Први дан 65. Међународног београдског сајма књига, који је на Београдском сајму почео у недељу 23. октобра, протекао је у знаку изузетног узбуђења, нестрпљења и ишчекивања, и код излагача, и код посетилаца, и код свих других учесника и гостију.

Да је тако потврдио је систем за електронско мерење посете, који је по затварању капија у 21 час показао невероватан број – 15.624 посетилаца, што је значило апсолутни рекорд за први дан, дан отварања сајма, откад се посета на Београдском сајму мери електронски.

Директорка Београдског сајма Данка Селић овакво интересовање за најзначајнију културну манифестацију у региону објашњава двогодишњом паузом, изазваном глобалном здравственом кризом, која је љубитеље књиге и лепе речи ускратила за симбол и националног и властитог културног идентитета. А то је симбол који је настао много пре него што се већина посетилаца родила. Организатори и издавачи су се са своје стране потрудили да сајамске изложбе и програме учине максимално атрактивним, информативним и привлачним за све књижевне афинитете, укусе и очекивања.

Организатори и излагачи, односно издавачи, очекују да се овакво интересовање најшире јавности одржи током свих дана сајма, који ће трајати све до недеље 30. октобра.