Уз слоган „Дођите да заједно закорачимо у другу младост“, на Београдском сајму отворен је 5. „БГ сајам за треће доба“. Слоган је истовремено и позив за најстарије суграђане да ову манифестацију посете данас или сутра, да погледају богату понуду коју су излагачи припремили за њих, уживају у културно-забавним дешавањима, такмичењима, играма, дружењу и свим осталим стварима које интересују пензионере.

Говорећи на свечаном отварању, Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, рекао је да је однос државе према грађанима, нарочито старијим и инвалидима, најбољи начин да се оцени једна земља. Наводећи да су старији суграђани заслужили сигуран, достојанствен и квалитетан живот, он је додао да је дошло време да пензионери убирају плодове реформи, иако оне још нису завршене. Министарство на чијем је челу налази се на Сајму зато што је породица основа друштва, а међугенерацијска сарадња веома важна.

Пре него што је „БГ сајам за треће доба“ прогласио отвореним, Расим Љајић, потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација, изразио је задовољство што су реформе дале резултате, што су пензије редовне и што се очекује њихово даље повећање.

– Напредак је тесно повезан са повећањем запошљавања, јер је јака економија најбоља социјална политика, пошто се у супротном она претвара у социјалну помоћ. Задатак државе је да обезбеди услове за друштвену укљученост припадника трећег доба, да друштво уреди тако да пензионери имају више времена а мање стреса. У годинама треба уживати, јер старост може да буде лепа. Пошто је осећај припадности веома важан, најмање што држава може да обезбеди је простор за старе. Ако у Данској има 80 хиљада клубова, ми ваљда можемо да обезбедимо по један у свакој локалној самоуправи. Желим вам да будете срећни и здрави, поручио је Расим Љајић пензионерима и 5. „БГ сајам за треће доба“ прогласио отвореним.