Под слоганом „Исплови, забаци, улови“ на Београдском сајму свечано је отворен 43. Међународни сајам наутике, лова и риболова.

Отварајући ову специјализовану регионалну манифестацију намењену љубитељима и корисницима свих врста пловила, спортова на води и роњења, опреме за лов и риболов, наутичке, камп и аутдор опреме, која ће у халама 1 и 4 Београдског сајма трајати од 6. до 10. априла, државни секретар у Министарству туризма и омладине Урош Кандић рекао је да овај сајам долази у право време, у години у којој предстоје значајна улагања у наутичку инфраструктуру у Србији.

„Влада Републике Србије је започела озбиљан вишегодишњи пројекат који се зове ‘заплови Србијом’, у вредности око 28 милиона евра; очекује се потпуно обједињавање свих наутичких потенцијала у Републици Србији у један заједнички туристички производ. Само у току ове године ћемо уложити око 7,5 милиона евра у изградњу једне озбиљне марине у Великом Градишту, затим међународног пристана у Сремским Карловцима и још четири пројекта у вези са наутичким туризмом“, рекао је Кандић.

„То је ауто-камп у Ковину, затим две бициклистичке стазе – у Белој Цркви и у Великом Градишту – али и потпуно уређење и претварање у озбиљну туристичку атракцију кеја у Новом Саду. Све ће то бити започето и урађено у току ове године. Наредних година очекујемо велике помаке, пре свега у крузинг индустрији, у чему имамо изузетне потенцијале. Желимо да Србија буде финална дестинација, а не да 80% крузера путовање завршава у Будимпедшти“.

„Само на Дунаву, од Бездана до Ђердапа, имамо чак седам тврђава, имамо две међународне бициклистичке руте, имамо озбиљне гастрономске туре и друге објекте културне баштине. Кад то све урадимо престићи ћемо и 2019. годину и 200.000 туриста са крузера. Имамо најаве да ће већ током наредних месеци крузери пристајати и у неким местима као што су Смедерево и Сремска Митровица“.

„И у области лова и риболова“, рекао је Кандић, „имамо богату понуду али нисмо искористили све потенцијале. У овим двема гранама имамо око 10.000 туриста годишње, међу њима и ловаца, чији број у наредним годинама желимо да удвостручимо. И ове године планирамо улагања у ловну инфраструктуру, као што је ловачки дом у Рачи, који ће бити ускоро отворен по највишим државним стандардима. И ова манифестација треба да допринесе успесима и рекордима у области туризма“, рекао је Кандић отварајући Сајам наутике, лова и риболова.

Славољуб Арсенијевић, подсекретар у Покрајинском секретаријату за привреду и туризам АП Војводине, изразио је задовољство што се ова манифестација одржава непосредно после Сајма туризма, и то као његова надоградања, као туризам вишег нивоа.

„У комбинацији са ловом и риболовом, који додатно укључују и страст и задовољство, обједињује се комплетна понуда и потражња у туризму у Србији“, рекао је он.

Сајам је прилика да се представе актуелни трендови и домети у различитим сегментима домаће и регионалне наутичке привреде и ловне и риболовне делатности, од индустријских и економских до спортских, рекреативних или туристичких.

Како су већ деценијама навикли, посетиоцима ће на располагању бити репрезентативна понуда глисера, јахти, једрилица, чамаца, скутера, бродских и ванбродских мотора, опреме за спортове на води, обуке, чартера и других елемената наутичког туризма.

Значајан део излагачког програма прилагођен је речним наутичарима, љубитељима Саве, Дунава, језера и пловних канала. Уживаће у регатама, сплаварењу и осталим спортско-рекреативно-туристичким активностима које омогућују водни потенцијали Србије.

Учешће на сајму обезбедило је више од 100 директних и индиректних излагача из пет земаља, обећавајући ексклузиван и иновативан изложбени садржај.

Према најавама, неће изостати ни домаћи ни модели светских популарних брендова, укључујући и оне вредне више стотина хиљада евра, који, по правилу, изгледом и ценом привлаче највећу пажњу посетилаца, управо они који купце пронађу већ у првим сатима по отварању сајма. Биће ту CTC Unit, Goga YCI, Inteh-V, Go Paddling, Efel Motors, Elko, Saniteko, TDF Nautica, Terra Nauta, Rockstaryachts, Atal Nautica, Gros Inox Nautika, Terra Nauta Yachts, Dragon, Insidias, Galija Yachting, Ski&Sea, Advance Boat, Royal Marine и многи други.

Публици скромнијих прохтева биће на располагању и јефтинија пловила – пецарошки и гумени чамци, разне гуме за вожњу… Посебан сектор су скутери, за које интересовање из године у годину расте.

Ловно-риболовни сегмент сајма, који је последњих година у више него очигледној експанзији, како по интересовању излагача, тако и посетилаца, бројем и разноврсношћу излагача и квалитетом експоната по правилу успева да оправда поверење и испуни све озбиљније захтеве посетилаца. Циљ сајма је промоција и развој ловног и риболовног туризма, представљање нових производа и опреме дистрибутерима, ловцима и риболовцима и истицање могућности развоја ловног туризма у Србији.

И ове године наши највећи увозници и дистрибутери представиће ловачко наоружање, муницију и конфекцију, штапове за пецање и сав други риболовачки прибор. Очекује се и велики број занатлија, чији су производи постали познати и тражени широм света, где год је овај вид спортско-рекреативних активности популаран. Носиоци излагачког програма биће познати увозници и дистрибутери у овом сектору, као што су Снајпер, Гроф, Травар, Балкан хантер, Срндаћ, Monarch Dok, Vertigo Lures. Рибоопрема, Царпологија, Мозаик центар, KS – Safety shoes, Zander Lures, Сања НЂ, Green Sport, Frof MBM, Maelstrom Fishing и други.

У склопу традиционално богатог пратећег програма, посетиоцима и гостима су на располагању, поред експоната, савети, едукативне сесије, демонстрације, пројекције, стручна предавања, промоције и изложбе, у којима учествују познати уметници, музеји и институције. Посебним тематским областима, као што су ронилачка опрема и водени спортови, водни туризам, пловидба рекама и каналима, нове технологије и безбедност на води, риболов и друге активности везане за наутику, наглашавају се и привредни, туристички, научно-истраживачки и спортски аспекти коришћења водних ресурса, значај пловне и лучке инфраструктуре у контексту целокупне наутичке привреде. Посебан значај има крузерски туризам, који има изванредан потенцијал, али захтева системску и систематску бригу о сваком појединачном пристаништу и одговарајућој инфраструктури. Програм по правилу обилује документарном грађом о еколошким проблемима данашњице, очувању река и природе, информацијама о регатама и другим спортским активностима у вези са рекама и морима те анализама законских решења у вези са свим тим.

СЕРВИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

Радно време сајма је од 10 до 19 часова, последњег дана сајма од 10 до 16 часова.

Улазница кошта 450 динара (групна 250, групна за ђаке и студенте 200, пешачка пропусница за све дане сајма 1.200 динара).

Паркинг у сајамском кругу плаћа се 150 динара по сату (паркинг пропусница за све дане сајма 2.000).