Уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Скупштине града Београда, Фонда ПИО, Градског завода за јавно здравље, Удружења пензионера и Удружења пацијената, на Београдском сајму свечано је отворен Сајам за треће доба (55+). Четврти сајам намењен старијим суграђанима и ове године је организовала „Сениор медиа“, у сарадњи са са Београдским сајмом, Геронтолошким центром, РЈ Дневни центри и клубови Београда.

Реч је о манифестацији на којој најстарији имају прилику да покажу све своје активности, али и начин на који чувају добри дух Београда из старих времена. Истовремено, на Сајму 55+ и млади и Београд показују да брину о својим суграђанима који су зашли у треће доба. А за све њих, више од 70 излагача припремило је одговарајућу понуду, везану за све сегменте живота.

Наглашавајући да је ово јединствена манифестација, Синиша Мали, градоначелник Београда, рекао је на свечаном отварању да је кроз хале Београдског сајма, од оснивања манифестације до данас, прошло више од 25 хиљада пензионера. Уз напомену да они на једном месту могу да се упознају са социјалном политиком, да контактирају са лекарима и фармацеутима, али и да се друже и забављају, градоначелник је рекао:

– Наши најстарији суграђани знају да водимо одговорну социјалну политику, да смо за две године отворили пет нових клубова и ангажовали бројне геронтодомаћице. Организовали смо и заједно били на бројним излетима, крстарили смо Савом и Дунавом, али то је наш начин да им се захвалимо. Посебно желим да истакнем да нигде нисам видео више осмеха, позитивне енергије, знања и умећа него у клубовима и на местима где се окупља управо ова генерација.

Пензионерима се обратио и Александар Вулин, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, који је рекао да је лепо што се на Сајму окупља и дружи више генерација, јер у двомилионском граду нико не заслужује да буде сам:

– Драго ми је и што су неки од вас повели унучиће, јер – ово је година међугенерацијске солидарности и треба да будемо заједно, да се дружимо. Увек када је требало – били сте ту – и кад су биле поплаве, и кад се штедело, увек највећи терет преузимате на себе, само да буде боље деци и унуцима. Морамо да вам се захвалимо на одрицању, борбености, на томе што сте сачували будућност своје деце. Ако наредне генерације буду давале и много мање, ово ће бити срећна земља, закључио је Вулин.

Сајам за треће доба одржава се 24. и 25. маја у хали 3. За посетиоце је отворен од 10 до 17 часова. Улаз је бесплатан.