се пружила малим произвођачима прехрамбених производа из недовољно развијених општина.

Министар без портфеља Новица Тончев, задужен за унапређење развоја у овим општинама, истакао је да му је драго што све општине имају прилике да се представе и да је то за целокупан привредни развој веома важно. Пожелео је излагачима да склопе што више уносних послова.

Јелена Танасковић, министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Републике Србије је званично отворила манифестацију уз поздрав свим гостима и излагачима, и пре свега честитала Београдском сајму на организацији оваквог догађаја. Истакла је важност ове приредбе за очување традиције, културе и језика, рекавши да је ово права промоција Србије.

Министарство је ове године подржало више поднетих захтева за географско порекло производа и позивају се произвођачи да у што већем броју заштите своје производе и деликатесе нашег поднебља.

Производња органских производа се изузетно развила и извоз је све већи, сваке године за 20 процената.

Уз позив да чувамо рецепте наших бака, Сајам етно хране и пића је отворен.

СЕРВИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

Сајам ће бити отворен од четвртка 30. новембра закључно са недељом, 3. децембром, од 10 до 19 часова.

За заинтересоване грађане улазница кошта 500 динара, за групне посете 300 динара, а цена породичне улазнице је 1.000 РСД. Цена паркинга је 150 динара по сату.

Новинари и представници медија на манифестацију могу ући уз важећу новинарску легитимацију коју ће показати на улазу у халу 2 Београдског сајма.