На Београдском сајму свечано су отворени 60. Међународни сајам намештаја, опреме и унутрашње декорације (УФИ) и 60. издање Међународног сајма машина и алата за дрвну индустрију (УФИ), највећа манифестација региона југоисточне Европе, која већ деценијама поставља стандарде и представља најновије тенденције, стилове и технологије у обради дрвета, производњи и дистрибуцији намештаја.

Част да отвори јубиларно издање манифестације имала је министарка привреде у Влади Републике Србије Адријана Месаровић.

Говорећи о великом потенцијалу дрвне индустрије Србије, министарка је навела да је вредност извоза намештаја од дрвета прошле године износила 768,7 милиона евра, што у односу на 2022. годину бележи раст од 12,7% уз тенденцију даљег раста у овој години.

“Индустрија намештаја Србије апсолутно је конкурентна како на домаћем тако и на страном тржишту, посебно када је у питању квалитет производа и дизајн. Данас ту шансу за даљи развој можемо да искористимо захваљујући закљученим споразумима о слободној трговини који су потписани са државама ЕФТЕ, ЦЕФТЕ, Европском Унијом, НР Кином, Евроазијском економском унијом, Турском, Великом Британијом, али захваљујући регионалној иницијативи Отворени Балкан”, рекла је Месаровић и додала да производња сваким даном расте и Србија је у свету препозната на инвестиционој мапи као земља која има најбржу растућу економију у Европи и огромне резултате на пољу технолошког напретка, као и напретка у области науке и вештачке интелигенције.

Министарка је позвала је произвођаче да прате конкурсе Министарства привреде, имајући у виду да су они у складу са приликама и потребама ове индустрије.

“Држава Србија снажно стоји уз своју привреду, а Министарство привреде ће као идо сада наставити да подржава креативне произвођаче кроз подршку у прибављању финансијских средстава за набавку опреме и друге видове јачања конкурентности”, поручила је Месаровић.

На овогодишњем Сајму намештаја пред посетиоцима ће бити комади намештаја савременог дизајна и широког спектра за различите просторије и намене (стамбени, канцеларијски, дечји, баштенски, кухиње, спаваће собе, гарнитуре и још много тога), различити стилови намештаја (модеран, класичан, минималистички, рустичан). Неће изостати ни други елементи ентеријера, као што су расвета, декоративни предмети и остали додаци који доприносе комплетном изгледу и опремању стамбеног или пословног простора.

Сајам намештаја одржава се у халама 1, 1А, 2, 3 и 3А и представиће преко 100 излагача из земље и иностранства, а брендови долазе из Шведске, Немачке, Италије, Пољске, Словеније, као и из региона, Босне и Херцеговине, Северне Македоније…

Међу реномираним компанијама су Икеа, Дрвотекс, Мелани Софа, Форест, Симпо, Рота солуšnс, док хала 3 остаје препознатљива по дизајн концепту и представиће компаније Каса Фамилиа, Раст, Гарда, Мебел Јумис Дизајн, Софа Софа, Мод Проџект, Мобело, Фурникс…

Први пут на сајму учествују компанија Дал-Масив Доел из Сев. Македоније, као и Меда фурничр и Вуд Декор из Србије.

60. Међународни сајам машина и алата за дрвну индустрију одржава се у хали 5 Београдског сајма од 1. до 5. октобра и траје дан краће од Сајма намештаја, уз слободан улаз за посетиоце.

Понудом ће испратити један од главних циљева у области развоја обраде дрвета – аутоматизацију и дигитализацију производних процеса, технологија које омогућавају произвођачима да смање трошкове, повећају ефикасност и побољшају квалитет производа.

Изложбени програм обухвата широк спектар машина и алата за високу прецизност примарне и завршне обраде дрвета, пилане, сушаре, механичке, електричне и пнеуматске алате, као и палету репроматеријала за израду намештаја.

Међу овогодишњим учесницима су Топ Тецх Wоодwоркинг са италијанским брендом Биесе, Интер холц Балкан са аустријским брендовима Холц хер, ОТТ и др, док први пут на сајму учествују Гоматек и Радек Дооел из Сев. Македоније, Цефла из Италије и Острман из Немачке.

Текући сајам је прилика за пословне сусрете и склапање нових партнерстава, платформа за размену знања, идеја и иновација.

Одржавање сајма у шест деценија сведочи о посвећености неговању естетског и функционалног доживљаја у опремању амбијента у коме боравимо, радимо и живимо.

СЕРВИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

Радно време Сајма намештаја:
УТО – СРЕ, 1–2. октобар: 10:00 – 19:00 часова
ЧЕТ – НЕД, 3–6. октобар: 10:00 – 20:00 часова

Радно време Сајма машина: УТО – СУБ, 1–5. октобар: 10:00 – 19:00 часова, улаз је слободан

Улазнице за Сајам намештаја: цена појединачне улазнице је 500 РСД, а групне улазнице 350 РСД. Групна улазница за ђаке и студенте (уз списак или индекс): 250 РСД.

Пословна пропусница: 3.500 РСД

Паркинг за аутомобиле: 200 РСД по сату

Медијски партнери манифестације: Style.rs, Krov.rs, Bravacasa, Gradnja.rs, Дрвотехника, Ананас, Ентеријер, Kamatica.rs

Хотел партнер: Мона Плаза