У оквиру стручног пратећег програма 13. Међународног сајма енергетике, Електропривреда Србије представила је реализоване, текуће и најављене инвестиционе пројекте.

Пројекат ТЕ-КО Б3, чији највећи део представља изградња Блока Б3 Термоелектране Костолац, представио је Милош Стојановић, руководилац пројекта. Завршетак овог пројекта вредног 715,6 милиона долара планиран је за нешто више од три године, односно – ако све буде текло по плану – Блок Б3 ће бити на мрежи 4. новембра 2020. године. Руководилац пројекта је са учесницима панела поделио ексклузивну информацију, добијену уочи почетка презентације, да је одобрена Студија о процени утицаја на животну средину, што практично значи несметан пут у реализацију читавог пројекта, који је највећим делом поверен кинеским компанијама.

О одсумпоравању ТЕНТ-а говорио је главни руководилац пројекта Предраг Ђорђевић, који је рекао да се пројекат финансира из иностраног зајма, а вредан је нешто више од 28 милијарди јена. Рок за отплату овог кредита је 15 година, уз грејс период од пет година, уз каматну стопу од 0,6 одсто. Реализација овог пројекта требало би да траје 42 месеца, а првих 12 месеци рада представљају гарантовани период.

О Ветропарку Костолац, комплексном и важном пројекту, говорио је Драгослав Цицовић, руководилац. Он је рекао да сви представљени пројекти ЕПС-а имају огромну вредност и значај, да изискују заједнички рад најстручнијих људи различитих профила – електроинжењера, конструктора, правника, економиста, биолога…, да је то напоран посао, али и да је право задовољство радити у једној таквој екипи. Прави ефекти читавог уложеног труда видеће се када Ветроелектрана Костолац почне са радом.