Лозничка туристичка авантура одвија се на земљи, на води и у ваздуху, идеална је дестинација за пешачење, планинарење, лов, риболов, параглајдинг, јахање, стреличарство, вожњу бициклима, моторима, квадовима, џиповима, чамцима…

Поред активног спортско-рекреативног одмора, у Лозници и околини треба обићи и културно-историјске знаменитости и различите манифестације.

На 17 километара од града налази се манастир Троноша, задужбина краља Драгутина и његове жене Кателине. Испред манастира налази се чесма изграђена у част Југ Богдана и његових синова, који су, по легенди, пред одлазак на Косовски бој овде преноћили и напили се воде са овог извора.

За манастир Троношу везан је обичај „ратарске свеће“, јединствен у Србији. Мештани шест околних села током године прикупљају природни пчелињи восак који се прилаже манастиру на Велики четвртак. Восак се растапа и излива у две велике свеће, у народу назване ратарске (тежине око 50 килограма, висине преко 1,5 метар). Са новим воском мешају се и остаци старих свећа, тако да се кроз њих преноси дух прошлих времена.

Село Тршић, родно место Вука Стефановића Караџића, реформатора српског језика и писма, налази се на седам километара од Лознице. Цео комплекс представља својеврстан музеј на отвореном и има посебну културну и туристичку вредност. Сви објекти су под заштитом и некада су чинили старо српско домаћинство. У њима се налази Музеј језика и писма, галерија, гостинска кућа, калиграфска радионица, Музеј Вукових сабора, Кућа писца, црква брвнара Светог Архангела Гаврила, вајати у којима су смештене радионице за старе занате. Као посебна целина у оквиру комплекса издваја се Вуково имање, на коме се налази његова спомен кућа.

Тршић је највише посећен за време традиционалних манифестација – Вуков сабор и Ђачки Вуков сабор, као и у време ђачких екскурзија. Током лета и викендима то је омиљено излетиште Лозничана и других љубитеља природе и Вуковог дела.

Вуков сабор је кандидат за Унескову награду 2017. године за нематеријално културно наслеђе. То је најстарија културна манифестација у Србији, установљена 1933. године. Од 1969. промењена је концепција и Вуков сабор у Лозници и Тршићу од тада траје седам дана. Ова манифестација постала је стециште књижевника, ликовних стваралаца и научних радника, а у првој половини седамдесетих доживела је велику експанзију – по разноликим програмима, броју учесника и посетилаца.

За потребе савремених туриста, којима недостаје физичка активност и контакт са природом, у Лозници и околини постоје идеални услови за спортско-рекреативни туризам – климатски фактори, чист ваздух, планине, река Дрина и многобројни спортски објекти.

За организовање спортских догађаја и припреме спортиста на располагању су спортске хале, олимпијски и дечји базен, терени за фудбал, кошарку, тенис, а уређена је и стрељана, као и трим стаза.