„Образована Србија – успешна Србија“ мото је под којим ће се од 26. до 30. октобра на Београдском сајму одржати 9. Сајам образовања Звонце и 47. Међународни сајам опреме и средстава за савремену наставу Учила. Већ од ове године, ове две манифестације ће се одржавати под заједничким називом Сајам образовања и наставних средстава.

Београдски сајам и Министарство просвете, науке и технолошког развоја, традиционални покровитељ, организовањем ових манифестација промовишу знање и стваралаштво и пружају свој допринос развоју културе и образовања. Излагачи ће младим људима предочити како да изаберу одговарајући факултет, представиће сличности и разлике између страних и домаћих, приватних и државних факултета. Понудиће подробне информације о стипендијама, мастер студијама, усклађивању школовања са захтевима светског тржишта, иновирању наставних средстава и њиховом утицају на концепте образовања.

У уводном обраћању на конференцији за медије организованој поводом ове манифестације, Данка Селић, генерална директорка Београдског сајма, нагласила је друштвену одговорност коју компанија Београдски сајам има у потенцирању и оваквих манифестација које имају дубоко едукативни и образовни смисао. Истовремено, учешће у процесу образовања и промоцији знања захтева и посебну професионалну пажњу, а Сајам се труди да у сваком тренутку и у свакој прилици буде на нивоу те мисије.

obrazovanje2016_9713

Младен Шарчевић, министар просвете, науке и технолошког развоја у Влади Републике Србије, изразио је задовољство што то министарство и на овај начин може да представи све што је актуално и ново, а понајвише моделе образовања уз рад и праксу, али не само као „дуалне моделе“ који прожимају средње школе, него и високо образовање и, у будућности, основно (на пример, дуални концепт у настави техничког образовања). Ради се о феномену који, рекао је, има глобалне, а не локалне димензије, а та проблематика је, у сарадњи са Привредном комором Србије, код нас већ сада подигнута на веома висок ниво и на релативно је високом степену операционализације. Битно је да тај нови концепт, рекао је министар, схвате и ђаци и родитељи, а сајам је добра прилика да се тај помак оствари. „Цео образовни систем мора да се мења од репродуктивног ка креативном, такви су захтеви и времена и привреде, и наше је да учинимо све што можемо. На сајму ћемо да говоримо и о инклузивном образовању и о другим облицима који ће бити корак напред у односу на постојеће стање“.

Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије, такође је поздравио акцентовање односа образовања и привреде, указујући на неодговарајућу стручну квалификованост младих кадрова, јер се показује да није прави одраз њихових знања и способности. У таквом контексту предузетништво сматрају авантуром и непожељним епилогом свог школовања. „Због тога је управо ПКС“, рекао је Чадеж, „пре две године покренула иницијативу у вези са дуалним образовањем. Интерес привреде је велики, досадашњи пилот-пројекти показали су добре резултате, а примере добре праксе желимо да представимо и на овом сајму.“

KZN Sajam obrazovanja

Др Зоран Јовановић, декан Електротехничког факултета, рекао је да из комплексности области које се на његовом факултету изучавају проистиче и комплексност наставних и других едукативних средстава за праћење наставног програма, која су почели да и сами развијају. То се посебно односи на електронска средства образовања, од којих ће нека бити презентована и током сајма, али и препоручена другим образовним институцијама различитих нивоа.

Драгољуб Којчић, директор и главни уредник Завода за уџбенике из Београда, потенцирао је чињеницу да је само образовано друштво успешно друштво. Друштво знања, рекао је, мора да буде и друштво образовања. Због тога је нужно интерактивно интегрисање у светске процесе у овој области, али се због тога мора образовати целовита личност. Својим капацитетима Завод је и активни учесник и на располагању за сваки корак који води прогресу у овој области.

KZN Sajam obrazovanja

Др Хасан Ханић, декан Београдске банкарске академије, проценио је да сајам одражава заокрет, правац реформе у многим доменима, а поготово у домену веће повезаности привреде и образовања. Рекао је да је од великог значаја проширивање принципа дуалног образовања и праксе и на факултете, јер су на том нивоу у појединим областима раскораци најочигледнији. По његовом уверењу, наш образовни систем у неким доменима високог образовања веома пати од академског, теоријског, општег, универзалног, неспецијализованог, недовољно примењивог па и недовољно корисног и чак неупотребљивог знања. Отуда и преко 50 одсто високообразованих на тржишту рада, а при томе поготово стране компаније вапе за висококвалификованим кадровима.

ЗВОНЦЕ

Сајам образовања Звонце пружа много могућности за одабир даљег школовања, усавршавања и наставак каријере. Промовише принцип континуираног учења, као и одабир најбољих образовних профила и кадрова. Ове године посебна пажња се посвећује дуалном образовању, функционалном знању, предузетништву и инклузивном образовању.

Излагачки и стручни пратећи програм обухватају све сегменте образовног система: стручно, неформално и образовање одраслих, различите начине за подршку и неговање талената, потребу за доживотним учењем, трансфере знања, предузетништво кроз економију знања као и међународну сарадњу у различитим областима.

УЧИЛА

Међународни сајам опреме и средстава за савремену наставу Учила је специјализовани и стручни сајам опреме и средстава за савремену наставу. Он представља свеобухватну платформу за размену информација о новитетима у области наставних средстава.

Намењен је образовно-васпитним установама, професорима и наставницима, васпитачима, директорима школа, представницима министарстава и локалних самоуправа који се баве образовањем, власницима књижара, ученицима, студентима, али и широј публици.

СЕРВИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

Цена појединачних улазница је 250 динара, а цена улазница за колективне посете је 150 динара. Паркинг се плаћа 100 динара на сат.

Радно време: 26. и 27. октобра (среда и четвртак) од 10 до 20 часова, а од 28. до 30. октобра (петак, субота и недеља) од 10 до 21 час.

У истом термину на Београдском сајму одржавају се још две манифестације посвећене знању и образовању – 61. Међународни београдски сајам књига и 2. Сајам информисања, комуникација и маркетинга – Медиа маркет.