Sajam nekada

На данашњи дан давне 1957. године – 23. августа пре шест деценија, отворен је први послератни Сајам технике у Београду. Одредница послератни битна је статистичарима и онима који прате јубилеје, јер се прво издање ове изузетне манифестације, касније ће се показати – светских димензија, истински десило две деценије раније – предратне 1937. године.

Ово је прилика да се присетимо 23. августа 1957. године, када је око 9,30 часова, у присуству високих државних званичника, врпцу испред хале 3 свечано пресекао Франц Лескошек, члан Савезног извршног већа. А на Сајму је и те како имало шта да се види, јер су све хале биле крцате. Посматрачи су тада проценили да је за летимично прегледање свих експоната потребно најмање „дан и ноћ“. Насупрот, чинило се, ионако оптимистичном очекивању да ће манифестацију обићи око 500 хиљада људи, на дан затварања у подне на Сајму је „пребројано“ милион и 115 хиљада посетилаца.

На галерији хале 1 налазио се Клуб пословних људи, чији је задатак био да повезује и успоставља контакте. У првим извештајима стоји да је само преко њих и на штандовима склопљено послова вредних више од 118 милијарди динара. Уговорен је увоз роба у вредности од 7,5 милиона долара, као и извоз вредан 10,5 милиона долара.

Оно што је прескочено 23. августа 1957. године, иако је било у плану – да на дан отварања Сајма технике почне и емитовање телевизијског програма, исправљено је годину дана касније. На прву послератну годишњицу Сајма технике и техничких достигнућа, односно годишњицу и самог Београдског сајма, као и на 20. годишњицу првог „Филипсовог“ ТВ емитовања, из студија смештеног на Сајму – ТВ Београд емитовао је своју прву емисију.

Била је субота, 23. август 1958. године и почео је експериментални програм ТВ Београд из још недовршеног студија. Најавила га је Оливера Живковић, спикер Радио Београда. Олга Нађ је обавестила гледаоце о емисијама које ће бити на програму, а затим је најавила пренос отварања Међународног сајма технике и научних достигнућа. Редитељ првог преноса био је Мирослав Дедић.

Београдски сајам био је, дакле, двоструко битан и у рађању ТВ Београд, која данас такође обележава јубилеј – поред првог студија који се налазио у сајамском кругу, значајан део програма емитованог првог дана био је посвећен отварању и одржавању 2. Сајма технике и техничких достигнућа.