ПЛАВИ КРУГ – Удружење за борбу против дијабетеса града Београда, већ годинама својим деловањем покушава да побољша положај и квалитет живота особа са дијабетесом, њихових породица, пријатеља и свих оних на које ова болест утиче. Кроз различите акције и едукативне програме Удружење покушава да подигне ниво здравствене културе, пренесе различита искуства о правилном лечењу ове болести и помогне људима да схвате шта је заправо дијабетес и како се са њим живи.

Поред тога, „Плави круг“ континуирано ради и на информисању јавности о превентиви дијабетеса, организује радионице, трибине и семинаре за оболеле од дијабетеса и остале заинтересоване за ово стање, помаже оболелима да остваре своја права у здравственим установама.

Удружење организује различите сервисе подршке: Социјално-едукативни центар, Психолошко саветовалиште, Групу подршке родитељима деце која живе са дијабетесом.

Под називом „Све што сте хтели да знате о дијабетесу, а нисте имали кога да питате“ у просторијама „Плавог круга“ сваког понедељка се одржавају едукативни скупови. Предавања су разноврсна и прилагођена свима, почев од особа које су у ризику од настанка дијабетеса, до оних који живе са дијабетесом типа 1, 2 или гестацијским дијабетесом. Најпосећенија су предавања која се тичу исхране, значаја физичке активности, компликација дијабетеса, употребе инсулинске пумпе…

Психолошко саветовалиште функционише на нивоу индивидуалног или групног рада, зависно од потреба чланова. Саветовање и психотерапију спроводи психолог- психотерапеут, уз редовну стручну супервизију.

„Плави кружић“ је група подршке родитељима деце која живе са дијабетесом. Састанци и дружења се састоје од едукативних радионица и игрица за децу, размене искустава, предавања, стручних консултација и психолошког саветовања за родитеље. „Плави кружић“ организује дружење једном месечно, а поред активности у просторијама Удружења, организују се и одласци у позоришта, музеје, биоскопе. Циљ ове групе је социјална инклузија деце која живе са дијабетесом и међусобна размена искустава њихових родитеља.