Стручни пратећи програм у петак, 20. априла почиње у 11 часова скупом који организује београдски Bexel Consulting, а тема је „Интегрисано управљање грађевинским пројектима применом БИМ технологије“.

У истом термину, само што траје два сата дуже – до 15 часова, средња Дизајнерска школа обрађиваће неколико тема – ликовну обраду фасада кроз историјске правце, ликовну обраду базенских површина и могућност стакленог мозаика, а представиће и архитектуру Драгише Брашована и Захе Хадид, као и њен утицај на наш простор.

Ко су најуспешнији овогодишњи излагачи, учесници, стручна јавност и посетиоци сазнаће у подне, за када је заказана свечана додела традиционалних признања Сајма грађевинарства.

Удружење камена колонија, такође у подне, заинтересованим учесницима представиће „Обликовање камена у традиционалној и савременој српској уметности“.

„Примена УАВ технологије у прикупљању и визуализацији просторних података“ тема је којом ће се од 13:30 бавити Ненад Бродић, асистент на београдском Грађевинском факултету, а затим ће асистент Марија Петронијевић представити „Изучавање БИМ технологија у настави на Грађевинском факултету“.

Представници Института за стандардизацију Србије од 14:30 говориће о „Стандардизацији у области црепова на европском тржишту“.

Данашњи стручни пратећи програм завршава се скупом који од 15:30 до 17 часова организују „Српске куће“ из Београда. За овогодишњи Сајам грађевинарства они су одабрали неколико тема. „Манастирски конаци – прелазни облик од народне ка сакралној архитектури“ сегмент је који ће представити архитекта Тихомир Обрадовић. „Кућа између прошлости и садашњости“ тема је о којој ће говорити Милутин Дедић, а развојем црквене архитектуре бавиће се архитекта Сава Ристић. Занимљиво ће бити и излагање др Небојше Газдића, који ће говорити о архитектонском наслеђу Косова и Метохије. „Реконструкција старих кућа“ стручно је предавање Радојка Обрадовића, а „Традиција народног градитељства на фотографијама“ тема је Станка Костића, ликовног уметника фотографије.

„Српска кућа из Лепенског Вира“ назив је презентације коју ће извести архитекта Христивоје Павловић.