64. Међународни сајам технике и техничких иновација отворио је капије за посетиоце 24. маја 2022. године.

Током церемоније свечаног отварања речено је да Београдски сајам ове године обележава 85 година постојања, колико је прошло од предратне 1937. године. Иако се за „нулти“ догађај Сајма технике узима 1957. година, историјски контекст показаће да се истински прво издање ове изузетне манифестације ексклузивних светских димензија десило 20 година раније – баш те предратне 1937. Била је то тада прва сајамска манифестација тек основаног Београдског сајма.

Званично, прва послератна сајамска манифестација – Специјализовани међународни сајам технике и техничких достигнућа – одржана је 1957, и по томе ове године слави два рођендана – 65. и 85.

У међувремену, за тих шест и по деценија, Сајам технике нису са свог историјског положаја помериле никакве кризе, сукоби и невоље. Напротив, остао је најпрестижнија техничко-технолошка специјализована регионална манифестација у овом делу Европе, ослонац за развој и регионалну сарадњу на пољу технике и иновација. О томе говори и више од 500 учесника сајма из тридесетак земаља.

Речено је и да значајан део заслуга за успех Сајма технике припада Влади Републике Србије, чија тела и министарства на много различитих начина подржавају развојне концепте технолошко-техничких института и институција.

Отварајући Сајам технике, министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић је честитала Сајму „два рођендана“ и подсетила на заслуге Сајма у развоју технике и технологије.

Рекла је да је Четврта индустријска револуција допринела и развоју вештачке интелигенције и променила начин пословања и убрзала техничко-технолошка достигнућа. „То говори о неопходности образовања младих људи на овом пољу, али и улагања у инфраструктуру зарад боље будућности свих нас“.

„У том контексту“, рекла је министарка, „један од основних приоритета ресорног Министарства трговине, туризма и телекомуникација јесте дигитализација, при чему дигитални јаз између урбаних и руралних подручја представља велики изазов. Зато је кључни пројекат Министарства изградња широкопојасне мреже у руралним подручјима. До сада су обезбеђена средства за приближно 1.000 руралних насеља са преко 150.000 домаћинстава, која ће добити могућност приступа брзом интернету, док ће 900 школских објеката у најруралнијим срединама добити бесплатан приступ интернету. Вредност ове инвестиције је преко 150 милиона ЕУР.“

„Још један капитални пројекат који спроводи ресорно министарство јесте пројекат ‘Повезане школе’ који има за циљ дигитализацију образовног система. Као подршку свим овим процесима Министарство је прошле године усвојило стратегију развоја информационог друштва и информационе безбедности“.

Проглашавајући Сајам технике отвореним, министарка Матић је закључила да „технологија и иновације представљају полуге за превазилажење сваке кризе и управо су данас нова технолошка решења потребнија него икад раније. У томе лежи и изузетан значај ове сајамске манифестације“.

Сајам технике одржава се на више од 20.000 м2 излагачког простора у халама 1, 1А, 2, 3, 3А и на отвореном простору Београдског сајма.

Излагачки и стручни сајамски програми окупљају више од 500 домаћих и страних, директних и индиректних излагача и других учесника из тридесетак земаља са три континента.

Поред појединачних излагача, у хали 3 Београдског сајма, посетиоцима ће бити представљени и групни наступи Чешке Републике и Словеније. Под покровитељством Привредне коморе Србије – Удружења за металску и електро индустрију, са фирмама чланицама, наступају регионалне привредне коморе и другачије организовани српски привредници. Неколико компанија представља и Привредна комора Републике Српске.

Већ по традицији, излагачи и други учесници на Сајму технике пријавили су више од 100 техничко-технолошких иновација и новости, највише секторима 3Д технологија, роботике, ЦНЦ машина, примене ласерских технологија, обраде пластике, аутоматизације производних процеса, мерних инструмената, алата.

Висококвалификовани жири најуспешнијим излагачима и другим учесницима доделиће традиционалне награде и признања „Корак у будућност“.

СЕРВИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

Појединачне улазнице за Сајам технике коштају 400 динара. За паркирање путничких аутомобила у сајамском кругу плаћа се 150 динара по сату.

Радно време Сајма технике биће од 10 до 18 часова (петак до 17ч).