Energetika i Ekologija 2016.

Под слоганом „Нова енергија“, на Београдском сајму отворене су две сродне манифестације – 12. Међународни сајам енергетике и 13. Међународни сајам заштите животне средине и природних ресурса – EcoFair. Сајмови се традиционално одржавају у истом термину и трају до петка, 14. октобра.

Уз оцену да се ради о изузетним манифестацијама које Министарство рударства и енергетике снажно подржава, министар Александар Антић је рекао да постоји снажна спрега између енергетског сектора, привреде и заштите животне средине, да је Сајам место на коме треба да се створи синергија и одакле треба да крене додатно унапређење целог сектора.

– За годину дана, од прошлих сајмова, усвојили смо Стратегију развоја енергетике, а сада радимо на доношењу још неких докумената важних за развој ових области. Циљ нам је стварање и очување чистије и боље енергије, подизање стандарда и стварање великог бизниса у коме држава и компаније могу да напредују. Србија дугорочним пројектима мора да обезбеди енергетску стабилност и привредни раст. Инвестиције су велике, али су велики и важни и пројекти за унапређење енергетског сектора и очување животне средине по европским стандардима, рекао је Александар Антић и сајмове прогласио отвореним.

У име Министарства пољопривреде и заштите животне средине, покровитеља EcoFair-а, говорила је Стана Божовић, државни секретар:

– Циљ Сајма је спајање привреде, јавног и цивилног сектора, координација међу њима и представљање нових технологија у овој области. Очекују нас велики задаци и више од 10 милијарди евра инвестиција у наредној деценији. Стратешки циљ знамо, а битно нам је да обезбедимо стабилан систем финансирања. Преговори Владе Србије са ЕУ су у току и очекујемо да ћемо у 2017. години за инвестирање на располагању имати 100 милиона евра. Направили смо Водич за инвестиционе компаније и локалну самоуправу, решили смо уклањање опасног отпада, што је битно за „зелену економију“ и доказујемо да радимо али и водимо рачуна о српској привреди, рекла је Стана Божовић.

Министарство пољопривреде и заштите животне средине на свом штанду ће током Сајма одржати бројне радионице, а државна секретарка је рекла да је то место на које треба да дођу сви који имају питања, сугестије и предлоге. Пошто је едукација у овој области веома важна, она је замолила медије да о дешавањима са Сајму обавесте јавност.

У име ЕПС-а, као традиционалног учесника и најважнијег енергетског система у Србији, на свечаном отварању говорио је и Милорад Грчић, в.д. директора ЈП Електропривреда Србије:

– „Нова енергија“ је слоган сајмова али и нешто што ЕПС има, а то јасно показују наши резултати – у првој половини године остварили смо профит од 13,1 милијарди динара, што је 10 милијарди динара више него у истом периоду прошле године, 7,7 одсто смо повећали производњу у односу на план, значајно смо повећали степен наплате, смањили смо губитке. Сајам је велики скуп, енергетско чвориште у региону, право место за сарадњу и размену идеја, поручио је Грчић.

СЕРВИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

Енергетика 2016. и EcoFair 2016. одржавају се од 12. до 14. октобра у хали 1 Београдског сајма. радно време сајмова је од 10 до 17 часова.

Појединачне улазнице коштају 250 динара, а цена улазница за групне посете је 100 динара. Паркинг се плаћа 100 динара на сат.