Сајам текстила „Балкан теxтиле 2017“ свечано је отворен на Београдском сајму и трајаће до суботе, 11. марта. Манифестација има пословни карактер и окупила је 55 компанија из Турске, Србије, Португалије и Кине.

Наглашавајући да је у претходне четири године, када се одржавао у Новом Пазару, Сајам текстила имао регионални карактер, а да је „селидбом“ у Београд добио шири, национални значај, Расим Љајић, потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација, позвао је представнике текстилне индустрије да своју производњу преселе у нашу земљу.

– Србија страним инвеститорима даје значајне подстицаје – од директних финансијских, преко пореских олакшица до помоћи коју им пружају локалне самоуправе, тако да се надам да ће и нека од компанија учесница решити да у Србији и производи, а не само продаје текстил, рекао је Љајић на свечаном отварању. – Сајам показује најмање две ствари – да Србија и Турска имају одличну сарадњу у овој области, али и да текстилна индустрија у Србији показује изузетну експанзију. У бившој Југославији у овом сектору радило је 250 хиљада људи, извоз је достизао пет милијарди, а сада у две хиљаде компанија ради 40 хиљада запослених.

Љајић је рекао да се прошле недеље у Истанбулу састао са највећим турским произвођачима текстила и да их је позвао да инвестирају у Србију, а најавио је и да је за сутра предвиђено потписивање Уговора о отварању турске фабрике у Лебану. Поред тога, у завршној фази су разговори са још четири компаније о покретању производње у Србији.

После три месеца живота и рада у Београду, амбасадор Турске у Србији Танжу Билгич рекао је да су му први утисци јако добри и да ће се у наредном периоду потрудити око унапређења економских односа две земље. Добру пословну сарадњу недавно су доказале и бројне турске фирме које су наступиле на београдском Сајму туризма, а тим путем би требало да крену и текстилне компаније. Робна размена у текстилној индустрији сада достиже вредност од девет милиона евра, а заједнички циљ две земље је да се она повећа, нагласио је амбасадор Турске.

СЕРВИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

Изложба се одржава у хали 5. Улаз је слободан. Радно време је од 10 до 18 часова, изузев последњег дана, када се хала за посетиоце затвара сат раније.