Идемо у сусрет Сајму образовања и наставних средстава, представљамо излагаче и њихову овогодишњу понуду.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја планира да на непосредан и креативан начин, кроз конкретне примере, посетиоцима приближи разноврсне актуелне теме везане за различите нивое и форме образовања.

Факултети, основне и средње школе представиће примере добре праксе, успешне моделе образовања, увођење и примену ђачког предузетничког учења и примену модела дуалног образовања. Заинтересовани посетиоци више ће моћи да се сазнају и о инклузивном образовању, социјалној инклузији деце, ученика, младих и одраслих, али и о предузетим корацима на унапређивању доступности и квалитету предшколског васпитања и образовања. Министарство ће представити и Мрежу научних клубова, као одговор на питање како неформалном образовању може да се приступи на оригиналан начин у складу са локалним потребама и интересовањем.

American University in Bulgaria (AUBG) је реномирана образовна институција која нуди програме основних студија на енглеском језику. Професори светског ранга долазе са 5 континената, доносе иновативну атмосферу и знање које се преноси практично. Студенти могу да бирају програме из области уметности, социјалних наука, бизниса и технологије, као и да сами сачине свој сопствени курикулим преко Liberal Arts програма. AUBG нуди: Business Administration, Computer Science, European Studies, History and Civilizations, Information Systems, Literature (Secondary Major), Mathematics, Political Science and International Relations, Self-designed major (Secondary Major).

Академија Филиповић представља 3Д образовни софтвер mozaBook, преносну интерактивну таблу FBIWE 2700, интерактивну таблу (мултитоуцх) ИР 87”.

БИО ИДЕА у оквиру пројекта “Чиста вода у два потеза: ПРИМЕНИ И ПРОМЕНИ”, који суфинансира Министарство за пољоприреду и заштиту животне средине, организује већ традиционалну, четврту по реду, конференцију посвећену социјалном предузетништву и неформалном образовању одраслих. Економско оснаживање жена и промоција социјалног предузетништва кроз решавање еколошких проблема повод је за окупљање незапослених жена, државног, НВО и пословног сектора на Сајму образовања. Циљ је да незапослене жене добију потпуну информацију о томе шта је све потребно да један посао буде одржив.

Архимедес математичко друштво представиће активности у свим секторима унапређивања математичког образовања младих генерација. Заинтересованим посетиоцима биће представљени начини популаризације математике и науке уопште (кроз квизове, научно-популарна предавања, изложбе, конкурсе), математичка такмичења (екипна првенства школа Србије у математици – математички турнири, национално математичко такмичење „Мислиша“, дописна и интернет математичка олимпијада, Међународни математички турнир градова), стручно усавршавање наставника (стручне трибине, специјализовани семинар и други стручни скупови), специјализована библиотека (математика, рачунарство). Архимедес ће представити и своју издавачку делатност – стварање и издавање приручне математичке литературе за ученике и наставнике.

Економски факултет Универзитета у Београду представиће иновације које јеувео у школску 2016/17. годину, а које доприносе традицији и модернизацији ове високошколске установе.

У мају 2016. године Факултет је окупио око 500 својих чиме је озваничено оснивање Алумни клуба Економског факултета Универзитета у Београду.

Алумни клуб представља породицу окупљених дипломаца Економског факултета свих нивоа високог образовања, која ће омогућити међусобну размену идеја и искустава, као и целоживотно развијање знања из економије.

Економски факултет у Београду овог лета је закључио и споразум са Универзитетом у Лондону о реализацији међународног програма основних студија “Економија и финансије”, који обезбеђује две дипломе –Универзитета у Лондону и Универзитета у Београду.

Електротехнички факултет Универзитета у Београду на Сајму образовања и наставних средстава заинтересованим кандидатима ће представити шта се све учи на факултету, које теме се обрађују и какви занимљиви пројекти се раде. Приказаће експонате из лаборатирија, који ће бити занимљиви и осталим посетиоцима, а представиће и план и програм студирања уз промоцију припремне наставе за пријемни испит, која се одржава на факултету.

EDU-LINK.RS – Представиће пуне и делимичне стипендије у Великој Британији и Америци за надарене, свестране и талентоване средњошколце за трећи и четврти разред у најпрестижнијим приватним британским и америчким школама.

На свом штанду представиће и летње школе за основце, средњошколце и одрасле.

Завод за уџбенике представиће издања за предшколски узраст, уџбенике, приручнике и наставна средства за основну и средњу школу на српском и језицима националних мањина, школску лектиру, дела савремених писаца, библиотеке из разних научних области, лексикографску литературу, сабрана и изабрана дела.

Математички факултет у оквиру наступа на Сајму предсатвља научне делатности, основна, примењена и развојна истраживања, као и стручне делатности, самостално или у сарадњи са другим научним и стручним организацијама. Представиће:

– академске студије, специјалистичке академске студије, докторске академске студије и стицање научног назива доктора наука

– допунско и перманентно образовање за педагошки рад; стручно усавршавање кроз семинаре и курсеве; посебне облике студија за иновацију знања и друге облике образовања који су у функцији образовног рада

– основна, примењена и експериментална истраживања и развој у природно-математичким наукама

– књиге, научне и стручне часописе, брошуре и друге публикације из своје образовне и научноистраживачке делатности

Magic Map d.o.o. представљају планинарске карте у штампаном и електронском облику.

Машинско-саобраћајна школа Чачак представиће кабинет за дуално образовање, важан за модерне ЦНЦ технологије, са комплетном технолошком поставком за едукацију ученика средњих стручних школа и високообразовних установа.

Национална служба за запошљавање представиће све видове финансијске и нефинансијске подршке коју НСЗ пружа корисницима својих услуга. Посебна пажња биће посвећена програмима додатног образовања, чији је основни циљ стварање могућности за брже запошљавање и самозапошљавање. Посетиоцима ће приближити програме стручне праксе и стицања посебних знања и вештина, програм функционалног основног образовања одраслих, различите обуке које организује у складу са потребама тржишта рада и конкретним потребама послодаваца.

Одбор за верску наставу Архиепископије Београдско-карловачке задужен је за координацију рада вероучитеља у основним и средњим школама на територији града Београда. Упућује вероучитеље у школе и прати надзор њиховог рада.

Већ шест година за редом Одбор на Сајму представља и своју издавачку делатност, као и актуелни сајт катихета.нет, на коме вероучитељи могу да добију неопходне информације за свој рад у настави.

ПОЛИТЕХНИКА, стручна школа за нове технологије, у програму активности има и професионалну орјентацију младих и праћење нових трендова у образовању. Једно од таквих је и техничар за рециклажу – ново, врло перспективно занимање. У земљама чланицама ЕУ преко пет одсто радно способног становништва запослено је управо у индустрији рециклаже, коју државе финансијски снажно подржавају. Предвиђа се да ће тако ускоро бити и у нашој замљи у организацијама које се баве чувањем, транспортом и складиштењем индустријског, комуналног и опасног отпада, као и заштитом животне средине.

Републички геодетски завод на Сајму ће представити нова издања – “Бој на Косову” и “Наполеонова освајања”.

Руски центар за науку и културу „Руски дом“ у Београду је државна институцију која улази у структуру Федералне агенције за питања заједнице независних држава, сународника у расејању и међународну друштвену сарадњу (,,РОССОТРУДНИЧЕСТВО“) у Републици Србији.

Делатност Руског дома је усмерена на очување доприноса руске емиграције, јачање пријатељских, културних, међународних веза, популаризацију руског језика и руског образовања у Србији .

У Руском дому се одржавају општи, интензиви и стручни течајеви руског језика, руска музичка школа, дечије школе сликања и народних игара, а ради и библиотека.

Активности центра укључују различите форуме, конференције, стручне семинаре, презентације књига, књижевно-музичке салоне, уметничке изложбе и концерте.

САЕ Институт – са 50 институција у 28 земље Институт је данас највећа образовна мрежа у области креативних медија. У Београду САЕ Институт има пун програм академских студија у партнерству са Мидлсекс универзитетом из Лондона, програм једногодишњих студија са дипломом САЕ Института, али и бројне сертификоване курсеве за професионално усавршавање. На САЕ Институту у Београду ради се у малим групама, менторски, уз индивидуални рад у професионалним студијима, на најсавременијој опреми и софтверу, по истом програму по коме су образовани најуспешнији продуценти, аниматори, монтажери, филмски уметници.

Као „Degree centar“ САЕ Институт нуди четири програма: аудио продукцију, дигиталну филмску продукцију, WЕБ дизајн и програмирање и анимацију.

Стоматолошки факултет у Панчеву је први приватни стоматолошки факултет на нашим просторима и следеће школске године уписује 16. генерацију студената. Посетиоци Сајма имаће прилику да се информишу о раду Факултета, условима уписа на све студијске програме и здравствене специјализације, као и о самом раду у области здравствене заштите која се спроводи на Факултету. Биће приказани и бројни уџбеници из свих области стоматологије које издаје Факултет.

СПОНС СЗТР из програма издваја Коцку лавиринт – Find the way.

ТГ Цоммерце д.о.о. представља беле табле са металном емајлираном површином као и два нова модела интерактивних табли.

Универзитет у Београду је високошколска институција са најдужом традицијом у југоисточној Европи. Наставници и сарадници Универзитета у Београду чине највећи део научног потенцијала Србије. Својим огромним кадровским потенцијалом Универзитет повезује, кроз заједничке стратешке пројекте, најзначајније научне институције у земљи и остварује богату сарадњу са великим бројем високошколских и научних институција у свету.

На Сајму образовања и наставних средстава представиће Машински факултет, Рударско-геолошки факултет, Саобраћајни факултет, Технички факултет у Бору, Технолошко-металуршки факултет, Факултет безбедности, Факултет спорта и физичког васпитања, Фармацеутски факултет, Филолошки факултет, као и Центар за развој каријере и саветовање студената.

Универзитет у Крагујевцу на Сајму ће представити свих 12 факултета који се налазе у његовом саставу. Заинтересованим средњошколцима ће у оквиру Универзитета у Крагујевцу своје студијске програме представити следећи факултети Универзитета у Крагујевцу: Агрономски факултет, Економски факултет, Факултет инжењерских наука. Факултет за машинство и грађевинарство, Факултет медицинских наука, Факултет педагошких наука,

Правни факултет, Природно-математички факултет, Факултет техничких наука,

Учитељски факултет, Филолошко-уметнички факултет и Факултет за хотелијерство и туризам.

Тренутно на Универзитету у Крагујевцу студира преко 20 хиљада студената на више од 119 студијских програма, на свим нивоима студија, у свих пет научних и три уметничка поља. Студијске програме реализује више од 1.100 наставника и сарадника и близу 600 истраживача.

Факултет организационих наука Универзитета у Београду један је од најсавременије организованих факултета у региону. У условима интензивних промена, ФОН је постао водећа и референтна наставно-научна институција у области информационих система и технологија, менаџмента и организације. Са традицијом дугом преко 40 година, ФОН данас уписује преко 5000 студената на 19 студијских програма на основним, мастер, специјалистичким и докторским студијама. ФОН припада групацији техничких факултета Универзитета у Београду.

Програм Факултета конципиран је према програмима реномираних светских пословних школа и обухвата изучавање најсавременијих научних дисциплина.

ФОН је у фебруару 2015. године добио акредитацију за извођење наставе на свим нивоима студија на енглеском језику.

Fluks trade RV – међу најзначајнијим новим стварима које излажу су:

интерактивне табле најновије оптичке технологије, Visualizer – уређај који представља модерни дигитални епископ са мноштвом додатних функција, а на штанду ће се наћи и најновији 3Д штампач. Посетиоци ће имати прилику да се упознају са најмодернијим наставним средствима које покривају области од предшколског до високошколског образовања, сетовима за рад у природи, за групни рад ученика и демонстрациону наставу. Посебан сегмент ове године представљају и дигитални садржаји и интерактивни ресурси са едукативним играма.

Форматура – СуперШкола је учионица на интернету намењена ђацима од петог до осмог разреда, која ђацима служи за лакше, боље и креативније учење од куће, а родитељима омогућује предах од школских обавеза. СуперШкола обрађује 4 предмета – математику, српски језик, физику и хемију. Основни садржај СуперШколе су видео лекције које су обогаћене исписима, анимацијама, сликама и другим едукативним садржајима. Осим видео лекција, ђацима су на располагању и друге корисне функције – комуникација са наставницима СуперШколе, поступно решени задаци, тестови за проверу знања и припрему матуре, ризница знања са мултимедијалним садржајима. СуперШкола ће свим заинтересованим посетиоцима омогућити сајамски попуст на своје услуге.

Cambridge English – са више од 100 година искуства и стручности

Cambridge English има јединствени приступ подучавању, учењу и оцењивању енглеског језика. Комбинује искуство и стручност организације Cambridge English Language Assessment и компаније Cambridge University Press.

Организацију Cambridge English одликује пружање образовне изузетности, пружање већих шанси ученицима, студентима и наставницима, квалитетан кадар и промовисању учења језика. Испите положене у овој образовној институцији признаје више од 20 хиљада универзитета, послодаваца и влада широм света.

Шумарски факултет Универзитета у Београду – Одсек за технологије менаџмента и пројектовање намештаја и проивзода од дрвета ове године обележава 60 година од оснивања, а на Сајму ће представити пројекат школске столице и стола.