Љубитељи добре хране и пића поново су дочекали свој дан. На 19. Међународном сајму „Етно храна и пиће“, који је почео у четвртак 4. децембра и трајаће до недеље 7. децембра, моћи ће да уживају у јединственом споју традиције и аутентичности традиционалне српске кухиње, славећи богату кулинарску баштину читавог региона.

Отварајући сајам, Стана Божовић, државна секретарка у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Републике Србије, покровитељу ове манифестације, потцртала је чињеницу да се „не ради о обичном сајму, него сајму који промовише нашу Србију, обичаје, традицију“.

„Овај сајам је најбољи амбасадор и промотер наше државе, нашег села, нашег домаћина, наших производа, и у земљи и у иностранству“, нагласила је она.

Државна секретарка је рекла и да „ово није масовна производња, него нешто што је специјално, аутентично, нешто са душом и, најважније, што је гаранција квалитета“.

„Сајам је од прворазредног значаја јер подржава велике могућности младима да остану на својим огњиштима и да из таквог окружења утичу директно и индиректно на економију наше земље.“

„Подршка нашег министарства овом сајму и пољопривреди у целини у функцији је заштите породице, традиције, унапређења туризма, очувања културног идентитета и уопште повећања економског потенцијала земље“, закључила је Стана Божовић.

Обраћајући се гостима на церемонији свечаног отварања, Новица Тончев, министар без портфеља у Влади Републике Србије, задужен за област унапређења развоја недовољно развијених општина, осврнуо се на посебну улогу малих произвођача из недовољно развијених општина којима је оваква манифестација прилика за озбиљну промоцију и остваривање важних пословних контаката.

„Ово је један од начина да се кроз производњу традиционалних производа у сопственом домаћинству обезбеди економски напредак, и лични и колективни. Етно производи имају директан утицај на развој локалног туризма, угоститељства, хотелијерства и отварање нових радних места. Млади у свему томе имају посебно место и улогу“, рекао је Тончев.

Саво Павичић, секретар у Секретаријату за пољопривреду града Београда, рекао је да је град Београд ове године издвојио 533 милиона динара за субвенционисање пољопривреде, пројеката и машина, система за наводњавање, опреме за пчеларство, матичних грла стоке итд. Најавио је и убудуће подршку малим пољопривредницима и газдинствима како би били конкурентнији и ефикаснији.

Сајам је осмишљен као простор где се сусрећу произвођачи, мајстори кулинарства и љубитељи добре хране. Ова манифестација оживљава укусе старих рецепата и традиционалних техника припреме хране у атмосфери која слави разноликост и аутентичност нашег гастрономског наслеђа.

На 19. Етно храни и пићу представиће се више од 300 произвођача традиционалних прехрамбених производа, на сопственим, као и на штандовима у организацији Привредне коморе Србије и њених регионалних огранака, Задружног савеза Србије и Београда, градских управа и удружења.

Основни циљ сајма је „Утемељење робне марке етно производа“.

Радно време манифестације: од четвртка 4. децембра до недеље 7. децембра 2025. године – од 10 до 19 часова.

Цена појединачне улазнице 550 РСД, групна улазница је 400 РСД, породична 900 РСД.

Цена паркинга за аутомобиле у сајамском кругу је 200 динара по сату.

Поред очувања и заштите рецептура и географског порекла, Сајам етно хране и пића треба да помогне произвођачима да своје висококвалитетне производе на прави начин изнесу на тржиште, промовишу и претворе их у робне марке.

Сајам етно хране и пића одиграо је значајну улогу у брендирању и промоцији лесковачког ајвара, качарског меда, хомољског меда, дуван-чварака, футошког купуса, пиротских пегланих кобасица, вурде, банице, вртке, различитих џемова, слатка, китнкеза, киселе зимнице, сувомеснатих специјалитета, млечних производа, сирева, меда, чајних мешавина, сушеног воћа, пекарских производа, вина, ракије.

Посебан аспект манифестације представља промоција органске хране, пића и воде као и опреме и амбалаже за производњу и чување таквих производа.

У организацији Привредне коморе Србије наступиће произвођачи из Београда, Пожаревца, Ваљева, Лесковца, Ужица, Kрагујевца, Суботице, Панчева, Kрушевца, Kраљева, Сремске Митровице, Зајечара и Ниша.

Произвођачи из Београда, Младеновца, Жагубице, Kучева, Пирота, Богатића, Бабушнице и Блаца представиће се у организацији локалних самоуправа.

Као покровитељи манифестације, на овогодишњем Сајму етно хране и пића представиће се и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде и град Београд – Секретаријат за пољопривреду,.

Наступ малих произвођача из недовољно развијених општина на овогодишњој манифестацији организује Kабинет министра без портфеља Новице Тончева, задуженог за област унапређења развоја недовољно развијених општина у Влади Републике Србије.

Пријатељ и партнер манифестације су Привредна комора Србије и Задружни савез Србије.

Међународни карактер манифестацији даће учесници из Републике Српске, Босне и Херцеговине и Шри Ланке.

Сајам етно хране и пића има пословни и промотивни карактер. Намењен је дистрибутерима, добављачима хотелске опреме и трговинских ланаца, власницима ресторана, трговинских радњи или шефовима кухиња, професионалним гастрономима, купцима из иностранства. Пословни посетиоци су имали прилику да се на Б2Б порталу Сајма етно хране унапред упознају са излагачима и закажу Б2Б састанке.

Жири састављен од стручњака оцениће експонате у више робних група и подгрупа и доделити дипломе и признања, а најбољем међу њима највише годишње признање – „САЈАМ ЕТНО ХРАНЕ И ПИЋА – РОБНА МАРKА ИЗ СРБИЈЕ 2025. ГОДИНЕ“.