Под слоганом „Образована Србија, успешна Србија“, под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, на Београдском сајму отворен је 51. Сајам образовања и наставних средстава.

Свечана церемонија отварања почела је интонирањем химне Републике Србије „Боже правде“ у извођењу хора и оркестра Музичке школе „Даворин Јенко“.

Сајам је отворио Бранко Ружић, први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја, поруком да је циљ да се образовни систем уреди тако да буде квалитетан, разноврстан и подстицаjан како за ученике тако и за наставнике.

„Улагање у образовање доприноси напретку и развоjу целог друштва и међународном угледу земље. Због тога jе важно да наставимо традициjу одржавања овог саjма, jер jе то прилика да промовишемо наше наставнике и ученике, али и реформске кораке коjе спроводимо свих ових година“, поручио jе Ружић.

Министар је подсетио да живимо у времену у коме се све мења, али ако нас покреће знатижеља, границе не постоје. Додао је да стицање знања отвара шире перспективе и врата новим могућностима и истакао да су приоритет опсежне реформе наставног и образовног система.

„Настављамо модернизацију и дигитализацију наставног система у циљу побољшања квалитета, ефикасности и доступности система образовања. У континуитету радимо на томе да што више дигитализујемо и унапредимо систем, али и да побољшамо услове учења у школама“, рекао је Ружић.

Након обраћања министар Ружић је од директорке Београдског сајма Данке Селић примио Диплому Београдског сајма за креативно осмишљен сајамски наступ и континуирано унапређење сајамске манифестације.

У термину Међународног београдског сајма књига, Сајам образовања и наставних средстава одвијаће се у хали 2Ц ће и ове јесени за преко 100 хиљада посетилаца бити најквалитетнија промоција знања, образовања, читања и усавршавања.

Манифестација ће као доказано успешна платформа за размену информација на пољу образовања бити прилика за презентацију новитета и савремених наставних средстава која имају значај за унапређење образовања, и преглед бранше за образовну струку, као и школарце свих узраста и њихове родитеље.

Сајам ће и у новом издању предано испратити актуелности и иновације у политици образовања и државној стратегији и презентовати драгоцену збирку информација за годишњу оријентацију, како у образовно – васпитним установама тако и за избор образовања и будућих каријера младих из Србије и региона.

Широк спектар могућности за одабир даљег школовања, усавршавања и будућих каријера

Овогодишњи програмски концептом сајма и пратећим cкуповима обухваћени су сви сегменти образовног система тако да ће посетиоци, у зависности од интересовања, бити у могућности да се упознају са понудом програма образовних институција и установа различитих нивоа и струка, савременим наставним средствима, уџбеницима и осталим едукативниим издањима, дидактичким средствима и играма који подстичу креативност и моторику и др.

Део излагачког програма чине и: професионална оријентација, предузетништво, подстицај на образовање, доживотно учење, трансфер знања, инклузивно образовање, неговање талената, међународна сарадња.

Експерти и представници образовних институција указаће на нове перспективе и концепте из области образовања и дискутовати о кључним питањима да би образовни систем одговорио великим изазовима које поставља време у коме живимо.

На једном месту ће ђаци средњих школа, студенти, млади професионалци, као и родитељи, моћи да се упознају са програмима факултета из Србије и иностранства, државних и приватних. Факултети и високе школе предствиће своје основне и мастер програме.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја, покровитељ манифестације

Министарство просвете, науке и технолошког развоја, покровитељ сајма, активно се укључило у манифестацију наступањем у својству излагача на изложбеном простору хале 2, ниво Ц, где ће бити представљене новине у образовно-васпитном систему.

Рад и примере добре праксе представиће вртићи, основне и средње школе, факултети, студентски и ученички домови, као и ученичке задруге. Посетиоци ће моћи да чују више информација о толеранцији, разумевању и заштити од вршњачког насиља. Посебан програм за посетиоце припремиће уметничке и музичке школе.

Пратећи програм

Излагачки део манифестације употпуниће садржајан и интересантан пратећи програм.

Поред Пратећег програма у Сали, одвијаће се и свакодневне презентације на штанду Министарства просвете, науке и технолошког развоја, као и на штандовима излагача.

Детаље пратећег програма можете овда да погледате.

Школски дан – четвртак, 27. октобар

Школски дан, традиционално је на Сајму образовања и наставних средстава и Сајма књига намењен организованим посетама ученика, наставника, школских библиотекара, студената и професора.

Излагачи за школски дан припремају садржајан програм намењен старијим и млађим школарцима, као и њиховим учитељима и предавачима.

Радно време манифестације:

23.10. (недеља), 25.10. (петак), 28.10. (субота) и 30. 10. (недеља) – од 10 до 21 сат

24.10. (понедељак), 25.10. (уторак), 26.10. (среда) и 27.10. (четвртак) – од 10 до 20 часова.

Цена улазнице: Цена појединачне улазнице је 300 динара, за групне посете (најмање 20 особа/ученика) 200 динара, док је паркинг 150 динара по сату.

У термину Сајма образовања и наставних средстава на Београдском сајму одржава се

  1. 65. Међународни београдски сајам књига у халама 1, 1А, 2А, и 4.

Улазница са Сајам књига важи и за Сајам образовања и наставних средстава.