Приче о прошлости и садашњости, краљевима и задужбинарима, чувеним опленачким винима и шумадијском гостопримству деценијама представља повод за долазак туриста у Тополу.

Годишње више од 100 хиљада регистрованих туриста посети галерије и музеје у Тополи и Опленцу, а изузетну посећеност има тродневна привредно-туристичка манифестација „Опленачка берба грожђа“. Ове године, другог викенда октобра – од 6. до 8, процењено је да ће 54. издање ове смотре посетити више од 200 хиљада туриста. Топола у том периоду постаје место где се слави берба грожђа и на коме се дегустирају надалеко чувена опленачка вина.

„Сабор изворног народног стваралаштва“ песмом и игром изворних играчких и певачких група, са око 500 учесника, „Опленачкој берби“ сваке године даје незабораван печат.

„Опленачки пут вина – Вински пут Шумадија“ је потпуно нови и специфичан туристички производ СО Топола, која свој развој истовремено базира на развоју и пољопривреде и туризма. То је један од разлога због чега чувена краљевска, опленачка вина поново налазе свој пут до љубитеља овог пића. Посетиоцима Тополе и Опленца нуди се могућност да ово путовање крунишу обиласком шест регионалних винарија.