У Лабораторији за молекуларну микробиологију Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство Универзитета у Београду, а у сарадњи са Ветеринарском станицом Кокер“, дизајнирана је и тестирана прва домаћа иновативна пробиотичка култура за превенцију и третман бактеријских инфекција и упалних болести црева сисара.

Наша иновативна пробиотичка култура се састоји од природних изолата бактерија млечне киселине (БМК) које спадају у групу генерално безбедних бактерија и улазе у састав нормалне цревне микрофлоре. Тај пробиотик има знатно шири антимикробни спектар од постојећих пробиотика и делује на велики број патогених бактерија и испољава специфичан имуномодулаторни ефекат.

С обзиром да су у Европи уведене строге регулативе о забрани употребе антибиотика у сточарској производњи, ова пробиотичка култура представља алтернативу употреби антибиотика у превенцији и лечењу тешко излечивих инфекција и упалних болести црева. Због свог безбедног састава може да се користи и за бремените животиње, чиме се подиже имунски статус животиње, а стечени имунитет се преноси на младунце који су стога здравији и брже напредују у односу на контроле.

Уношење одређених микроорганизама путем хране има позитиван ефекат на здравље људи и животиња. Наиме, младунци се у првим данима живота инфицирају бактеријама из окружења у коме се налазе, што је изузетно важно за развој имунитета. Међутим, често се дешава да се младунци у том периоду инфицирају и патогеним цревним бактеријама што доводи до цревних инфекција праћених дијарејом, губитком на тежини, а не ретко и угинућем, што представља значајан економски губитак за сточарску индустрију.