проф. др Зорана Михајловић, потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике

У уторак 23. новембра, у хали 2 Београдског сајма, свечано су отворена чак три традиционална сајма међународног ранга: 16. Међународни сајам енергетике, 17. Међународни сајам заштите животне средине и природних ресурса – EcoFair и 42. Међународни сајам превенције и реаговања у ванредним ситуацијама и безбедности и здравља на раду – 112 Експо.

Поводом отварања Сајма енергетике, потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике проф. др Зорана Михајловић рекла је да је 2021. година прекретница у сектору енергетике, с обзиром на то да се Србија прикључила енергетској транзицији, да жели да постане лидер у региону у том процесу, а енергетика покретач раста и развоја целе привреде.

„Овај сајам је значајан јер у доба пандемије вируса КОВИД-19 морамо да учинимо све да заштитимо природу, да осигурамо енергетску безбедност, да повежемо приватни и државни сектор и да направимо велики корак ка енергетској транзицији. Нема важније теме данас ни у свету, а ни у Србији, од енергетске безбедности и борбе против климатских променаод питања како да имамо довољно енергије, а да је обезбедимо на одржив начин.“

„За Србију је 2021. година јако важна, јер представља прекретницу за сектор енергетике, јер се ове године заиста укључујемо у зелену енергетску транзицију у коју је већи део земаља увелико кренуо. Србија треба да буде део тог воза зелене револуције”, како бисмо у деценијама које долазе имали довољно енергије, по одрживим ценама, и све то уз стално унапређење животне средине. Прве кораке смо већ направили. Донели смо нове законе, како бисмо охрабрили нове инвестиције које нисмо имали претходних 30 година, колико је прошло од кад је изграђена последња велика термоелектрана или хидроелектрана.“

„Почели смо израду главних стратешких докумената, интегрисаног националног енергетског и климатског плана Србије за период до 2030. године, са пројекцијама до 2050. године и стратегије развоја енергетике Србије за период до 2040. године, са пројекцијама до 2050. године. Направили смо и нови план инвестиција, који предвиђа изградњу великих и средњих хидроелектрана, нових капацитета за производњу енергије из ОИЕ, изградњу гасних електрана, додатне капацитете за складиштење енергије, као и развој водоничних технологија“, рекла је потпредседница Владе.

Нагласила је да ће инвестиције у енергетици довести до значајног повећања енергетске ефикасности, с обзиром на то да Србија данас троши четири пута више енергије од просека ЕУ, да ће до 2040. године удео ОИЕ бити најмање 40 одсто и да ће реализација свих планираних пројеката умањити годишњу емисију CO2 за око 23 милиона тона, са 53 милиона тона колико је била у 2019. години.

“Зелена агенда је генерацијско питање и питање доприноса свих нас. Држава ће поставити оквир, утврдити циљеве, обезбедити новац за улагање у велике капацитете, издвојити још више новца за суфинансирање повећања енергетске ефикасности у домаћинствима и постављање соларних панела. Зелена агенда даје неограничене могућности за развој, за ангажовање факултета, института, инжењера и осталих стручњака који би радили на најмодернијим технологијама и учествовали у обликовању енергетске будућности Србије“.

Михајловићева је на крају позвала и локалне самоуправе и грађане да се пријављују на нове јавне позиве које ће Влада и Министарство расписивати већ почетком 2022. за повећање енергетске ефикасности и уградњу соларних панела.

Проф. др Дарија Кисић Тепавчевић, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања

Проф. др Дарија Кисић Тепавчевић, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, отварајући Ецофаир подсетила је да живимо у време када је превенција кључна реч“.

„То је реч која је основа напретка. Превенција болести, насиља, као и предузимање свих мера и активности које су усмерена на превенцију повређивања на раду професионалних болести“, рекла је министарка Кисић Тепавчевић.

Најавила је да ће и нови Закон о раду ставити акценат на ту тему, како би се добили најсавременији стандарди у овој области.

Сандра Докић, помоћник министра у Министарству заштите животне средине, отварајући 112 Експо рекла је да су за Министарство заштите животне средине примарне области смањења загађења ваздуха, изградња постројења за третман отпадних вода као и канализационе мреже и изградња савремених регионалних рециклажних центара и решавање вишедеценијског проблема историјског отпада.

„Зелени пројекти које спроводимо су у потпуности усклађени са циљем коме је Србија потпуно посвећена, а то је зелена агенда за западни Балкан“, рекла је Докићева истичући да је „у току израда плана циркуларне економије како би се створили услови да се што пре пређе на ту врсту пословања која ће омогућити да се ресурси и енергија ефикасно користе како би се постигао одржив развој земље“.

Сандра Докић, помоћник министра у Министарству заштите животне средине

Три гошће биле су сложне у оцени да је повезаност енергетске, еколошке и заштитне основе друштвене заједнице једно од најважнијих питања земље и региона.

Сајам енергетике је респектабилна сајамска манифестација са УФИ лиценцом, највећи годишњи регионални скуп компанија, корпорација, предузећа, институција и професионалаца у свим енергетским секторима и интегратор свих сегмената и фактора енергетског сектора у региону и овом делу Европе уопште.

Програмску окосницу сајма чине производња и експлоатација, обогаћивање, дистрибуција, транспорт, складиштење или непосредно коришћење и постојећих и потенцијалних природних ресурса и извора енергије, али и научно-истраживачки рад, паметне технологије, уштеда енергије, енергетска ефикасност, образовна подршка и све друге области које су део енергетског темеља и покретач целокупног привредног и јавног живота земље и региона.

У контексту актуелних капиталних пројеката у сектору гасне инфраструктуре, те ревитализације и реструктурирања капацитета у секторима фосилних горива, ова репрезентативна специјализована сајамска манифестација посебно акцентује обновљиве изворе енергије и унапређење енергетске ефикасности.

Покровитељ Сајма енергетике је Министарство рударства и енергетике Републике Србије.

Са овогодишњом препоруком да еколошки прихватљиво понашање постане начин живота, ECOFAIR је посвећен системима и механизмима заштите животне средине са посебним акцентом на „циркуларној“ и „зеленој“ економији“, индустрији рециклаже, управљању отпадом, комуналним технологијама, заштити природе и заштити природних ресурса од загађења.

Акценти агенде овог сајма су на финансирању и управљању пројектима у сектору заштите природне средине, инвестиционим пројектима и управљању отпадом, пречишћавању и управљању отпадним водама у Србији, индустријској безбедности. Посебан сегмент чине домети домаћег законодавства (са капиталним финансијским ефектима), јер се чак 30 одсто нормативног дела преговарачког процеса у ходу приближавања Европској унији односи на еколошку проблематику.

Покровитељ Сајма екологије је Министарство заштите животне средине Републике Србије.

Проф. др Дарија Кисић Тепавчевић, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања

112 Експо представља презентацију свих друштвених и привредних потенцијала намењених супротстављању непредвидивим и неочекиваним ванредним догађајима и ванредним ситуацијама које угрожавају људске животе и имовину. Бави се превенцијом и заштитом људи и имовине од природних катастрофа и непогода и људског немара, те безбедношћу и здрављем на раду и хитним медицинским збрињавањем.

Ради се, између осталог, о специјалним ватрогасно-спасилачким возилима и справама за детекцију и гашење пожара и спасавање, апаратима и опреми за реаговање у ванредним ситуацијама, мерење и детекцију у случају техничко-технолошких акцидената, опреми за спасавање, безбедности радног места и производа. Посебно место излагачи поклањају средствима и опреми за личну и колективну заштиту на раду.

Покровитељ манифестације је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије.

Сервисне информације

Радно време сајмова је од уторка 23. новембра до четвртка 25. новембра, од 10 до 17 часова.

Улаз за посетиоце је бесплатан.

Паркинг у кругу сајма плаћа се 150 динара по сату.

Излагачи и посетиоци су дужни да се придржавају актуелних епидемиолошких мера.