Међународни сајам технике и техничких достигнућа је у уторак, 21. маја 2019. године, по 63. пут широм отворио врата посетиоцима, гостима, пословним партнерима, излагачима… Ова најпознатија, најугледнија али и најстарија регионална сајамска манифестација оваквог профила окупила је техничко-технолошку елиту из тридесетак земаља са четири континента како би на једном месту представила свет српском тржишту, привреди и науци, али и овдашња достигнућа свету.

Подсећајући на ту чињеницу и свечано отварајући Сајам технике, министар у Влади Србије задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић указао је на значај и Сајма технике и Београдског сајма за промоцију Индустрије 4.0, чији су темељи у концепту ове сајамске манифестације.

У свом поздравном обраћању министар је инсистирао на улози и значају развоја малих и средњих предузећа, којих и на овом сајму има највише и која представљају посебну шансу за Србију. То се нарочито односи на она предузећа која наступају са напредном, иновативном и дигиталном компоненту. „Напредна и дигитализована мала и средња предузећа су кичма модерне економије свуда у свету, јер својом активношћу и мобилношћу у тржиште и економски систем уносе потребно динамику и испуњавају широк пословни простор који остаје ван домета великих компанија“, рекао је министар Поповић, нагласивши да су у Европи мала и средња предузећа носиоци чак 90 одсто бизниса, да су у протеклих пет година она покривала око 85 одсто нових радних места запошљавајући невероватних две трећине укупног радно способног становништва.

Министар у Влади Србије задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић

Због свега тога, нагласио је министар, и Европска комисија на ову групацију и на предузетништво гледа са посебном пажњом, као она кључни фактор стабилног економског раста и стварања нових радних места. Комисија је израдила и развојни оквир који је ексклузивно усмерен баш ка малим и средњим предузећима. „Република Србија ће тај правац у потпуности испратити, а циљ тог правца је да се обезбеди стимулативни пословни амбијент, промоција предузетништва и развој предузетничког духа, оснаживање приступа новим тржиштима и уопште интернационализација и олакшавање приступа фондовима за подршку развоја малих и средњих предузећа, системска подршка јачању компетитивности и иновационих капацитета, подршка стварању мрежних структура, ефективна размена информација и на крају подршка старт-уп сектору и њиховој експанзији“. Република Србија се, рекао је министар, у погледу малих и средњих предузећа у укупном систему статистички не разликује од Европе, у неким сегментима је чак и боља, а разлог томе је недостатак великих компанија.

„Разлике постоје у једном другом аспекту, а то је удео малих и средњих предузећа у у прерађивачкој индустрији. Управо ова индустрија, заснована на платформи 4.0, услов је за снажно економско напредовање. Држава Србија чини велики напор да се овај сегмент ојача, те да се ојача иновациони део сектора малих и средњих предузећа“.

У све то, нагласио је министар Поповић, неопходно је уграде јачи програми јавног и приватног партнерства, попут оних који је изградила Европска комисија. Потребно је јавно-приватно партнерство које би повезало индустрију и академску заједницу и истраживачко-развојне ресурсе. Европа системским мерама управо формира развојни амбијент за наредних 15 година, а Србија би у то морала да се укључи и прилагоди. А у свему томе, вреди поновити, кључне су иновације и мала и средња предузећа.

Као императив, министар је нагласио потребу за програмом јавног партнерства за сектор роботике, сегмент који Европа посебно стимулише и у који улаже. Наравно да то треба да буде прилагођено сектору малих и средњих предузећа, јер је роботика својствена великим компанијама, а постојеће роботске технологије су објективно развијене за велике системе. Србија треба да пронађе своју шансу у развијању роботике за мала и средња предузећа, што ће допринети флексибилнијој производној аутоматизацији и компетитивности. Та технологија још увек није доступна малим и средњим предузећима у потпуности и ту лежи и проблем, али је то и велики изазов, посебно за наше инжењере који се баве иновацијама и новим технологијама, реко је министар Поповић.

На Сајму технике учествује више од 600 домаћих и страних, директних и индиректних излагача. Најављено је представљање око 100 техничко-технолошких иновација и новитета. Посебно месту у сајамским програмима имају научне, научно-истраживачке и образовне институције, које предводи ресорно Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

СЕРВИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

Радно време сајма је од 10 до 18 часова.

Појединачне улазнице коштају 400 динара, а паркирање у кругу сајма се плаћа 150 динара по сату.