Промоција књиге „Творница глазбе – Приче из Дубраве“ аутора Синише Шкарице одржана је у петак, 27. октобра на Сајму медија у Београду уз присуство великог броја посетилаца, људи из света културе и уметности. На промоцији књиге присуствовао је и велепосланик Републике Хрватске у Републици Србији Његова екселенција господин Гордан Бакота.

Књигу су представили Желимир Бабогредац, директор Croatia Recordsa и издавач, Наталија Цајић, уредница књиге и представница Југотона, угледни новинари и рок критичари Пеца Поповић и Петар Јањатовић, а на крају се присутнима обратио и аутор књиге, легендарни уредник Југотон Croatia Recordsa Синиша Шкарица.

Антологијска књига „Творница глазбе – Приче из Дубраве” сведочи о стварању најбогатије музичке архиве на овим просторима. Књигу је написао Синиша Шкарица, дугогодишњи уредник у Југотону и Croatia Recordsu, чије су вишедеценијске белешке и есеји напокон овековечени и представљају својеврсну читанку о рођењу Југотона, од 1947. године па све до пуне зрелости 1969. године. Биографија екс-ју дискографије настала је из пера њеног осведоченог познаваоца који у предговору књиге напомиње:

„Ако 70 година данас у људском веку и није богзна шта, за твртку је такво трајање само по себи вредно сваког поштовања. Ако при томе таква твртка заузима истакнуто место у културном и уопште друштвеном животу једне државе до те мере да њено име постане симбол читаве делатности (без обзира на то што га је, након три четвртине пређеног пута, као што знамо, мењала); ако у свом архиву чува део културног – нарочито музичког – наслеђа чак шест држава, односно њихових народа и националних мањина (похрањена су и говорна, књижевна и глумачка, те дечја издања), а реч је о готово деведесет хиљада снимака размештених на више од осамнаест хиљада артефаката; ако је и у овом тренутку највећи хрватски дискографски издавач, упркос томе – или управо због тога – што својом актуелном програмском политиком негује искључиво домаћи репертоар, онда можемо говорити не само о поштовању него и о штовању твртке која је израсла у друштвено-културну икону“.

О новој књизи Желимир Бабогредац, директор Croatia Recordsa је рекао:

– Славимо овај јубилеј с великом радошћу и очекивањима. Пуног срца дајем подршку настанку ове епохалне књиге мог драгог пријатеља и сарадника Синише Шкарице, дугогодишњег главног и одговорног уредника. Синиша је сведок и активан хроничар мита о музици и прича из Дубраве, из наше заједничке творнице глазбе.

На преко 400 страница читаоци ће упознати музику читајући о њој. Уз бројне слике певача и група, култна издања плоча и синглица, фестивалима, зачетку рока на овим просторима и још пуно занимљивости сазнаћете читајући приче из Дубраве.