Десети, јубиларни Међународни сајам војне опреме и наоружања „Партнер“, који је, упоредо са великим скупом Покрета несврстаних, такође на Београдском сајму, почео с радом у понедељак 11. октобра, у уторак 12. октобра, у хали 1, свечано је отворио председник Републике Србије Александар Вучић.

Обраћајући се представницима фирми које излажу, припадницима официрског и дипломатског кора, страним делегацијама и медијима, председник је прво честитао Министарству одбране, Југоимпорту СДПР и Београдском сајму на организацији ове изванредне међународне манифестације.

„Српска држава је кроз све фазе свог трајања била позната по одбрамбеној индустрији. Овај сајам је највећи и показује највише новитета. Успели смо да војску и одбрамбену индустрију ставимо на пиједестал поверења који им припада“, рекао је председник Вучић у свом уводном обраћању. „У свету интереса нема милостиње за слабе, већ поштовање за снажне и зато је важно да развијамо одбрамбену индустрију. Истовремено, тешко је супротставити се великим силама на промоцији војне опреме. Да се такмичимо у свему не можемо, али посвећеношћу можемо да пронађемо нове партнере. Цена мора да буде боља и конкурентна у односу на цене у великим земљама“.

Подсетио је да се на Београдском сајму упоредо одржава скуп несврстаних земаља и додао да је отварању сајма наоружања присуствују министри одбране и други представници многих земаља, као и да „ћемо се постарати да ако желе да купе наше наоружање добију га по разумним и пристојним ценама“.

Председник је истакао да су на сајму приказани највећи подухвати српске одбрамбене индустрије и додао да је за Србију важно да изабере оне категорије наоружања у којима можемо да се такмичимо на тржишту са осталим земљама.

У наставку церемоније свечаног отварања Вучић је представио ново борбено мултифункционално возило „Лазански“ које је добило име по недавно преминулом новинару и војном аналитичару Мирославом Лазанском.

До 14. октобра, до када Партнер 2021. траје, у халама 1 и 4 и на отвореном простору биће изложени артиљеријско-ракетни системи, системи ПВО, модернизована борбена возила, нова оклопна возила, ваздухоплови, беспосадне ваздухопловне и копнене платформе, противоклопни системи, телекомуникациони системи за управљање ватром, теренска возила, као и различите врсте вођених и невођених ракета.

Југоимпорт СДПР излаже око 40 система из сопственог развојног програма, а предузећа из групације Одбрамбене индустрије Србије, осим наоружања која развијају са Војнотехничким институтом, приказаће и своје развојне пројекте. То предузеће раније је најавило да ће на Партнеру 2021. бити приказани производи из развоја и производње зависних Југоимпортових предузећа, као што су „Борбени сложени системи“ из Велике Плане, са погоном и у Куршумлији, фабрика „Белом“ у Узићима, која производи малу муницију, панчевачка „Утва“, као и „Ковачки центар“ и нова „Капислана“ у Ваљеву.

Сервисне информације:

„Партнер 2021“ одржава се у халама 1 и 4 и на отвореном простору Београдског сајма.

Прва три дана манифестација ће бити затворена за ширу публику, а само четвртог дана, у четвртак 14. октобра, биће отворена за посетиоце. Од 11. до 13. октобра радно време је од 10 до 17 часова (само за пословне посетиоце), а 14. октобра од 10 до 19 часова (за пословне посетиоце и публику)

Цена појединачне улазнице је 350 динара, а групне улазнице (за више од 8 људи) 200 динара.

Обавезне противепидемијске мере током трајања Партнера 2021.

Обавезно је ношење заштитних маски, одржавање дистанце од 1,5м између учесника у разговору, избегавање руковања и стварања непотребних гужви, редовна дезинфекција руку и проветравање просторија;

Сви учесници манифестације (излагачи, техничко особље, пословни посетиоци и гости) дужни су да приликом преузимања пропусница за улазак на Сајам и током трајања Сајма на захтев надлежних покажу:

  • доказ о вакцинацији са најмање две дозе вакцине или
  • негативан ПЦР тест не старији од 72 сата или
  • негативан антигенски тест не старији од 48 сати или документ где се види да је носилац прележао Ковид-19, с тим да од првог тестирања не може проћи мање од 14 дана, нити више од шест месеци.