На Београдском сајму свечано је отворен 45. Међународни сајам туризма. За посетиоце капије су отворене од четвртка 22. фебруара од 10 часова, а богат излагачки програм представиће преко 400 излагача из више од 27 земаља.

Грчка је земља партнер, а отварању манифестације присуствовала је Олга Кефалогиани министарка туризма Републике Грчке која је оптимистично говорила о заједничкој визији будућности туризма.

„Пријатељство наша два народа укорењено је у заједничкој историји, културним везама, борби за слободу и нашим тежњама за сигурну будућност“, рекла је Олга Кефалогиани.

„Међународни сајам туризма је један од најзначајнијих туристичких догађаја у нашем региону, глобални скуп који обезбеђује прилику да земље и учесници не само да промовишу своју туристичку понуду, већ и да комуницирају, сарађују, стварају партнерства и граде јаке односе. А управо је то суштина туризма“, рекла је Кефалогиани.

Како је навела, заједно можемо искористити моћ́ туризма да покренемо позитивне промене у нашем региону и изградимо светлију, отпорнију будућност за наше нације.

„Захвални смо за снажну подршку нашим српским пријатељима у даљем напредовању туризма у Грчкој и радујемо се томе да их угостимо у свим прелепим деловима Грчке и ове године. Верујем да Србија и Грчка имају заједничку визију будућности туризма“, рекла је Кефалогиани.

Председник Србије Александар Вучић отворио је 45. Међународни сајам туризма у Београду.

„Добродошли у Београд и Србију, ми се вашем боравку у нашој земљи искрено радујемо“, рекао је председник Србије. „Сокобања, Соко град дођеш стар, одеш млад, иако смо сви ово знали, нисмо знали да је Нушић творац ових стихова. Туриста види оно што је дошао да види. Тих 2,1 милиона страних туриста, који су дошли у нашу земљу, они су дошли с идејом да су на лепом, занимљивом и пре свега безбедном месту“.

Вучић је изнео статистике податке Светске туристичке организација о успесима српског туризма.

„Србија је прошле године била прва дестинација у свету по стопи раста прихода од страних туриста са 79 одсто. Девизни прилив од туризма износио је рекордних 2,55 милијарди евра, што је за милијарду и 112 евра више него 2012. године. Прошле године имали смо 4,2 милиона долазака туриста и 12,4 милиона ноћења, што је више или двоструко више у односу на претходних десет година. Ове године имамо евидентирани раст долазака, за око три одсто, а број ноћења за 19 одсто у односу на исти период лане. Све то треба да значи да смо много тога урадили, а потребно је много више да радимо јер нисам задовољан брзином којом испоручујемо резултате. Много тога остало је пред нама – марина, пристаништа, плажа, бициклистичких и пешачких стаза, готово да ништа од те инфраструктуре још нисмо завршили. Још много путева и пруга, још много тога што је неопходно да урадимо на нашим аеродромима, не само у Београдском, већ и Нишком и Чачанско-Краљевачком. Број путника нам је на аеродрому Никола Тесла износио готово осам милиона и чак 2,5 пута је већи него 2012. године, када смо за целу годину имали 3,36 милиона путника. Је ли то довољно? Није и неће ни 10 милиона путника бити довољно. Наше амбиције су много веће. Имамо прелепу земљу. Нисмо је још ни себи и свом народу показали“ – рекао је Вучић.

Вучић је навео да је у протеклој деценије изграђено 126 хотела и да их сада у Србији има 423.

– Неко би рекао више од четвртине, готово 30 одсто. Јесмо ли много тога направили? Нисмо. Морали смо више, морали смо снажније да подстичемо приватни сектор и сигуран сам да бисмо могли и они и ми да зарадимо много више. И већ сада вам кажем да нам је потребно још стотину нових хотела – рекао је Вучић.

Он је рекао и да ће бити много тога урађено за EXPO 2027.

– Представићемо земљу као место иновација, савремених технологија, лидера у вештачкој интелигенцији. Тај догађај мења будућност наше земље. Мораћемо да градимо још много музеја, да оснажимо нашу понуду из сфере културе, али и из сфере онога што представља туризам заједништва, туризам привлачења оних који желе да потроше свој новац, а то што ћемо ми да зарадимо више, мора да буде прави подстицај и рекао бих нешто на чему ћемо да заснивамо своје будуће деловање. И то не само у Београду, већ и у Лебану, у Царичином граду, на Каблару, у Зајечару, Костолцу, Нишу, путевима римских императора. Мораћемо да изградимо и нови природњачки музеј. Наш великан Никола Тесла добиће музеј заиста достојан тог највећег колосалног имена светске науке. Гондоле ће врло брзо спајати Златибор са Прибојском бањом, Гоч са Врњачком бањом. Пред посетиоцима је 500 излагача из 27 земаља. Држава партнер нам је Грчка, рекао бих – омиљена дестинација за српске туристе – рекао је Вучић.

„Проглашавам Сајам туризма отвореним, уживајте“, рекао је Вучић на крају.

Свечаном отварању присуствовали су и министар туризма Хусеин Мемић, министар грађевинарства Горан Весић, министарка правде Маја Поповић, министарка просвете Славица Ђукић Дејановић, министарка пољопривреде Јелена Танасковић, министарка за бригу о породици Дарија Кисић, директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, директорка ТОС Марија Лабовић, директор ТОБ Миодраг Поповић, председници општина, као и представници Републике Српске…

Церемонија свечаног отварања завршена је подсећањем на светле тренутке српске историје и песмом „Тамо далеко“.

На Сајму туризма ове године под слоганом „Авантура почиње овде!“ у халама 1, 1А и 4 традиционално ће учествовати најзначајније туристичке агенције, удружења и организације, хотели, туристички центри, транспортне компаније и међународни тур-оператори.

Први пут на Сајму туризма наступају Камбоџа, Еквадор, Света Луција, Либија, а земље које поново учествују су острва Индонезија, Куба и Сао Томе и Принципе.

Популарне и омиљене дестинације континуирано присутне на сајму ту су и ове године: Турска, Грчка, Црна Гора, Тунис, Бугарска, Словенија, Босна и Херцеговина, Хрватска, Мађарска, Камерун, Габон, Намибија и Кипар.

Сајам туризма одржава се од четвртка 22. до недеље 25. фебруара, а истовремено ће се под слоганом „Послужите се“ у халама 2А и 2Ц, одвијати и 19. Међународни сајам угоститељске опреме ХОРЕКА.