Један од најважнијих регионалних сајамских догађаја у сектору грађевинске индустрије – 47. Међународни сајам грађевинарства – свечано је отворен у Хали 1 Београдског сајма, у присуству бројних посетилаца, гостију и излагача.

Под слоганом „Градимо паметно“, ова манифестација ће од 24. до 27. априла представити 430 излагача, произвођача и дистрибутера грађевинског материјала и опреме, стручњаке, архитекте, инжењере, нове трендове и технологије – од истраживања терена и пројектовања, преко изградње и одржавања објеката у високоградњи, нискоградњи и хидроградњи, те нове наменске ИТ технологије у свим секторима грађевинарства.

Свечано отварајући Сајам грађевинарства, Горан Весић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Републике Србије.

Пожелевши да сајам буде успешан, министар је указао на чињеницу да је учешће грађевинарства у бруто домаћем производу земље у 2021. године износило 6%, а 2022 – 6.4 одсто. Поређења ради, у 2013. години учешће је било мање од 3 одсто. Укупна вредност грађевинских инвестиционих радова у Србији у 2013. је била 1,6 милијарди, да би 2022. године она износила 4,4 милијарде.

Из разних геополитичких радова, у Европи се бележи пад грађевинске индустрије, инвестиције теже иду у дугорочне пројекте који не могу одмах да донесу поврат новца. Зато смо током прошле године имали пад у грађевинарству, односно смањење инвестиционе активности за око 11 одсто. Ми смо зато донели одлуку да вредност инвестиција у Србији, оних које финансира Република Србија, буде 3,6 милијарди ЕУР, За разлику од неких других влада које се понашају тако што смањују инвестиције ми смо се одлучили да их повећамо како бисмо надокнадили онај недостатак приватних иницијатива и на тај начин одржали грађевинску индустрију. Ту је и озбиљан недостатак радне снаге, коју смо почели да увозимо. То је истовремено доказ да постајемо развијена земља, са либерализованим приступом радне снаге нашем тржишту.

Весић је указао и на спорост у издавању грађевинских дозвола у појединим локалним самоуправама. „Информације о локације смо пребацили као могућност нотарима; обезбедили смо да услови комуналних кућа који се издају у процесу издавања грађевинске дозволе важе до краја поступка и да не могу више да се мењају; увели смо да једном дате примедбе онога ко издаје грађевинске дозволе важе до краја поступка и не могу да се издају нове; увели смо сертификате ‘зелене градње’ за све јавне објекте и све објекте преко 10.000 квадрата; увели смо обавезност енергетских пасоша за све нове објекте али рокове у којима ће стари објекти морати да добију свој енергетски пасош; заштитили смо инвеститоре од непријатности у вези са дивљим депонијама; пре свега за домаће компаније је важно кад су подизвођачи странима, од њих директно добију новац, а не да ови задржавају новац…

Весић је подсетио да се у току априла завршава први део Моравског коридора, „пустили смо десетак километара обилазнице дела брзог пута Сурчин – Нови Београд, у јуну се завршава обилазница око Београда до Бубањ потока, у октобру се завршава други део Моравског коридора до Кошева, завршићемо до краја ове године Сремска Рача – Кузмин, у септембру ћемо пустити Рума – Шабац, настављамо да радимо до Лознице, до краја следеће године кренућемо још једну брзу саобраћајницу – ове године потписаћемо уговор за изградњу 175 км саобраћајнице Бачки Брег – Сомбор – Врбас – Србобран – Бечеј – Кикинда – Наково… Следеће године ћемо потписати уговор за изградњу аутопута Београд – Зрењанин – Нови Сад, настављамо са изградњом брзе пруге према Суботици, следи тендер за изградњу брзе пруге према Нишу…

Због свега тога, Весић је позвао на склапање нових послова, за шта је Сајам грађевинарства идеална прилика.

Излагачки програм 47. Међународног сајма грађевинарства у Београду обухвата широк спектар производа и услуга из области грађевинарства. На сајму ће бити присутни произвођачи и дистрибутери грађевинског материјала, опреме и алата, као и представници компанија које се баве пројектовањем, изградњом и реновирањем објеката. Представиће се сви производи и услуге – од изградње крова до подне керамике, од грађевинских елемената до кућа по систему кључ у руке.

Међу излагачима ће бити и произвођачи бетона, грађевинских блокова, цигала, кровне и фасадне облоге, изолационих материјала, подних облога, стакла, дрвених конструкција и других материјала који се користе у грађевинарству, произвођачи енергетски ефикасних система и опреме за климатизацију и вентилацију, као и многи други.

Поред тога, биће представљени и произвођачи и дистрибутери грађевинске опреме и алата, као што су багери, камиони, дизалице, компресори, грађевинске машине, алати за заваривање, бушење, брушење.

Посетиоци ће имати прилику да се упознају са новим технологијама у грађевинарству, укључујући паметне системе за управљање објектима, аутоматизацију и дигитализацију.

Посебна пажња ће бити посвећена енергетској ефикасности и екологији, са акцентом на најновијим трендовима и производима који помажу у смањењу негативног утицаја на животну средину.

У оквиру Сајма грађевинарства одржаће се и највећи међународни сајам у области природног камена и пратеће индустрије 13. Међународни сајам камена и пратеће индустрије STONEEXPO SERBIA. Сајам је по традицији поново бити сусрета професионалаца у индустрији камена из Србије, земаља региона и света. Међу сталним излагачима су водеће домаће и међународне компаније које се баве истраживањем, експлоатацијом и прерадом камена, производњом машина, алата и опреме за експлоатацију, прераду, заштиту и рестаурацију камена.

Манифестација ће окупити компаније грађевинске индустрије из више од 20 земаља. Први пут на Сајму грађевинарства организовано наступа ПК Црне Горе.

Националне изложбе Организовани наступ излагача из иностранства доприноси успостављању бројних пословних контаката и сарадње. На овогодишњем сајму биће представљене националне изложбе Аустрије, Црне Горе, Чешке Републике, Индије, Кине, Републике Српске и Турске.

Покровитељ манифестације је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије.

Београдски сајам традиционално на Сајму грађевинарства додељује награде за производе из неколико робних група, у циљу подстицања излагања нових техничко-технолошких решења.

СЕРВИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

Радно време манифестације: 24 – 26. април: 10:00 – 19:00, 27. април: 10:00 – 17:00

Улазнице: цена појединачне улазнице је 500 динара, и важе и за 28. Међународни сајам хортикултуре, док је за групне посете цена улазнице 300 динара. Улазнице за ђаке и студенте: 200 динара уз ђачку књижицу и индекс. Цена паркинга је 200 динара по сату.