Данас је на 171. Генералној Скупштини Међународног бироа за изложбе (БИЕ) одржана званична презентација Републике Србије – града Београда за организацију Међународне специјализоване изложбе Експо 2027 са темом „Игра(ј) за човечанство – спорт и музика за све.

У оквиру ове презентације на Скупштини говорио је потпредседник Владе Републике Србије и министар финансија Синиша Мали, министар спорта Зоран Гајић, градски урбаниста Марко Стојчић, и наши престижни уметници, звезде домаћег културног неба – виолиниста светског гласа Стефан Миленковић и глумачки бард у европским оквирима – Мики Манојловић. Видео укључењем обратио се и наш шампион Новак Ђоковић. Модератор наше презентације био је Душан Боровчанин, директор Конгресног бироа и пројектни менаџер. Представљању су присуствовали и министарка културе Маја Гојковић, министар образовања Бранко Ружић, као и директорка Београдског сајма, Данка Селић.

„Уз посвећеност на највишем нивоу, Србија је учинила све да створи неопходне предуслове како би реализовала пројекат специјализоване Експо изложбе. Финансијска средства су обезбеђена, то је најважније, и уверени смо да смо добар кандидат и рационалан избор. Уверени смо у снагу нашег пројекта и наше теме“, изјавио је на почетку презентације потпредседник Владе Републике Србије и министар финансија Синиша Мали.

„У последњих 10 година направили смо огроман напредак на бројним пољима, а свакако да је економски напредак земље међу најважнијим достигнућима Републике Србије. Доживели смо истински економски процват. Привукли смо рекордан број страних директних инвестиција, више него све остале земље у региону заједно. Просечне плате су више него удвостручене у последњих 10 година, а стопа незапослености је на најнижем нивоу у нашој историји. Током две године кризе изазване пандемијом, били смо најбрже растућа економија у Европи. Србија води балансирану спољну политику и гарантујемо да ћемо обезбедити највећи број земаља излагача из разних делова света. Ми смо данас тачка сусрета између истока и запада.”, истакао је министар Мали.

У име наше делегације, министар спорта Зоран Гајић је председнику Скупштине БИЕ поклонио одбојкашку лопту са потписима наших светских првакиња. Министар Гајић присутнима је упутио важну поруку, а то је да овај пут не играмо само за себе, већ за цело човечанство.

Подршку нашој делегацији пружио је путем специјалног видео укључења и најбољи тенисер свих времена, најтрофејнији спортиста и бренд амбасадора Србије – Новак Ђоковић. Пружајући подршку кандидатури наше земље, он је истакао важност игре као универзалног језика који разумеју сви, као и значај игре у најранијем дечијем развоју.

Зашто су игра, глума и музика важни, колико доприносе развоју креативности, отпорности, о својим искуствима говорили су глумац Мики Манојловић и виолиниста Стефан Миленковић који се посебно осврнуо на своје искуство са светске изложбе Expo Dubai 2020.

„Игра(ј) за човечанство – спорт и музика за све“ је тема која се бави значајем игре, спорта и музике у људској еволуцији и развоју са намером да оснажи како учеснике тако и посетиоце да истраже на који начин ови древни креативни „алати“ човечанства могу помоћи у решавању неких од најсложенијих глобалних изазова данашњице.

Република Србија и Београд доказали су, у бројним приликама до сада, да поседују способност, организационе, стручне и људске капацитете за организацију највећих међународних догађаја, а међународна специјализована изложба Експо 2027 биће јединствена прилика да још једном потврдимо да су Србија и Београд културни и уметнички центар региона и Европе.