„Уживајте на време“, крилатица је коју треба запамтити, посебно данас када почиње 39. Међународни сајам туризма, јер – у наредна четири дана на Београдском сајму је „цео свет“ – упознајте га, уживајте, уплатите одмор по изузетним сајамским ценама. А да је понуда спектакуларна потврђује близу 1.200 учесника из 56 земаља, међу којима се ове године једна издваја по свом статусу – Црна Гора је „земља партнер“.

Уз добродошлицу учесницима, гостима и посетиоцима, пре него што је прогласио отвореним 39. Међународни сајам туризма, премијер Србије Александар Вучић честитао је Београдском сајму и Министарству туризма на свим рекордима оствареним у организовању ове манифестације и доприносу развоју туризма.

– За разлику од Црне Горе која има предивно море, планине, Скадарско језеро и све оно што једну земљу чини туристичком дестинацијом, у Србији туризам није приоритетна привредна грана, али је ипак у претходној години од ње зарадила милијарду и 42 милиона евра, што је 200 милиона евра више од прихода остварених у Црној Гори. То само говори да нисмо били свесни потенцијала, да смо сада почели да их користимо, а да још већи успех очекујемо од заједничког наступа. Наш најважнији циљ је да поред сарадње са Црном Гором, покушамо да и са Босном и Херцеговином, Македонијом, па и Мађарском направимо што више заједничких понуда, рекао је Александар Вучић.

Према његовим речима, циљ Србије је да за пет година приход од туризма премаши две милијарде евра, али да се то не може постићи појединачним наступима, већ само унапређењем сарадње у региону. Неке бројке иду у прилог оваквом размишљању – док у свету број туриста годишње расте четири одсто, у Европи два одсто, прошле године је у Србији број гостију повећан 13 одсто, а број ноћења скоро 14 одсто. Премијер је нагласио да од туризма остаје све више новца, али да се туристи са далеких дестинација могу привући само регионалним удруживањем.

– Кинези највише троше на путовања, али у последњих неколико година они су већ много пута били у Паризу, Бечу и осталима европским градовима, а сада је ред на овај регион и ту је наша велика шанса, рекао је Вучић. – У понуди морамо да се фокусирамо на тих наших 18 издвојених туристичких тачака, на природне лепоте које имамо и Београд који постаје једна од најважнијих „city break“ дестинација.

Поред тога што ће се у наредним данима захваљујући туризму на Београдском сајму чути сви светски језици, у истом термину одржавају се још три сродне манифестације – 13. Међународни сајам хотелско-угоститељске опреме ХОРЕКА, 8. Међународни сајам вина BEOWINE и 13. Сајам сувенира „Посетите Србију“.

У име Црне Горе, која је овогодишња „земља партнер“, на церемонији свечаног отварања 39. Међународног сајма туризма говорио је Павле Радуловић, министар одрживог развоја и туризма:

– Црна Гора је први пут у новијој историји „земља партнер“ на београдском Сајму туризма, што говори да су односи добри. То није новост, већ чињеница, а односи у овој области требало би да буду пример сарадње и у свим осталим сегментима. На посебном статусу желим да се захвалим у име своје државе – Владе, привреде и туристичких организација.

– Поред тога, црногорски туризам одликује конкурентност, избалансирана понуда – за свакога се нађе по нешто, поједностављени административни системи за улазак, блиски родбинско-пријатељски односи између два народа. Ове године из Србије очекујемо више од 400 хиљада гостију, а наш посебан изазов је да покушамо да „продужимо“ туристичку сезону, односно да развијамо целогодишњи туризам. Наставићемо да развијамо регионалну сарадњу због привлачења туриста са далеких дестинација и сви већ вредно радимо на томе. Хиљаду је разлога због којих треба посетити Црну Гору, а који су то разлози – проверите на нашем штанду, закључио је министар Радуловић.

О овогодишњој рекордној манифестацији говорио је и Расим Љајић, потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација у Влади Србије. Он је рекао да близу 1.200 излагача долази из 56 земаља, а да први пут своју понуду представљају Кина и Русија:

– Ово је и врло посећена манифестација, коју је прошле године обишло више посетилаца него сајмове туризма у Софији, Солуну и Темишвару заједно, а број посетилаца био је пет пута већи него на Сајму туризма у Загребу, односно било је седам пута више посетилаца у односу на Сајам у Љубљани. Пре три, четири године наш туризам је изашао из неке врсте илегале, био је као забава а сада му је дат посебан значај – постао је важна привредна грана са великим утицајем на економију целе земље. Туризам већ има континуитет и иде узлазном линијом, рекао је Расим Љајић на отварању 39. Међународног сајма туризма на Београдском сајму.