Већ првог дана одржавања сајмова Енергетика, EcoFair и iSEC – Паметни градови посетиоци имају прилику да присуствују и учествују у стручном пратећем програму изузетно високог нивоа.

Тако се, у оквиру сајма Енергетика, од 14 часова, у „плавој сали“ хале 1А, одржава панел дискусија са темом „Нова енергија – паметни градови“, у организацији Привредне коморе Србије и уз учешће стручњака и високих функционера из Министарства рударства и енергетике, ЕПС-а, Архитектонског, Саобраћајног и Машинског факултета и других.

Теме су: паметно и одрживо управљање енергијом; могућности ефикасног коришћења енергије у паметним градовима; план ЕПС-а за пословну и техничку одрживост властитог система и могућност балансирања потрошње и производње електричне енергије у складу са потенцијалима које Србија има; типологија зграда у граду Београду; планирање развоја паметног града; паметно гориво за паметне градове; „сити логистика“ и паметни градови; подизање нивоа енергетске ефикасности кроз модел ЈПП итд.

Са стручним пратећим програмом не заостаје ни Екологија. Јер, од 12:30, у „зеленој сали“ хале 1А почиње панел са темом „Јавне политике у области заштите животне средине, позиције кључних група актера“, уз учешће високих функционера и експерата из Министарства за заштиту животне средине, ПКС, Националног конвента о Европској унији за поглавље 27 – животна средина, Сталне конференције градова и општина.

По окончању панела следи састанак мреже еко-повереника Сталне конференције градова и општина.

За iSEC – Паметне и сигурне градове резервисана је „црвена сала“ хале 1А. А тамо се, почевши од 12:45 нижу следеће теме и презентације: IoT у функцији развоја паметних и сигурних градова – трендови развоја паметних градова; примена паметних технологија у функцији безбедности урбаних средина; утицај примене Закона о приватном обезбеђењу на безбедност урбаних средина – приватна безбедност у функцији паметних и сигурних градова; презентација Стандарда за процену ризика; системи интеграција – интегрисани системи заштите и спасавања у локалним заједницама; Геореференцирана аналитика – примена у паметним градовима; паметна претрага у системима видео надзора и друге.

У овом делу програма учествују представници Министарства унутрашњих послова, Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Удружења за приватно обезбеђење и услуге ПКС, институти за управљање ризицима и стандардизацију, представници градова, компанија, института и други.