На конференцији за медије на којој је Најављен 46. Међународни сајам грађевинарства у Београду, присутнима су се обратили представник генералног спонзора „Wienerberger Srbija“ – Никола Исаков, представник амбасаде Холандије – Коен ван Гинекен, испред Београдског сајма – Дејана Цахун, координатор пројекта и Зоран Ђајић који је најавио 12. Међународни сајам камена и пратеће индустрије STONEEXPO SERBIA.

Након присећања да је пре тачно три год на данашњи дан завршен последњи одржани сајам грађевинарства, Дејана Цахун најавила је шта све очекује посетиоце и публику после трогодишње паузе. Одржавање сајма било је физички немогуће, али експанзија грађевинске индустрије била је евидентна и видљива за ових неколико година, а овогодишња манифестације то апсолутно евидентира и прати. Оплемењен новостима и иновацијама, попут употребе нових материјала, новитета које нисмо видели неколико година, напретком у области опеке, кровних покривача и камена, Сајам грађевинарства биће изузетно богат и атрактиван.

Нови пројекат, од велике важности за градове и све захтевније конзументе грађевинских услуга је присуство зеленила и биљна декорација у грађевинарству. У том смислу, посебно занимљив биће линијски парк у хали 1, са моделима зелених зидова и кровова. Компанија „Вита Верде“ је партнер у овом сегменту манифестације и најављена је сарадња у већем обиму у будућности.

Такође, новитети у области дизајна керамике и порцелана, као и подних и зидних облога биће посебно занимљиви за посетиоце. Традиционално, биће много грађевинске механизације, еминентних излагача, машина за рударство и рударску индустрију и лифтова.

Као и сваке године током сајма одвија се богат стручни програм.

Зоран Ђајић испред Сајма камена „Stoneexpo“ истакао је одличну сарадњу са Београдским сајмом по дванаести пут. Излагачи из области обраде камена су веома задовољни због повратка након неколико година паузе. Сваке године да паралелно са изложбеним делом одржавају колоније, где се посетиоци упознају и праве уметничка дела од камена.

Изложба „Светлост у камену“ одржаће се ове године, у оквиру манифестације STONEEXPO.

Представник генералног спонзора „Wienerberger Srbija“ – Никола Исаков, регионални маркетиншки експерт, истакао је задовољство због спонзорства и партнерства са респектабилном манифестацијом попут Сајма грађевинарства, уз најаву да ће се трудити да помере границе излагања на импресивном штанду у хали 2А.

Под слоганом „We are Wienerberger“ представиће прегршт система за модерну градњу, најквалитетнијих на тржишту Европе. Посетиоци ће током четири дана имати прилике да уживају у одличној сајамској атмосфери, као и да се ближе упознају са системима за уређење дворишта (бехатон и плоче за поплочавање – Semmelrock), иновативним системима зидања без малтера (термо блокове врхунских изолационих средстава – Porotherm), системима цеви, грејања, хлађења и регулације вода (пластичне и керамичке цеви Pipelife), фасадним системима клинкер квалитета (фасадне листеле и цигле – Terca), кровним системима (глинени цреп врхунског квалитета као и системска опрема за кров – Tondach), као и Tondach кровним прозорима изузетних карактеристика.

Први пут после месец дана од отварања новог погона у Кањижи показаће иновације, а комплетан стручни и технички тим биће на штанду, у служби посетилаца и на располагању за консултације.

Као еколошки освешћена компанија приказаће производе по еколошким стандардима.

Холандија је водећа држава у домену пејзажне архитектуре, па се медијима обратио и Коен ван Гинекен, саветник за пољопривреду у амбасади Краљевине Холандије у Београду.

Паркови и зеленило су веома важан сегмент урбаног живота и градских простора. Квалитет живота у градовима и здравије окружење предуслов су даље урбанизације, па се мора имати на уму да су зелени простори у градовима неопходни у очувању биодиверзитета, очувању ваздуха и вода, смањењу буке…

У српским градовима предвиђено је, на локалном нивоу, да до 2025. године до четвртине урбаног простора чини зеленило.

Партнерство „Зелени градови Србије“ је пројекат у коме седам компанија из Холандије помаже знањем из области пејзажне архитектуре партнерима из Србије. Учесници пројекта захвални су Сајму грађевинарства на могућности да представе и промовишу „озелењавање“ градова као интегрални део грађевинарства.