Као и претходни, и последњи дан одржавања сајмова Енергетика, Екологија и 112 EXPO обележиће занимљив стручни пратећи програм.

Тако, у петак, 5. октобра, већ у 10 часова, у Свечаној сали управне зграде Београдског сајма, у оквиру Енергетике 2018. почиње II EMobility Forum, догађај под покровитељством Владине Канцеларије за ИТ и еУправу. Организатор је НАЕВ – Национална асоцијација електричних возила и УДИЕС – Удружење инжењера електротехнике Србије.

Форум ће отворити директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу доц. др Михаило Јовановић, а говориће о подршци Канцеларије за ИТ и еУправу пројектима дигиталне мобилности Србије.

Циљ овог догађаја је представљање стручног потенцијала и пројектне активности НАЕВ-а, сарадња јавног, пословног и цивилног сектора, као најбољи стратешки пут ка значајном технолошком напретку, успешном и одрживом расту привреде у Србији. У оквиру својих активности, асоцијација НАЕВ је активна на пројектима истраживања, развоја и промовисања употребе електричних возила, хибридних, fuel cell и аутономних возила и изградњи неопходне е-инфраструктуре.

На Форуму ће се, поред презентације два велика пројекта и представљања иницијативе „10 Предлога за електричну мобилност Србије“, обратити и еминентни научни и стручни чланови и партнери који ће третирати најзначајнији део ове актуелне и комплексне теме.

Такође у оквиру Енергетике, у Плавој сали хале 1, од 10.30 до 11.30 на програму је панел „Стање система за даљинско грејање“ у организацији Удружење топлана Србије, а од 11.40 до 16.40 иста сала припада Инжењерској комори Србије, која отвара теме „Систем енергетског менаџмента у Србији – искуства“, „Примена когенерационих постројења са гасним моторима“, „Савремени концепти биогасних постројења са решењима за производњу топлотне и електричне енергије“, „Систем за даљинско управљање потрошњом и видео надзор мерних места“, „Типови и примери имплементације контролних система у тунелском осветљењу“.

Ни Екологија није без адута. Од 10.20 до 13.20 у Зеленој сали хале 1 биће актуелна „Индустријска безбедност и просторно планирање у Републици Србији“, „Обновљиви извори енергије и заштита природе“, филм о управљању хемикалијама „Опуштање“, у организацији Министарства заштите животне средине. На истом месту, од 13.30 до 15.30 следи панел под насловом „Одржива урбана мобилност – стратегија или алат“.

За све то време, од 10 до 17, у хали 1А наставља се промоција Eprime бицикла као еколошки одговорног урбаног саобраћајног средства, укључујући и такмичење за посетиоце „Најспорије трке бицикала“.

У оквиру 112 EXPO, од 11.00 до 12.45, у хали 2, биће на програму теме као што су „Припрема и реаговање јединица локалне самоуправе на ванредне ситуације“, „Привредна друштва и друга правна лица у систему заштите и спасавања“, „Збрињавање у ванредним ситуацијама“, „Измена и допуна Закона о локалној самоуправи у делу међуопштинске сарадње – заједничко управљање ризицима градова и општина – СЛИВ“. На истом месту, од 13 до 14 на програму је тема „Резултати рада социјалних партнера на унапређењу безбедности и здравља на раду“, а од 14.00 до 14.30 следе: „Добра пракса – добитници националних признања из области безбедности и здравља на раду „Повеља 28. април“ и додела награда за такмичење за избор најбољих фотографија „Безбедност и здравље на раду свуда око нас“. Коначно, од 14.30 до 15.00 на реду је јавни час „Мени су моја безбедност и здравље баш важни“.