Детаљна презентација досијеа Србије, поводом кандидатуре за организацију специјализоване изложбе ЕКСПО БЕОГРАД 2027 / EXPO BELGRADE 2027, одржана је у понедељак 20. јуна 2022. године у Паризу, током 170. заседања Генералне скупштине Међународног бироа за изложбе (Bureau International des Expositions BIE).

Досије о кандидатури садржи визију кандидата у вези са изложбом Експо, детаље о предложеној теми, планираној локацији, искуству, очекиваном утицају, пројекцији броја посета. У самој презентацији, подршком, порукама и објашњењима компаративних предности Србије и Београда учесницима Генералне скупштине обратили су се председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, министарка трговине, туризма и телекомуникација у Влади Републике Србије Татјана Матић, министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали, председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж, главни урбаниста Београда Марко Стојчић и пројект менаџер Душан Боровчанин.

Изводљивост и одрживост пројекта кандидатуре и садржај и квалитет досијеа и презентације послужиће као основа за рад анкетних мисија БИЕ, које ће на лицу места и у најскоријој будућности, у свакој од земаља кандидаткиња, пажљиво испитати сваки досије о кандидатури, и на техничком нивоу и у смислу тема које се истражују. Коначно ће, у јуну 2023, по принципу једна земља један глас, 170 земаља чланица БИЕ тајним гласањем изабрати земљу домаћина Специјализованог ЕКСПО 2027/28.

Као што је познато, Србија је 7. јуна поднела досије кандидатуре за организовање специјализоване изложбе под називом „Play for Humanity – Sport and Music for All“ / „Игра(ј) за човечанство – спорт и музика за све“, са планираним датумом одржавања од 15. маја до 15. августа 2027. године, и тако ушла у такмичење са другим земљама и градовима из целог света.

Овом приликом, неизвесност са Београдом, са својим глобалним темама и универзалним порукама, поделила су још четири кандидата – градови Малага (Шпанија), Блумингтон (Минесота, САД), Пукет (Тајланд) и Сан Карлос де Барилоче (Аргентина).

Поводом заседања Генералне скупштине Међународног бироа за изложбе БИЕ, током које је презентована кандидатура Србије за ЕКСПО 2027, министар Синиша Мали рекао је да су „Република Србија и Град Београд у потпуности спремни да организују манифестацију EXPO BELGRADE 2027, која би за нашу земљу имала огроман политички, економски, културни, туристички и спортски значај. То је истовремено сјајна прилика за јачање међународне сарадње и привлачење инвеститора из свих делова света у нашу земљу. Небројено пута смо се показали као добри домаћини и одлични организатори великих, реномираних, међународних манифестација и нема сумње да ће тако бити и ако будемо изабрани за домаћина специјализоване EXPO изложбе 2027. године.“

Министарка Татјана Матић, изјавила је да је „Београд фаворит за ЕКСПО 2027“: „Наша земља је место сусрета истока и запада, раскрсница најважнијих путева, са огромним туристичким потенцијалом, центар којем гравитирају не само грађани региона, већ и целе Европе. ЕКСПО дуго није био на поднебљу Југоисточне Европе и сматрам да је престоница Србије фаворит за организацију ове изложбе.“

Као члан тима за презентацију досијеа, директорка Београдског сајма Данка Селић оценила је да ова кандидатура и презентација уверљиво говоре о томе да Београд „има искуство, знање и капацитете да један овакав пројекат реализује по највишим светским стандардима за овакав тип манифестација“ и да би био „почаствован да вишедеценијском историјом својих великих и успешних изложбених приредби докаже да то жели, може и – гарантује“.