У препуној сали „Иво Андрић“ данас су свечано уручене награде 63. Међународног београдског сајма књига, а награда за Издавача године додељена је издавачким кућама Прометеј из Новог Сада и Службени гласник из Београда. Председник жирија, проф. др Драган Симеуновић и чланови проф. Слободан Кањевац, мр Милица Лилић, проф. др Тиодор Росић и Желидраг Никчевић, своју одлуку образложили су речима да је „издавач Прометеј годинама један од најрелевантнијих српских издавача. Објавио је и објављује капитална лингвистичка издања, изузетна историографска и књижевна дела домаће и стране поезије и прозе. Службени гласник већ годинама спада у ред наших најплоднијих и најквалитетнијих издавача и по издавачком дијапазону, као и по објављеном садржају“.

Награда за Издавачки подухват године припала је књизи „Црњански – биографија једног осећања“, аутора Мила Ломпара, у издању Издавачког предузећа Православна реч из Новог Сада.

Према одлуци жирија, награда Најбољи издавач из дијаспоре припала је равноправно издавачима Академија наука и умјетности Републике Српске из Бања Луке и Православној речи из Новог Сада, за књигу „Споменичко благо Републике Српске“ аутора Љиљане Шево и издавачу Матица српске – Друштво чланова у Црној Гори, Одјељење за српски језик и књижевност из Подгорице и Академској књизи из Новог Сада, за књигу „Историја америчке књижевности“ аутора Радојке Вукчевић.

Посебно признање за допринос у области науке припало је делу „Јасеновац Аушвиц Балкана. Усташка империја окрутности“ у издању Института за холокауст Шем олам (Израел), Академског колеџа Оно (Израел), Фондације за пројекте едукације за Холокауст у сарадњи са Пољским пројектом за рестаурацију јеврејских гробаља – ФХЕП (УСА).

Награда Дечја књига године припала је књизи „Господар солитера и друга чуда“ аутора Миладина Ћулафића, у издању Српске књижевне задруге.

Специјално признање за издавача равноправно је припало издавачима Завод за уџбенике из Београда и Академији наука и уметности Републике Српске за други том енциклопедије Републике Српске, а специјално признање за књигу припало је равноправно књигама „Патријарх Павле о исламу и муслиманима“ аутора ђакона др Александра Прашчевића, у издању Издавачке фондације Српске Православне Цркве Архиепископије београдско – карловачке, „Иво Андрић – Вечити календар матерњег језика“ аутора Мира Вуксановића у издању Макарија, Ободског слова и Херцеговина издаваштва, „Манастир Св. Тројице Стањевићи 1338 – 2018“ у издању Светигоре из Цетиња, „Срби на Косову и Метохији у 19. и 20. веку“ аутора Милована Ј. Богавца и Драгослава С. Ћетковића у издању Обележја плус из Београда и књизи „Уметничко наслеђе српског народа на Косову и Метохији“ уредника Драгана Војводића и Миодрага Марковића, у издању Српске академије наука и уметности из Београда.

Svečano uručene nagrade 63. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga

Специјална награда за стрип припала је графичком роману „Сат“, чији аутори су сценариста Драган Лазаревић де Лазаре, цртач Вујадин Радовановић Вуја, колор Раде Товладијац, у издању Пчелица издаваштва из Чачка.

У име жирија за доделу Награде „Богдан Кршић“ за најлепшу књигу награду је уручио проф. Југослав Влаховић делу „Иконе стила Србије“, аутора Неде Тодоровић и Радмиле Станковић у опреми Александре Јанковић, у издању „Zepter Book World“ из Београда. Награда за најлепшу дечју књигу припала је едицији „Принцеза Софија“ ауторке Весне Алексић, у опреми Душана Павлића и са илустрацијама Бојане Стојановић, у издању Креативног центра из Београда.

Специјално признање за младог дизајнера додељено је Јелени Васиљевић за књигу „Hostel Beatrice“ Милоша Швоње, у издању Прометеја из Новог Сада.

Свечано проглашење и додела награда традиционално се одржава сваке године на Београдском сајму књига.