Током 53. Међународног салона аутомобила у Београду, по шести пут заредом, биће проглашен аутомобил са најбољим перформансама у односу на животну средину – ЕКО аутомобил 2017. године у Србији.

Стручни жири за избор „ЕКО аутомобила године“ одлучиваће по строго утврђеним критеријумима, методологији оцењивања и прорачуна, и уз подршку Привредне коморе Србије, Агенције за заштиту животне средине, Агенције за безбедност саобраћаја и АМСС – Центра за моторна возила.
А кључни критеријуми, у погледу животне средине, заједно са тежинским коефицијентима, по значају су: потрошња (30 одсто), емисија штетних материја (30 одсто), могућност рециклаже (20 одсто), бука (10 одсто), запремина мотора (5 одсто) и снага мотора (5 одсто).

У конкуренцији је 18 аутомобила из овогодишње продукције: „audi Q2“, „citroen C3“, „dacia sandero“, „fiat tipo“, „ford Ka+“, „honda civic“, „hyundai i30“, „jaguar F-pace“, „kia rio“, „mercedes-benz E-classe“, „nissan micra“, „opel zafira“, „peugeot 2008“, „renault megane sedan“, „škoda kodiaq“, „suzuki baleno“, „toyota corolla“ i „volkswagen-up“.

Намера је да се избором „зеленог“ модела аутомобила и додељивањем признања са аспекта заштите животне средине афирмише овај тренд и да се укаже у ком правцу треба да размишљају потенцијални купци, али и увозници аутомобила, посебно кад се има у виду стратешко опредељење државе Србије да се придружи ЕУ.

Исто тако, циљ је да се избором аутомобила са најбољим перформансама у односу на животну средину промовише етичко понашање свих учесника у саобраћају и подизање свести о потреби за очувањем природних ресурса, заштитом животне средине и корпоративном одговорношћу.