Непосредно пред почетак првог панела на 3. Сајму информисања, комуникација и маркетинга, на Београдском сајму симболично је означен почетак овогодишње манифестације.
Као државни секретар за информисање али и неко ко долази из медија, Александар Гајовић је рекао да Сајам медија изгледа импозантно и да показује снагу српског новинарства. На Сајму су представници и штампаних и електронских медија и то је право место да се професионалци окупе, друже, размене ставове и уоче различитости.

На панелу „Млади и медији“ модератор Снежана Милошевић, генерални секретер ПУ Локал пресс, најавила је да на скупу учествују и новинари и млади који конзумирају информације, а да су они важни за медијску будућност Србије.
Да се медији недовољно баве младима и да то мора да се мења нагласила је Јелена Ђукић Пејић, новинарка и дописница ДW и WДР:

-Некада је постојао „Невен“ и неке сличне емисије, а сада се децом, школарцима и студентима нико не бави. Информације које не пронађу у медијима млади траже на интернету, а то није добро. Ту слику би могла делимично да измени ДW Академија, која има школу новинарства и бави се децом, медијима али и образовањем тренера.

Да се млади данас у Србији информишу на другачији начин и да им саџаји медија нису прилагођени рекла је и Марија Обреновић, новинарка ПУ Локал пресс. Она је нагласила да треба пренети немачка искуства, чији медији младима прилагођавају садржаје, али покушавају да им приђу и „са других страна“ – преко друштвених мрежа, интернета… Они су научили како да исту тему другачије пласирају различитим циљним групама, што наши медији не раде.

Новинар Лозничких новости Небојша Трифуновић потврдио је да немачки медији вести прилагођавају дечјем узрасту, али да не прескачу ни тешке теме – ратове, изборе, земљотресе или тероризам, само их пласирају онако како су оне пријемчиве деци. У томе им помажу и психолози.

Немања Рашић, професор Артимедије, присутнима је пренео искуства са Летње школе новинарства, која је била одличан тренинг за младе заинтересоване за ову професију. Овакве школе шире интересовања, а млади су задовољни оним што им је пружено, јер је то знање другачије од школског.

-Ученици су заинтересовани и за ваншколске теме, из различитих области, они су озбиљни истраживачи са личним печатом. Добро баратају новим медијима, који су њихов стандард, интересују их савремене платформе, баве се друштвеним дешавањима, али креирају и нове теме, рекао је Рашић.

Своје искуство пренели су и полазници школе, који су рекли да су много научили и теоретски и практично, да знају да је новинарски кодекс веома важан, а да треба избегавати сензационализам, кога ионако има превише. Млади су истакли и значај контаката које су остварили са будућим колегама.

Државни секретар је на крају дискусије обећао да ће Министарство пружити сву потребну помоћ за нове платформе и видове информисања, јер му је то и обавеза. Он је рекао и да децу треба учити објективном, непристрасном новинарству, али и да нема прескакања „тешких“ тема, већ се све теме морају бити заснивати на чињеницама.

-Знам да се медији неће сложити, али мислим да нам објективност недостаје. Следећа важна ствар је да не смемо да заостајемо у комуникацији и информисању јер је 21. век, мада више нема романтике, као у 20. веку, а она нам не би шкодила, закључио је Гајовић.