На другој конференцију за новинаре поводом 65. Међународног београдског сајма књига, који ће се одржати од 23. до 30. октобра 2022. године на Београдском сајму, присутним представницима медија су се обратили:

  • Наташа Михаиловић Вацић, секретар у Секретаријату за културу Града Београда
  • Академик Душан Ковачевић, председник Одбора Сајма књига
  • Љиљана Шошкић, координатор пројекта, Београдски сајам
  • Њ.Е. Силвија Давидоју, Амбасадор Румуније у Србији
  • Сања Милић, уредник програма Сајма књига 2022.
  • Зоран Ђорђевић, директор јавног предузећа „Пошта Србијe”

Како је речено на конференцији за медије, манифестација ће се одржати под слоганом Повратак написаних. Та манифестација је, како каже градска секретарка у Секретаријату за културу Града Београда Наташа Михаиловић, посвећена свима – од деце до најозбиљнијих читалаца који ће бити у потрази за ретким издањима.

Најављено је да ће 65. Међународни београдски сајам књига отворити академик и драмски писац Душан Kовачевић. У име земље почасног госта учеснике Сајма ће поздравити Мирча Динеску, румунски писац, песник и новинар.

Најпознатији гост Сајма књига, како су најавили организатори, биће француски писац Патрик Бесон. Kњижевник је написао књигу о нашем најбољем тенисеру свих времена под називом „Ђоковић, одбијам“ која излази у издању „Чигоја штампе“ у едицији „Дисидент“. Бесон ће посетити Сајам 28. октобра.

Гости из иностранства ће бити и писци Ђовани Дозини (Италија), Ајфер Тунч (Турска) и Ђорђе Матић (Хрватска).

Председник Управног одбора сајма књига, писац и академик Душан Kовачевић, изјавио је да му је изузетно драго сто је Румунија почасни гост, јер је наше суседство увек било пријатељско и родбинско.

– Ове године обележавамо годишњице рођења Иве Андрића, Васка Попе, Душка Радовића и мени посебно драгог писца и човека, и мог великог пријатеља, Борислава Михаиловића Михиза, који је рођен пре 100 година. Он је један од најбитнијих људи за модерну историју српске књижевности, јер је и као писац и као критичар учествовао у стварању многих дела у другој половини 20. века.

Према речима  Сање Милић, уреднице програма Сајма књига, овогодишњи програм Сајма књига конципиран је у седам целина. У оквиру програмског циклуса „Време памћења“, поводом годишњица рођења Иве Андрића, Борислава Пекића и Васка Попе, разговараће се о ауторитету књижевне критике и приређивању критичких издања. Циклус „Мислити о књизи“ посвећен је горућим темама на књижевној и издавачкој сцени, „О уметности и култури“ капиталним издањима, а „Поштована децо“ – писцима за децу. Циклус „Пишем, дакле постојим“ представиће домаће и стране писце, а у програмској целини „Дијалози“ књижевници ће размењивати мишљења о књижевности и уметности.

Уредница програма Сајма књига рекла је да ће се ове године на манифестацији појавити и писци Матија Бећковић, Владимир Табашевић и Милица Вучковић.

Према речима директора Пошта Србије Зорана Ђорђевића, посетиоци ће имати прилику да на штанду Поште пошаљу себи или неком другом књиге купљене на сајму по посебној цени од 300 динара. Пошта ће организовати и радионице за децу и друге програме.

Љиљана Шошкић са Београдског сајма истакла шта ће све публика моћи да види на изложбеном простору, у халама 1, 2 и 4, биће представљено око 400 излагача из земље и иностранства. Осим Румуније као земље почасног госта, учествују издавачи из Црне Горе, Хрватске, Босне и Херцеговине, Италије, Мађарске, Немачке, Русије, Kине, Швајцарске, Египта, Индије и Пољске.

На 65. Међународном београдском сајму књига, Школски дан биће у четвртак, 27. октобра.

Радно време 65. Међународног београдског сајма књига је:

23. октобар 10.00 – 21.00
24 – 27. октобар 10.00 – 20.00
28 – 30. октобар 10.00 – 21.00

Цена улазница је 300 динара, a током школског дана као и свих осталих дана трајања Сајма књига, цена колективне улазнице је 200 динара. Цена паркинга је 150 динара по започетом сату.

Истовремено на Београдском сајму

Почев од 23. закључно са 30. октобром на Београдском сајму ће се одржати и Сајам образовања и наставних средстава.